Medierne bøjer sig for Facebooks fotoregler

En række danske netmedier undlader at lægge billeder på Facebook, der kan overtræde Facebooks strenge fotopolitik. »Hvis det er et bryst, slører vi for eksempel. Det gør ikke historierne dårligere,« lyder det fra BT. »Facebook har fået deres vilje,« siger Euromans chefredaktør

En bar numse, en brystvorte eller kønshår. I en række tilfælde har Facebook slettet opslag fra danske medier, fordi billedet overtrådte Facebooks fotopolitik.

I sidste uge måtte Facebook dog bøje sig og acceptere, at det er i orden at vise det ikoniske foto fra Vietnamkrigen af den nøgne pige Kim Phuc – netop fordi billedet er ikonisk.

Tidligere er en forside på filmmagasinet Ekko blevet censureret af Facebook, et billede af standupperen Sanne Søndergaards kønsbehåring i Politiken og billeder af nøgne hippier fra forfatteren Peter Øvigs bog Hippie.

Journalisten har spurgt fem medier, hvordan de forholder sig til Facebooks fotopolitik.

 

Kristoffer Pinholt, digital chefredaktør TV 2

»Vi følger Facebooks regler. Hvis vi for eksempel skal dække en kunstudstilling på Kongens Nytorv, hvor nøgne menneskekroppe er udstillet, ville vi vælge et billede, der ikke bryder Facebooks politik på området. Eller vi ville sløre billedet.«

Det er dog ikke et stort problem for TV 2.

»Det er sjældent, at vi bliver udfordret af Facebooks billedpolitik,« siger Kristoffer Pinholt.

Det seneste eksempel på en sløring var i sidste uge, hvor TV 2 slørede den nøgne vietnamesiske pige Kim Phuc.

Kristoffer Pinholt var ikke med til at træffe beslutningen om at sløre pigens krop.

»Men det flugter med vores politik, at vi slører billeder eller undgår at bringe billeder, der bryder retningslinjerne på Facebook.«

Facebooks regler ændrer ifølge Kristoffer Pinholt ikke på, at TV 2 selv kan vise billederne på sin egen hjemmeside.

»Når man klikker på opslaget, kommer man ind på TV2.dk, hvor billedet er brugt usløret. Facebook er jo i den forstand en distributionskanal, hvor vi kan reklamere for vores indhold, men Facebook kan ikke censurere selve indholdet. Det er trods alt en afgørende forskel.

Kevin Walsh, digital chef BT

»Vi kender Facebooks fotoregler, og i vores daglige arbejde lever vi op de regler, de opstiller. Vi er gæster hos dem, og de har lavet nogle regler for, hvad vi må poste. I det daglige respekterer vi det ved at vælge et andet billede nogle gange.«

For eksempel er det sket, at BT fravælger billeder fra krim-historier, fordi de kan være stødende.
»På Facebook kan man heller ikke advare om stærke billeder – det er enten eller – så det er også vores egen billedpolitik, der gælder her,« siger han.

»Hvis det drejer sig om nøgenhed, kan vi vise et udsnit af billedet eller sløre det og skrive, at man kan se hele billedet ved at klikke ind på BT.dk. Hvis det er et bryst, slører vi for eksempel. Det gør ikke historierne dårligere.«

BT har tidligere postet et opslag med billeder af nøgne mennesker fra Peter Øvigs bog Hippie, selv om billederne stred mod Facebooks billedpolitik. Det opslag fjernede Facebook.

»Hvis det drejer sig om noget principielt eller et ikonisk billede, er vi parate til at tage kampen. Men det skal være en større sag end retten til at vise et nøgent bryst,« siger Kevin Walsh.

Benjamin Kürstein, chefredaktør Vice

”Vi vælger, hvis ikke dagligt, så i hvert fald ugentligt andre billeder til vores historier på Facebook, end dem vi oprindeligt har brugt som bærende illustration på vores hjemmeside, da vi ved, at det vil føre til en blokering på FB, hvis vi ikke tager denne forholdsregel,” forklarer Benjamin Kürstien i en mail.

”Det sker også at vi censurerer (slører/masker) billeder, hvis de er afgørende for historien, men for stødende til Facebook.”  

Det seneste eksempel er fra sidste uge, hvor Vice bragte en fotoserie fra Petra Kleis med en halvnøgen kvinde i det årlige Photo Issue.

”Her valgte vi bevidst at bruge et mindre opsigtsvækkende billede, end vi ellers ville have gjort, for ikke at komme på kant med FB's retningslinjer,” skriver Benjamin Kürstein.

Kristoffer Zøllner, chefredaktør Euroman

»Vi oplevede for et par år siden at blive udelukket fra Facebook i to dage, fordi et billede viste lidt for meget nøgenhed. To dages karantæne er store konsekvenser for os, fordi vi får så meget trafik fra Facebook. Det kan klart mærkes,« siger Kristoffer Zøllner.

Siden er Euroman ikke blevet udelukket.

»Vi har helt klart lagt os ned og prøver at følge reglerne. Hvis der er noget med kvinder ved vi, at vi ikke må vi vise for meget af ballerne. Facebook har fået deres vilje.«

Men er det ikke lige meget, om I kan vise de billeder? Euroman indeholder jo så meget andet?

»Euroman indeholder meget andet. Men på nettet er der en del trafik i det, blandt andet fordi vores læsere på nettet er yngre end læserne af bladet.«

Anders Borup Sørensen, nyhedschef Metroxpress

Metroxpress’ valg af billeder er ifølge Anders Borup Sørensen ikke i karambolage med Facebooks fotopolitik.

»Vi har ikke billeder af bare bryster eller brystvorter på vores forside, så vi behøver ikke vælge nogle andre billeder til vores historier på Facebook.«

Hvis MX.dk viser billeder med nøgenhed, bliver de ikke brugt som såkaldt teaserfoto. Dermed optræder der heller ikke nøgenhed på MX’ Facebookside, forklarer Anders Borup Sørensen.

Mx dækkede sidste uges norske protester mod Facebooks censur af billedet fra Vietnamkrigen, fordi det var en stor sag. Men historien kom ikke på Facebook.

Hvis Mx havde lavet et Facebookopslag på historien, ville man også have vist billedet fra 1972?

»Vi vælger som udgangspunkt billeder efter journalistisk relevans og vores egne etiske regler. Og vi lægger det på uden at skænke Facebook en tanke,« siger Anders Borup Sørensen.

Hvis Vietnambilledet var en stor sag i sidste uge, hvorfor lagde I så ikke historien på Facebook? Var I bange for at historien ville blive pillet af igen?

»Nej, der skal generelt meget til at gøre os bange. Men vi kan bare ikke lægge alle vores historier på Facebook, så der vil være historier, som ikke rammer metroxpress’ Facebookside, selvom de bestemt er vigtige.«

0 Kommentarer