Medier bruger Twitter helt forkert

Medierne bruger Twitter til envejskommunikation. DONA-formand efterlyser flere tweets fra levende journalister i stedet for autogenererede RSS-feeds. (opdateret 10:03).

Medierne bruger Twitter til envejskommunikation. DONA-formand efterlyser flere tweets fra levende journalister i stedet for autogenererede RSS-feeds. (opdateret 10:03).
En amerikansk undersøgelse lavet af Pew Research Center viser, at de største medier i USA bruger Twitter helt forkert. Mediernes tweets har nemlig først og fremmest til formål at distribuere links, der kan skabe trafik på mediernes egne hjemmesider. Problemet er, at medierne overser muligheden for at bruge Twitter som et socialt medie. Dermed ender mediernes tweets som en slags RSS-feeds.

Ifølge undersøgelen fra Pew indeholdt kun to procent af mediernes tweets opfordringerne til at komme med information eller gå i dialog. Det samme lave niveau fandt man hos tweets fra Huffington Post, der ellers har slået sig op som et socialt medie. Det medie, som bad om tips og feedback i flest tweets, var Fox News, der efterlyste dialog i 20 procent af beskederne.

Mere end 90 procent af mediernes tweets linkede til mediernes egne hjemmesider, viser undersøgelsen. Kun 6 procent linkede til en hjemmeside, der ikke var et nyhedsmedie. Blot 1 procent af beskederne var uden links.

Undersøgelsen omfatter 3.600 tweets fra 13 af USA's største aviser, radio- og tv-stationer.

Ifølge kommentatoren Mathew Ingram fra det amerikanske mediesite GigaOM.com bør medierne i højere grad bruge Twitter til at bede læserne, seerne og lytterne om tips, hjælp til at udvikle historier eller reaktioner på aktuelle sager.
»Det er kortsitet kun at se sit forhold til omverdenen som envejskommunikation. Det fratager medierne muligheden for feedback og tips. Brugt rigtigt kunne det hjælpe på de problemer, medierne oplever, men det omvendte sker,« skriver Mathew Ingram.

Medierådgiver og formand for DONA Jon Lund oplever, at de officielle Twitterfeeds fra for eksempel Politiken og Jyllands-Posten kører ligesom RSS-feeds, mens blandt andet Berlingskes og Informations officielle Twitter-kanaler er bestyret af levende mennesker og meget mere personlige. Men ud over hovedkanalerne på Twitter har flere medier også journalister, der er på i eget navn, for eksempel JP's Kaare Sørensen, der laver meget personlige tweets, fortæller Jon Lund.

»Kaare skriver, hvad der sker i hans interessefelt, og dermed får han også tips,« siger Jon Lund om Kaare Sørensen, der netop har vundet DONA-prisen for sine tweets.

Ifølge Jon Lund giver det ikke så meget mening at bruge Twitter som RSS-feed.
»Som abonnent har det ikke min store interesse at modtage breaking news, der automatisk kommer ud af en stor indholdsmaskine. Jeg føler mig meget let koblet på en nyhedsmotor, som i store træk er ens for de forskellige medier. Jeg vil hellere havde feeds fra mennesker, jeg stoler på – og de må gerne sidde på en avis,« siger Jon Lund og peger på, at sociale medier jo handler om relationer mellem mennesker.

»Derfor er det en god idé, at man ligesom på for eksempel JP og Berlingske har ansat folk til at være avisens ansigt på Twitter. Tweets er et symbiotisk forhold. Man skal ikke kun pushe ud, man skal også selv være til stede.«

(opdateret 10:03 med kommentar af Jon Lund)

0 Kommentarer