Der er stor forskel på, hvordan de danske medier har dækket dommen over Yahya Hassans overfaldsmand. I dag blev han idømt fem måneders fængsel ved Københavns Byret. Berlingske, BT og Ekstra Bladet valgte at offentliggøre hans navn, mens DR, TV 2, Politiken og Jyllands-Posten ikke nævnte overfaldsmanden ved navn.
I Berlingskes retningslinjer står der ellers, at man ikke må nævne navnet på dømte, medmindre de har modtaget en straf på minimum seks måneders fængsel. Der er dog undtagelser:
”En undtagelse kan være tilfælde, hvor offentligheden har betydelig interesse i, at personens identitet offentliggøres. Det kan være personer, der bærer ”gyldne kæder”, eller som på anden vis har medvirket til en stærk eksponering i mediebilledet,” står der i Berlingskes etiske retningslinjer.
Chefredaktør Jens Grund forklarer i en mail til Journalisten, at chefredaktionen mener, at der er tale om et særligt tilfælde:
”Begrundelsen er – og var – at han som ekstremist var tidligere terrordømt og nu sigtet, tiltalt og i dag dømt for at have overfaldet en digter, hvis ytringer han ikke brød sig om i den offentlige debat, herunder kritik af danske muslimer. Så vi navngav ham allerede, da han blev sigtet for overfaldet – på baggrund af hans fortid koblet med den nye handling,” skriver Jens Grund til Journalisten.
I DR’s etiske retningslinjer går grænsen ved et års fængsel, medmindre der er tale om, at nyhedsværdi og offentlighedens interesse i særlige tilfælde vejer tungest. Men i modsætning til Berlingske mener DR ikke, at det er tilfældet med Yahya Hassans overfaldsmand:
»Der skal være tale om særlige omstændigheder, som vi ikke mener er opfyldt i denne sag. Det er ikke nok i sig selv, at en person tidligere har været dømt,« fortæller redaktionschef på dr.dk Christian Lindhardt.
1 Kommentar
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Det kan vel ikke helt udelukkes, at der er flere medier som har den holdning, at fem måneders fængsel er en alt for kort straf til en kriminel, der forsøger at undertrygge det skrevne ord og ytringsfriheden med vold.
Og set i lyset af, at den 24-årige Isaac Meyer, tidligere kendt som Abdul Basit Abu-Lifa, i forvejen har en terrordom på CV'et, så er han jo netop ikke en person som fortjener, at medierne bør vise ham det hensyn, at han ikke også skal udstilles i den offentlige "gabestok"…!
Med venlig hilsen
Niels Riis Ebbesen