search

Medier: Vi tager ikke flere praktikanter

Ingen af de medier, Journalisten har talt med, vil tage en ekstra praktikant, efter at 50 studerende stod uden praktik efter Panikdagen. DR opfordrer til at tage de ubehagelige diskussioner: »Skal man have 16.000 kr. i løn som praktikant?« spørger Ulrik Haagerup (Opdateret 13.31)

Selv om Praktikudvalget ifølge praktikkoordinator Pia Færing, Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, har »gjort en masse« for at få flere medier til at tage journalistpraktikanter ved denne runde, står 50 journaliststuderende fra landets tre uddannelser uden praktikplads.

Ifølge Pia Færing bliver det ekstra svært at finde pladser til dem alle sammen i år, da alle de pladser, der blev slået op, er taget. Både formanden for Praktikudvalget, journalistisk direktør i Danske Medier Christian Kierkegaard, og næstformanden i Dansk Journalistforbund, Lars Werge, opfordrer derfor de danske medier til at tage flere praktikanter ind.

Men i en rundringning, som Journalisten har foretaget til en række danske medier, er der ikke nogen, der kommer til at tage flere praktikanter, selv om de alle beklager situationen.

Troels Mylenberg: »Vi opererer efter budgetter«

Chefredaktør på Fyns Amts Avis Troels Mylenberg er ked af, at der er så mange studerende, der står uden en praktikplads i dag.

»Jeg håber ikke, det bliver en tendens. Det har klædt vores fag og branche, at man i så mange år har kunnet regne med, at antallet af studerende har passet med udbuddet af praktikpladser,« siger han.

Han mener, at baggrunden må være stigende optag af studerende på uddannelserne og krisetider i branchen. De har på Fyns Amts Avis heller ikke tænkt sig at tage flere praktikanter ind.

»Vi opererer efter budgetter, og praktikanter er jo ikke gratis. Jeg ville med glæde tage flere praktikanter ind, men der skal også være en balance. Det er også en arbejdsindsats, når du tager praktikanter ind. Der er en forpligtelse, og jeg kan ikke basere min avisudgivelse og webindhold på praktikanter,« forklarer Troels Mylenberg.

Han oplyser, at Fyns Amts Avis og Fyens Stiftstidende har 17 praktikanter, hvilket svarer til 10 procent af den samlede redaktionelle arbejdsstab.

TV 2 Nyhederne: »Vi er nøje afstemt«

Heller ikke på TV 2 Nyhederne melder nyhedschef Jacob Nybroe om, at de vil tage flere praktikanter.

»Vi har ret nøje afstemt, hvor mange praktikanter vi tager. Det må ikke gå ud over kvaliteten af praktikopholdet. Vi har prøvet at have både flere og færre, end vi har nu,« siger Jacob Nybroe.

Han fortæller, at de på TV 2 Nyhederne og TV 2 News har 18 praktikanter. Derudover er der også praktikanter på TV 2 Sporten og tv2.dk.

Berlingske: Dybt ulykkeligt

Chefredaktør på Berlingske Jens Grund mener, at det er »dybt ulykkeligt«, at der mangler så mange pladser.

»Jeg var godt klar over, at der ville mangle så mange pladser. Men som mange andre mediehuse har vi et stramt budget, så vi har ikke råd til at ansætte flere. Vi har dog ansat en ekstra praktikant i denne omgang, da vi har fået Kids’ News,« fortæller han til Journalisten.

Fra den 1.august vil Berlingske have 17 skrivende praktikanter, tre web tv-praktikanter og tre fotografpraktikanter.

Nordjyske Medier har indgået lokalt samarbejde

Turid Nielsen, chefredaktør på Nordjyske Medier, ærgrer sig over, at der mangler pladser.

»Men vi noterer os, at der er nogen mediehuse i udkantsområderne, som slet ikke har slået nogen pladser op, fordi de simpelthen har opgivet at få praktikanter. Det synes jeg da, uddannelserne skal tale med de studerende om – at man kan lære journalistik mange steder,« siger hun.

I Nordjylland har Morsø Folkeblad, der siden 2012 har været ejet af Nordjyske Medier, haft den oplevelse og har af samme grund i en periode ikke opslået nogen praktikantstilling, men i år ansættes der her en praktikant i samarbejde med Nordjyske.

»Vi har i denne omgang ansat en ekstra praktikant, som så starter med en periode på seks måneder på Morsø Folkeblad. I alt har Nordjyske 13 praktikanter fordelt på den 18 måneders praktiktid,« forklarer Turid Nielsen.

Men de kommer ikke til at tage flere praktikanter ind.

»Vi har lagt uddannelsesplaner for vores praktikanter, så det skal stå mål med, at vi kan give dem et fornuftigt uddannelsesforløb her,« fastslår Turid Nielsen.

DR: Vi skal tage de ubehagelige diskussioner

Ulrik Haagerup, nyhedsdirektør i DR Nyheder, mener, at situationen er »stærkt bekymrende«, men at den også er en lejlighed til at tage nogle af de »ubehagelige diskussioner«.

»Vi skal spørge os selv, om journalistmarkedet i de kommende år kan stille med kvalificerede praktikpladser til det antal studerende, vi har nu. Har vi brug for tre journalistuddannelser og en TVM-uddannelse? Problemet er, at uddannelserne lever af antallet af studerende, så derfor har de ikke interesse i at tage den diskussion. Forbundet har heller ikke, for de studerende er mulige medlemmer. Og arbejdspladserne har sådan set heller ikke, fordi det er godt, at der er mange om buddet,« siger Ulrik Haagerup.

Selv om tallene for antallet af optagne studerende på de tre journalistuddannelser, som Journalisten har set på, ikke tyder på et stigende antal af optagne de sidste fem år (DMJX har for eksempel optaget enten 253 eller 252 på Journalistuddannelsen siden 2009), mener Ulrik Haagerup stadig, at diskussionen om antallet af optagne er relevant.

For det er i sidste ende de studerende, der er fanget, fordi problemet bliver skubbet foran, forklarer Ulrik Haagerup. Han peger også på de økonomiske problemer i mediebranchen som årsag til manglen på praktikpladser.

»Der er ikke meget, der tyder på, at der kommer flere penge i branchen. Derfor synes jeg også, man skal tage en anden diskussion. Skal man have 16.000 kr. i løn som praktikant? Det er immervæk tæt på, hvad en nyuddannet sygeplejerske får,« siger Ulrik Haagerup.

DR har ikke skåret i praktikanter

Han foreslår, at man for eksempel kan hente inspiration fra andre uddannelser, hvor de studerende får SU under praktikophold.

»Det kunne for eksempel være en løsning for små praktiksteder. Det kan også være, der kan laves en løsning, hvor den studerende får 12.000 kr. de første seks måneder, 14.000 de næste seks og så 16.000 kr. i de sidste seks måneder af et 18 måneders praktikophold. Det kunne være et incitament for nogle medier til at tage flere praktikanter,« siger han og opfordrer til, at diskussionerne skal tages fordomsfrit, selv om de er ubehagelige.

»Det skylder vi. Og vi skal se på, om det her er et strukturelt problem, for så skal det klares med nogle strukturelle løsninger.«

Ulrik Haagerup understreger, at DR Nyheder ikke har skåret i antallet af praktikanter.

»Vi tager det antal praktikanter, vi synes, vi har brug for, og som vi kan forsvare at give en ordentlig uddannelse,« siger han.

Universitetspraktikanter presser ikke journalistpraktikanter ud

Ulrik Haagerup understreger også, at DR Nyheder ikke har ansat flere universitetspraktikanter, og at de bruges til nogle helt andre opgaver end journalistpraktikanterne.

»De to kan ikke erstatte hinanden,« siger Ulrik Haagerup.

Haagerups påstand om, at lønnen for praktikanter og sygeplejersker er næsten ens, stemmer dog ikke med den officielle lønstatistik. Som en læser har påpeget, efter denne artikel først blev publiceret, viser tallene en større forskel på lønnen. En nyuddannet sygeplejerske tjener gennemsnitligt tjener mellem 23.000 og 26.000 kroner om måneden alt efter tillæg og hvor i landet, vedkommende er ansat. Ulrik Haagerup svarer:

»Det var en lidt for kæk bemærkning, som blot skulle forklare, at praktikanter får en ikke ubetydelig løn, hvorfor manglen på praktikpladser ikke blot kan løses ved at få medier med pressede budgetter til at tage flere. Min hovedpointe er ikke, at lønnen er for høj, men at vi som branche bør se på optaget, selvom få har interesse i at tage den diskussion.«

Opdateret 13.31: Journalisten har kontaktet Ulrik Haagerup igen, efter en årvågen læser udfordrede hans påstand om, at praktikanter og sygeplejersker næsten tjener det samme. Haagerups svar er tilføjet nederst i teksten.

Kommentarer
13
Markus Lund
28.04.14 09:27
Man kunne også gøre som eks.
Man kunne også gøre som eks. byggevirksomheden Logik & Co. og forlange et lige lønniveau for alle, der arbejder i firmaet. Det er sgu ikke rimeligt at en chefredaktør skal have op mod 50.000 om måneden og samtidig forlange lønnedgang for studerende. Noget for noget, fristes man til at sige.

Jeg er helt med på at 16.000 måske lyder som et højt sat tal, når det ikke er unormalt at lærlinge får en markant lavere elevløn i andre brancher, men man kan ikke tage en saglig diskussion om lønniveau med en som tjener langt mere, end hvad praktikanterne har udsigt til - at best.

Portrætartiklen om Logik & Co. fra DSB Ud & Se-magasinet, marts 2014, kan læses her: http://madsolrikberthelsen.dk/wp-content/uploads/2014/02/Logik.pdf
Fremhævet af Journalisten
Mathias Svane Kraft, fmd. i DJ RUC
28.04.14 09:41
Jeg synes bestemt - helt
Jeg synes bestemt - helt personligt - at der kan være fornuft i at se på, hvor mange der bliver optaget på uddannelserne, såfremt de nødvendige pladser ikke er der og ikke er på vej.

Men jeg anerkender ikke Ulrik Haagerups påstand om, at journalistpraktikanter og universitetspraktikanter laver vidt forskellige ting - specielt fordi jeg fra begge parter får at vide, at der ofte er stort sammenfald.

Jeg anerkender heller ikke, at journalistpraktikanter er dyre set i forhold til, hvad de producerer. Et hurtigt regnestykke siger, at praktikanterne tjener i omegnen af 100 kr/t ved 37 timer ugentligt - og reelt arbejder mange nok en del mere end det. Jeg noterer mig også, at en nyuddannet sygeplejerske iflg. Dansk Sygeplejeråd i 2012 fik en samlet månedsløn på over 26.000 kr. Det er, kære Ulrik Haagerup, trods alt markant mere end 16.000.
Fremhævet af Journalisten
Mathias Bay Lynggaard, fmd. i KaJ
28.04.14 11:07
Kære Ulrik Haagerup

Kære Ulrik Haagerup

Tak fordi I tager så mange praktikanter i DR Nyheder. Jeg har selv været en af dem, og jeg var glad for det.
Derfor ærgrer det mig også gevaldigt, at du bruger en uheldig situation for 50 unge studerende til at positionere dig selv og arbejdsgiversiden i DR forud for overenskomstforhandlingerne. Stop det løntrykkeri. Det er uklædeligt.

DR Nyheder har ikke taget færre journalistpraktikanter ind de seneste år. Til gengæld vrimler det med ulønnet arbejdskraft i form af studerende fra universitetsuddannelserne i hele DR. Det er ikke kønt at se, hvordan mediebranchens største spiller er mere interesseret i at sikre sig gratis arbejdskraft end at sikre, at journaliststuderende får gennemført deres uddannelse. Den form for gratis arbejdskraft udhuler branchens fremtid.

Det er i øvrigt heller ikke rigtigt, at vi i forbundet ikke er klar til at tale om, om der bliver optaget for mange studerende, fordi de er potentielle medlemmer i fremtiden. Den diskussion kan vi sagtens tage. Vi vil gerne tage alle de såkaldt ubehagelige diskussioner.
Vi skal bare ikke springe til konklusioner allerede.

Venlig hilsen Mathias, formand KaJ, Medie- og Journaliststuderende.
Fremhævet af Journalisten
Lars Werge
28.04.14 11:58
Praktikanter er ikke
Praktikanter er ikke problemet
Manglen på praktikpladser, som blev udstillet i slutningen af sidste uge, da op mod 50 studerende ikke fandt en plads ved ”panikdagen”, har truet længe i horisonten. Men det er første gang, den bliver understreget med så stor alvor som i år, og det er bekymrende på to felter.
For det første er det en konkret udfordring for en række unge mennesker, at de ikke kan finde en praktikplads. Det forsinker gennemførelsen af deres studier, og det kan ødelægge det flow og den sammenhæng, der er i studieforløbet.
For det andet er det et problem for branchen, at der er mangel på praktikpladser. Det var derfor, jeg i sidste uge opfordrede arbejdsgivere til at undersøge, om de kunne finde plads til én ekstra praktikant i den kommende periode.
Det ville løse den øjeblikkelige udfordring. Men det vil ikke ændre på, at strukturen er udfordret i det hele taget – det er den, og ikke praktikanterne, der er problemet.
Derfor tog jeg og DJ også allerede i 2013 initiativ til, at lederne af de 3 journalistuddannelser mødtes med DJ og Danske Medier til en fælles snak. Vi kunne den gang se, at det lige akkurat var lykkedes at finde pladser de seneste gange. Men vi sad også alle med en fornemmelse af, tror jeg, at vi ikke kunne blive ved med at være heldige.
Set fra DJ’s synspunkt er der forskellige løsningsmuligheder på det lange sigte. Og jeg mener ikke, en ulig løsning er at skære ned på antallet af studerende – det er næppe en farbar vej at anvise overfor politikerne, når der samtidig er en generel samfundskontekst, der går ud på mere og tidligere uddannelse til de unge.
Men i en fordomsfri og fremadrettet diskussion bør vi i fællesskab se på praktiktidens længde og varighed, sammensætningen i forhold til studiernes øvrige forløb, og vi kan for min og DJ’s skyld også gerne se på aflønningen af praktikanterne – vel vidende, at der her er tale om aftalestof i forbindelse med overenskomstforhandlingerne.
Den opgave kan vi dog først tage hul på, når vi har løst den øjeblikkelige udfordring for de 50 journaliststuderende, som det ikke lykkedes at finde en praktikplads denne gang.
Fremhævet af Journalisten
Sanne Jakobsen - Journaliststuderende RUC
28.04.14 14:51
Det er vist også en lidt 'kæk
Det er vist også en lidt 'kæk bemærkning' at påstå, at universitetspraktikanter er ansat til noget andet...
Og mener da vist også, at Berlingske nedlagde en Web-TV plads i år, som var opslået, pga en praktikforlængelse med deres nuværende praktikant?
Min pointe er bare, at HELE systemet trænger til et grundigt eftersyn. Jeg håber virkelig, at nogen tør tage teten på det arbejde, der unægteligt foreligger, og at der ikke går alt for meget politik i den.
Fremhævet af Journalisten
Carsten Lorenzen
28.04.14 16:16
Måske man i højere grad skal
Måske man i højere grad skal finde praktikpladser uden for nyhedsmedierne. Men selv i artiklen er det de eneste, man spørger. Praktikpladserne bør jo også afspejle de arbejdspladser, hvor mange journalister finder job i dag.
Fremhævet af Journalisten
Mathias Svane Kraft, fmd. i DJ RUC
28.04.14 17:15
@Søren:

@Søren:

1: En sygeplejerske med 0-1 års erfaring tjente i 2012 gennemsnitligt 23.491 kr/md uden genetillæg og gennemsnitligt 26.241 med genetillæg. Journalistpraktikanter tjener 16.126 kr/md. Der gives ikke genetillæg. Kilde: http://www.sygeplejerskeuddannelsen.dk/Hvordan-bliver-min-fremtid/Hvad-kan-jeg-blive/Loenen.aspx

2: Ja

Fremhævet af Journalisten
Rasmus Skat Andersen
28.04.14 17:26
@Mathias Svane Kraft

@Mathias Svane Kraft

Praktikanter får genetillæg. Beløbet vil dog variere fra praktiksted til praktiksted, da praktikanerne honoreres efter de retningslinjer, som er fastsat i de færdiguddannede journalisters overenskomst på den pågældende arbejdsplads.


vh.
Rasmus Skat Andersen
TR/metroxpress
Fremhævet af Journalisten
Mathias Svane Kraft
28.04.14 19:12
@Rasmus Skat Andersen: Der
@Rasmus Skat Andersen: Der manglede vist et "ikke nødvendigvis", da det jo afhænger af overenskomsten - og af at der overhovedet er en sådan. Under alle omstændigheder er det naturligvis noget sludder, at Haagerups praktikanter koster næsten det samme som sygeplejersker.
Fremhævet af Journalisten
Helle Bach-Pedersen
28.04.14 20:33
praktikanter, der får 16
praktikanter, der får 16.000kr. pr. mdr. Jeg er selv en af dem, der i år har været til optagelse på DMJX, dette har jeg ikke gjort pga. praktiklønnen, men med baggrund i at lære journalistikkens grundlæggende håndværk. Jeg er oprindelig uddannet Socialpædagog, her går man ud i to gange lønnet praktik a et halvt års varighed til ca. 11.000kr (har ikke tjekket op på det eksakte beløb). Efter 10 år som pædagog kan du ikke optjene mere acinitet, så din slutløn ligger på 28.000kr, du kan så få tillæg alt afhængig af ansættelsestype. Startlønnen hos journalister 32.000kr. Jeg kan kun tænke mit. Syntes det er en meget uheldig udvikling, hvis journaliststuderende er for dyre i drift for en presset mediebranche og at der er steder, der kunne være praktiksted ikke modtager praktikanter. Hvis dagbladene skal overleve må en lønregulering være på sin plads. Andre brancher har også set sig nødsaget til at "løndumpe" sine medarbejdere. Hvad sker der egentlig med de 50 studerende, der ikke har praktikplads? Er de villige til at tage en ulønnet praktik? Eller skal de i praktik på deres uddannelsessteder?
Fremhævet af Journalisten
Camilla Olsen
28.04.14 20:56
Praktik er vel een ting, men
Praktik er vel een ting, men efter endt uddannelse står den jo på job bagefter. Hvis der blev skåret ned på optag og deraf antal praktikanter ville behovet for arbejdskraft vel også stige for medierne?
Fremhævet af Journalisten
Jens Jakob Hansen
29.04.14 21:06
16.000 eller 12.000. For mig
16.000 eller 12.000. For mig ville det ikke gøre nogen væsentlig forskel, men jeg kan kun tale på egne vegne. Hvis jeg som journaliststuderende vidste, at det kunne skaffe flere praktikpladser at gå lidt ned i løn, gjorde jeg det gerne. Første prioritet må være at få uddannelsen og dygtiggøre sig. Det er ikke rart at gå med den utryghed i forhold til at få en praktikplads.
Fremhævet af Journalisten
Morten Krogsholm
30.04.14 10:11
Måske burde man også overveje
Måske burde man også overveje ikke at drive uddannelsesinstitutioner som virksomheder.
Alle på de tre uddannelser er klar over, at det er samme scenario hvert år. Folk står uden pladser og for mange studerende er optaget.
Stop playing the blame game because it's all about the money.

Hilsen manden, som gik til valg på at praktiklønnen næsten skulle halveres!
Men Bay lovede jo guld og grønne skove, og alle købte den - Nu kan vi have denne debat hvert halve år.
Fremhævet af Journalisten
Denne artikel er lukket for kommentarer.
data_usage

SENESTE NYT

chevron_left
chevron_right
keyboard_arrow_up
Tilbage til toppen