Medier og Microsoft indgår samarbejde om betaling for nyheder

De europæiske udgivere og Microsoft vil have EU til at vedtage love, der sikrer, at techgiganter betaler for det journalistiske indhold på deres platforme

De fire største europæiske interesseorganisationer for nyhedsmedier og Microsoft har i dag indgået en aftale om at arbejde sammen for at få EU til at finde en løsning, der skal sikre, at europæiske nyhedsmedier får betaling for deres indhold på digitale platforme.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra en række europæiske medieorganisationer og Microsoft.

Aftalen kommer i kølvandet på, at australske nyhedsmedier er blevet bandlyst fra Facebook, fordi Australiens regering ved lov vil have techgiganter til at betale mediehuse for journalistisk indhold.

Men Facebooks træk har ikke skræmt de europæiske mediehuse, der sammen med Microsoft vil udarbejde en model, der minder om den australske. Og Microsofts engagement i arbejdet er vigtigt, lyder det fra Christian Van Thillo, der er formand for European Publishers Council (EPC).

”Vi sætter pris på Microsofts anerkendelse af værdien af, at vores indhold bliver bragt ind i kernen af forretninger med søgemaskiner og sociale medier, fordi det er her, Google og Facebook genererer størstedelen af deres overskud,” siger han i pressemeddelelsen.

Skal lave fælles aftale

EPC lægger samtidig vægt på, at europæiske lovgivere ikke skal indgå enkeltaftaler.

”Alle udgivere bør have en aftale – ingen skal lades udenfor,” siger han i pressemeddelelsen.

Både medierne og Microsoft opfordrer EU eller medlemslandene til at indføre en voldgiftsmekanisme, der skal sikre, at der bliver udarbejdet en retfærdig og balanceret aftale med tech-virksomhederne.

Hos Microsoft kalder vicepræsident Casper Klynge samarbejdet med medieorganisationerne for et naturligt skridt.

”Adgang til ny, bred og dyb mediedækning er kritisk for vores demokratiers succes. Vores forpligtelse til at bevare og udbrede journalistik er ikke ny.”

”Det her initiativ er et logisk næste skridt,” siger han i pressemeddelelsen.

Kulturministeren vil fremsætte lovforslag

Danmarks kulturminister, Joy Mogensen (S), oplyste i fredags, at regeringen i næste måned vil fremsætte et lovforslag, der blandt andet skal tvinge tech-giganter som Google og Facebook til at betale for det indhold, som journalistiske medier bringer på platformene.

Også hun lægger vægt på, at der skal kunne indgås kollektive aftaler.

”Vi har valgt at gå længere, end EU kræver, ved at give de danske medievirksomheder mulighed for at kunne forhandle samlet med techgiganter.”

”Så skal de ikke stå en og en og kæmpe mod de meget store og magtfulde virksomheder, som techgiganter er blevet,” sagde hun i fredags.

Facebooks nordiske chef, Martin Ruby, har kaldt det ”ikke fair” at få Facebook til at betale for nyheder, fordi Facebook også skaber værdi for nyhedsmedierne.

Kun fire procent af indholdet på Facebook er nyheder, og derfor kan det ikke betale sig økonomisk, er argumentet. Facebook havde sidste år et overskud på 180 milliarder kroner.

0 Kommentarer

Læs også

<span class=JP/Politiken-direktør: Alt for tidligt at fyre som Berlingske">

Stig Ørskov: Facebook-finger til Australien er et wakeup-call til Danmark

18. FEBRUAR 2021
Facebook fjerner alle nyheder fra australske brugeres sider

Facebook fjerner alle nyheder fra australske brugeres sider

18. FEBRUAR 2021