I slutningen af april åbner Graverskolen. Det er et projekt, hvor journaliststuderende og praktikanter får undervisning, tips, tricks og vejledning til at lave deres egne projekter.
Bag Graverskolen står dagbladet Information og Avisen Danmark, der udkommer sammen med Jysk Fynske Mediers 13 dagblade.
Graverskolen henvender sig til journaliststuderende og nuværende praktikanter på Information og Jysk Fynske Medier, og for at komme i betragtning skal de studerende pitche et gennemarbejdet forslag til et projekt.
Fokus på undersøgende journalistik
Projektleder er Astrid Schmeltzer Dybkjær. Hun forklarer, at Graverskolen udvælger 10-12 projekter, som bliver en del af et intenst forløb, hvor journalistaspiranterne skal lære at arbejde med dybdegående og undersøgende journalistik.
”Den undersøgende journalistik i Danmark er sindssygt vigtig. Vi vil give de kommende journalister en viden om, hvordan man laver undersøgende journalistik,” siger Astrid Schmeltzer Dybkjær.
Arrangørerne tildeler hver af de udvalgte projekter en vejleder fra enten Information eller Avisen Danmark, der hjælper med projektet. Og undervejs i forløbet vil der være en fire-dages bootcamp.
”Her kommer hele holdet ind og får undervisning i graverteknikker. Der vil komme nogle af fagets bedste og dele ud af tips og tricks og lave øvelser med de studerende,” siger Astrid Schmeltzer Dybkjær.
Fremtidige kolleger
Men det er ikke kun en fordel for de journaliststuderende.
”Vi får nogle ekstremt dygtige og motiverede unge studerende ind, som lærer vores redaktion at kende. Måske de får lyst til at arbejde sammen med os fremover,” siger Astrid Schmeltzer Dybkjær.
Hun siger, at Information og Avisen Danmark er interesserede i at opsnuse de bedste journaliststuderende.
”Der er ret stor konkurrence om dygtige journalister,” siger hun.
Opstartstanker i 2014
De to mediehuse prøvede første gang med et lignende forløb i 2014.
”Men vi havde svært ved at finde en form, der gjorde, at vi fik nok studerende med på holdet. Simpelthen fordi de journaliststuderende har så travlt og har svært ved at finde tiden,” siger Astrid Schmeltzer Dybkjær.
I 2014 var det kun SDU's journaliststuderende, der fik tilbuddet, da idéen med Graverskolen oprindeligt er udviklet i samarbejde med SDU.
Men da de to mediehuse igen ville arrangere Graverskole i 2017, valgte de også at række ud til journalistuddannelserne på DMJX og RUC for at kunne rekruttere flere deltagere.
”Jo bredere vi kaster nettet, jo større chance er der for at finde de 10-12, som rent faktisk har tiden og lysten og motivationen til at deltage,” siger projektlederen.
Pilotprojekt
Graverskolen i 2017 skal ses som første del af et todelt pilotprojekt, fortæller Astrid Schmeltzer Dybkjær. Og forløbet i 2017 gjorde arrangørerne klogere til denne gang, som altså er anden og sidste del af pilotprojektet.
”Nu har vi prøvet at samle det mere, så undervisningen ligger i bootcampen, og vejledningen til gengæld strækker sig over længere tid,” siger hun.
”Vi måtte indse, at det var for svært for de studerende at prioritere, hvis vi ikke håndholdt det mere.”
Derudover får mediernes egne journalistpraktikanter også lov til at ansøge i denne omgang.
Mulighed for publicering
Ud over muligheden for at få de journaliststuderende som kommende kolleger på redaktionerne giver forløbet også Information og Avisen Danmark muligheden for at få 10-12 undersøgende, dybdegående historier, de kan publicere på egne medier.
”Men det, der er med undersøgende journalistik, er, at man kun har en idé om, at noget er værd at undersøge og grave i. Vi kan aldrig vide, om det bliver til noget. Så vi vil ikke stille kravet om, at der skal være publicering,” siger projektlederen.
”Men det er da klart, at det både er det, vi og de studerende helst vil.”
Hvis projekterne ender i publicering, vil de studerende blive betalt ligesom andre freelancere, understreger Astrid Schmeltzer Dybkjær.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.