Medier glemmer detailhandelen

OVERSET. Dansk detailhandel består af 30.000 butikker og omsætter årligt for over 200 milliarder kroner. Alligevel er mediernes interesse stort set ikkeeksisterende.

OVERSET. Dansk detailhandel består af 30.000 butikker og omsætter årligt for over 200 milliarder kroner. Alligevel er mediernes interesse stort set ikkeeksisterende.

Med undtagelse af børn, syge og gangbesværede handler hovedparten af befolkningen i butik flere gange hver uge. Omsætningen i detailhandelen har for længst passeret 200 milliarder kroner fordelt med cirka halvdelen til dagligvarer og cirka halvdelen til udvalgsvarer (tøj, sko, isenkram, smykker med videre). Hertil kommer de mere end 12 milliarder, danskerne grænsehandler for hvert eneste år.

Detailhandelen beskæftiger mere end 200.000 personer. Detailhandelen er god til integration og tilbyder jobs med fleksible arbejdstider. Mange unge mennesker opnår deres første erhvervserfaring og indtægt i netop detailhandelen, ligesom selvstændighedskulturen altid har været stærk i butikslivet. At være en "god købmand" er en hædersbetegnelse, der benyttes ikke bare blandt rigtige købmænd i dagligvarehandelen, men også i andre dele af detailhandelen og erhvervslivet generelt.

Ud over nærheden til hele befolkningen er detailhandelen præget af hurtig handling og hurtige svar. Hvis supermarkedet sætter bananer på tilbud og placerer dem et godt sted i butikken, sælger man langt flere, end når de placeres i et hjørne til højere pris. De mange tusinde butikker konkurrerer dagligt om kunderne, og kundernes dom kan ikke appelleres, som vi dagligt minder hinanden om.

På trods af alle disse herlige egenskaber ved såvel supermarkeder som resten af detailhandelen er det på mange måder en overset branche. Én enkelt regional bank i Storkøbenhavn, én producent af vindmøller og vores to største bryggerier dækkes hver især mere end hele detailhandelen!

Detailhandelen er faktisk en stor branche med samfundsmæssig betydning. Så hvorfor overses detailhandelen hos medierne? Er detailhandelen ikke vedkommende for læserne? Ser journalister ned på "kassedamen og flaskedrengen"? Er det manglende koordination på tværs mellem fagredaktionerne, hvor forskellige journalister skriver om forbrugerstof, erhvervslivets rammevilkår, arbejdsmarked, trends og gadgets? Eller hvad?

– Claus Bøgelund Nielsen
underdirektør, De Samvirkende Købmænd

1 Kommentar

Morten Andersen
10. NOVEMBER 2009
Re: Medier glemmer detailhandelen
Mage til klynkeri skal man lede længe efter. Og så har det jo ikke hold i virkeligheden. Spørg bare Super Best - de vil helst sikkert helst glemmes i medierne lige nu.