Medier: Vi tager ikke flere praktikanter

Ingen af de medier, Journalisten har talt med, vil tage en ekstra praktikant, efter at 50 studerende stod uden praktik efter Panikdagen. DR opfordrer til at tage de ubehagelige diskussioner: »Skal man have 16.000 kr. i løn som praktikant?« spørger Ulrik Haagerup (Opdateret 13.31)

Selv om Praktikudvalget ifølge praktikkoordinator Pia Færing, Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, har »gjort en masse« for at få flere medier til at tage journalistpraktikanter ved denne runde, står 50 journaliststuderende fra landets tre uddannelser uden praktikplads.

Ifølge Pia Færing bliver det ekstra svært at finde pladser til dem alle sammen i år, da alle de pladser, der blev slået op, er taget. Både formanden for Praktikudvalget, journalistisk direktør i Danske Medier Christian Kierkegaard, og næstformanden i Dansk Journalistforbund, Lars Werge, opfordrer derfor de danske medier til at tage flere praktikanter ind.

Men i en rundringning, som Journalisten har foretaget til en række danske medier, er der ikke nogen, der kommer til at tage flere praktikanter, selv om de alle beklager situationen.

Troels Mylenberg: »Vi opererer efter budgetter«

Chefredaktør på Fyns Amts Avis Troels Mylenberg er ked af, at der er så mange studerende, der står uden en praktikplads i dag.

»Jeg håber ikke, det bliver en tendens. Det har klædt vores fag og branche, at man i så mange år har kunnet regne med, at antallet af studerende har passet med udbuddet af praktikpladser,« siger han.

Han mener, at baggrunden må være stigende optag af studerende på uddannelserne og krisetider i branchen. De har på Fyns Amts Avis heller ikke tænkt sig at tage flere praktikanter ind.

»Vi opererer efter budgetter, og praktikanter er jo ikke gratis. Jeg ville med glæde tage flere praktikanter ind, men der skal også være en balance. Det er også en arbejdsindsats, når du tager praktikanter ind. Der er en forpligtelse, og jeg kan ikke basere min avisudgivelse og webindhold på praktikanter,« forklarer Troels Mylenberg.

Han oplyser, at Fyns Amts Avis og Fyens Stiftstidende har 17 praktikanter, hvilket svarer til 10 procent af den samlede redaktionelle arbejdsstab.

TV 2 Nyhederne: »Vi er nøje afstemt«

Heller ikke på TV 2 Nyhederne melder nyhedschef Jacob Nybroe om, at de vil tage flere praktikanter.

»Vi har ret nøje afstemt, hvor mange praktikanter vi tager. Det må ikke gå ud over kvaliteten af praktikopholdet. Vi har prøvet at have både flere og færre, end vi har nu,« siger Jacob Nybroe.

Han fortæller, at de på TV 2 Nyhederne og TV 2 News har 18 praktikanter. Derudover er der også praktikanter på TV 2 Sporten og tv2.dk.

Berlingske: Dybt ulykkeligt

Chefredaktør på Berlingske Jens Grund mener, at det er »dybt ulykkeligt«, at der mangler så mange pladser.

»Jeg var godt klar over, at der ville mangle så mange pladser. Men som mange andre mediehuse har vi et stramt budget, så vi har ikke råd til at ansætte flere. Vi har dog ansat en ekstra praktikant i denne omgang, da vi har fået Kids’ News,« fortæller han til Journalisten.

Fra den 1.august vil Berlingske have 17 skrivende praktikanter, tre web tv-praktikanter og tre fotografpraktikanter.

Nordjyske Medier har indgået lokalt samarbejde

Turid Nielsen, chefredaktør på Nordjyske Medier, ærgrer sig over, at der mangler pladser.

»Men vi noterer os, at der er nogen mediehuse i udkantsområderne, som slet ikke har slået nogen pladser op, fordi de simpelthen har opgivet at få praktikanter. Det synes jeg da, uddannelserne skal tale med de studerende om – at man kan lære journalistik mange steder,« siger hun.

I Nordjylland har Morsø Folkeblad, der siden 2012 har været ejet af Nordjyske Medier, haft den oplevelse og har af samme grund i en periode ikke opslået nogen praktikantstilling, men i år ansættes der her en praktikant i samarbejde med Nordjyske.

»Vi har i denne omgang ansat en ekstra praktikant, som så starter med en periode på seks måneder på Morsø Folkeblad. I alt har Nordjyske 13 praktikanter fordelt på den 18 måneders praktiktid,« forklarer Turid Nielsen.

Men de kommer ikke til at tage flere praktikanter ind.

»Vi har lagt uddannelsesplaner for vores praktikanter, så det skal stå mål med, at vi kan give dem et fornuftigt uddannelsesforløb her,« fastslår Turid Nielsen.

DR: Vi skal tage de ubehagelige diskussioner

Ulrik Haagerup, nyhedsdirektør i DR Nyheder, mener, at situationen er »stærkt bekymrende«, men at den også er en lejlighed til at tage nogle af de »ubehagelige diskussioner«.

»Vi skal spørge os selv, om journalistmarkedet i de kommende år kan stille med kvalificerede praktikpladser til det antal studerende, vi har nu. Har vi brug for tre journalistuddannelser og en TVM-uddannelse? Problemet er, at uddannelserne lever af antallet af studerende, så derfor har de ikke interesse i at tage den diskussion. Forbundet har heller ikke, for de studerende er mulige medlemmer. Og arbejdspladserne har sådan set heller ikke, fordi det er godt, at der er mange om buddet,« siger Ulrik Haagerup.

Selv om tallene for antallet af optagne studerende på de tre journalistuddannelser, som Journalisten har set på, ikke tyder på et stigende antal af optagne de sidste fem år (DMJX har for eksempel optaget enten 253 eller 252 på Journalistuddannelsen siden 2009), mener Ulrik Haagerup stadig, at diskussionen om antallet af optagne er relevant.

For det er i sidste ende de studerende, der er fanget, fordi problemet bliver skubbet foran, forklarer Ulrik Haagerup. Han peger også på de økonomiske problemer i mediebranchen som årsag til manglen på praktikpladser.

»Der er ikke meget, der tyder på, at der kommer flere penge i branchen. Derfor synes jeg også, man skal tage en anden diskussion. Skal man have 16.000 kr. i løn som praktikant? Det er immervæk tæt på, hvad en nyuddannet sygeplejerske får,« siger Ulrik Haagerup.

DR har ikke skåret i praktikanter

Han foreslår, at man for eksempel kan hente inspiration fra andre uddannelser, hvor de studerende får SU under praktikophold.

»Det kunne for eksempel være en løsning for små praktiksteder. Det kan også være, der kan laves en løsning, hvor den studerende får 12.000 kr. de første seks måneder, 14.000 de næste seks og så 16.000 kr. i de sidste seks måneder af et 18 måneders praktikophold. Det kunne være et incitament for nogle medier til at tage flere praktikanter,« siger han og opfordrer til, at diskussionerne skal tages fordomsfrit, selv om de er ubehagelige.

»Det skylder vi. Og vi skal se på, om det her er et strukturelt problem, for så skal det klares med nogle strukturelle løsninger.«

Ulrik Haagerup understreger, at DR Nyheder ikke har skåret i antallet af praktikanter.

»Vi tager det antal praktikanter, vi synes, vi har brug for, og som vi kan forsvare at give en ordentlig uddannelse,« siger han.

Universitetspraktikanter presser ikke journalistpraktikanter ud

Ulrik Haagerup understreger også, at DR Nyheder ikke har ansat flere universitetspraktikanter, og at de bruges til nogle helt andre opgaver end journalistpraktikanterne.

»De to kan ikke erstatte hinanden,« siger Ulrik Haagerup.

Haagerups påstand om, at lønnen for praktikanter og sygeplejersker er næsten ens, stemmer dog ikke med den officielle lønstatistik. Som en læser har påpeget, efter denne artikel først blev publiceret, viser tallene en større forskel på lønnen. En nyuddannet sygeplejerske tjener gennemsnitligt tjener mellem 23.000 og 26.000 kroner om måneden alt efter tillæg og hvor i landet, vedkommende er ansat. Ulrik Haagerup svarer:

»Det var en lidt for kæk bemærkning, som blot skulle forklare, at praktikanter får en ikke ubetydelig løn, hvorfor manglen på praktikpladser ikke blot kan løses ved at få medier med pressede budgetter til at tage flere. Min hovedpointe er ikke, at lønnen er for høj, men at vi som branche bør se på optaget, selvom få har interesse i at tage den diskussion.«

Opdateret 13.31: Journalisten har kontaktet Ulrik Haagerup igen, efter en årvågen læser udfordrede hans påstand om, at praktikanter og sygeplejersker næsten tjener det samme. Haagerups svar er tilføjet nederst i teksten.