Kongehus

Medier fik regler for dronning Elizabeths begravelse: Ingen gråd og knuste kongelige

DR måtte blandt andet ikke vise klip, hvor medlemmer af det britiske kongehus var tydeligt berørte

Der må ikke vises tv-billeder, hvor medlemmer af den britiske kongefamilie er tydeligt oprørte.

Sådan lød en af betingelserne for, at DR i går kunne sende tv live fra dronning Elizabeths begravelse, fremgår det af en intern mail til medarbejderne i DR Nyheder.

DR fik leveret tv-billeder fra bureauerne EBU og AP, der videregav materialet på flere betingelser og med en række restriktioner.

De gjorde sig gældende under de kirkelige ceremonier og fra det øjeblik, kisten blev båret ind i henholdsvis Westminster Abbey og i St Georges kapel i Windsor, til det øjeblik, kisten igen blev båret ud af kirken og kapellet. Det fremgår af en intern mail sendt til medarbejderne i DR Nyheder.

Højtidelig og værdig

Blandt andet lød der krav til, hvordan medlemmer af kongehuset ikke måtte blive vist på tv:

”Brugen skal være højtidelig og værdig, og ingen medlemmer af den udvidede kongelige familie må vise tydelige tegn på at være oprørt,” lyder det i listen af restriktioner, hvor der også står:

”Kongehuset kan markere følsomme klip, som ikke må genbruges nogensinde. I vil få besked om sådanne klip fra jeres bureau.”

Størstedelen af betingelserne handlede mere om, på hvilke platforme og i hvilket format optagelserne blev brugt.

Blandt andet må der ikke bruges klip fra de kirkelige ceremonier i underholdningsprogrammer, materialet måtte ikke streames på sociale medier, og der måtte ikke blive lagt klip op fra ceremonierne, før gudstjenesterne var overstået. Der må heller ikke genudsendes optagelser af, at kisten bliver sænket ned i krypten.

Flere klip må aldrig sendes igen

Kravet om ikke at vise oprørte kongelige har medført, at DR’s medarbejdere – og de øvrige medier, der fik materiale fra bureauerne – blev gjort opmærksom på, at særlige klip fra live-transmission ikke må vises efterfølgende.

Det gælder blandt andet en optagelse på lang afstand af prins George, der tørrer sin næse og øjne. Det samme gælder et klip med prinsesse Eugenie og Zara Tindall, der tørrer deres øjne med hænderne og et lommetørklæde, mens de synger.

Også en optagelse af prinsesse Beatrice og Eugenie, der går fra deres plads i kirken ud i gangen, er forbudt materiale fremover.

DR’s livesending af begravelsen varede fra først på formiddagen til sidst på eftermiddagen, og det er i dette tilfælde BBC, der har indgået aftale med Kongehuset om, hvordan optagelserne fra ceremonierne må bruges.

Og i DR føler man ikke, at man er gået på kompromis med journalistiske principper ved at efterleve kravene. Det fastslår Morten Tvegaard, redaktionschef for TV Avisen 18:30 og live-redaktionen, i et skriftligt svar til Journalisten

”Vi afgiver aldrig redigeringsretten, og det har vi heller ikke gjort her. Vi respekterer altid de aftaler, som er indgået – i det her tilfælde af BBC – særligt fordi de ikke forhindrede os i at dække historien ordentligt. Det er i øvrigt vores indtryk, at alle EBU-medlemmer har overholdt retningslinjerne ifm. dækningen,” udtaler han.

0 Kommentarer