Medieordfører: Rettelser skal på forsiden

Kun Herning Folkeblad vil bringe rettelser fra Pressenævnet på forsiden. Ikke godt nok, siger medieordfører.

Kun Herning Folkeblad vil bringe rettelser fra Pressenævnet på forsiden. Ikke godt nok, siger medieordfører.

Danske Dagblades Forening har bedt deres medlemmer tilkendegive, hvor de vil bringe rettelser fra Pressenævnet. Langt de fleste vil bringe dem på side 2 eller på debatsiderne, mens andre vil bringe dem nede på side 10. Det skriver Politiken i dag.

Ifølge pressemeddelelsen fra Danske Dagblades Forening vil Ekstra Bladet og Weekend-Avisen bringe Pressenævnets kendelser alt efter, hvor den kritiserede historie har stået. Hvis en af Ekstra Bladets forsideartikler er blevet kritiseret, vil nævnets kendelse blive bragt på side 2. Men hvis artikler inde i bladet bliver kritiseret, vil kendelsen blive bragt enten i første eller sidste halvdel af avisen, alt efter hvor historien har stået. Weekendavisen vil bringe kendelser fra Pressenævnet på »en fremtrædende plads i den sektion, hvor artiklen har stået«.

Udmeldingen fra de danske aviser kommer efter en længere debat om Pressenævnets gennemslagskraft. Flere politikere og pressechefer fra store, danske virksomheder har været ude med kritik af, at nævnet var for tandløst. Og allerede i efteråret var nævnet selv ude med tanker om at stramme regelsættet for rettelser.

»Vi har ikke kompetence til at blande os i redaktørernes redigeringsret. Men jeg fornemmer, at stemningen er ved at vende i Pressenævnet. Vi diskuterer løbende, om vi skal diktere, at medierne får en fast boks til rettelser. Og det er ikke utænkeligt, at vi gør virkelighed af det, når den rette sag opstår,« sagde medlem af Pressenævnet Kaare. R. Skou dengang til Journalisten.dk.

Fra flere sider i Folketinget har der tidligere lydt trusler om lovgivning, hvis branchen ikke selv kunne finde ud af at gøre Pressenævnets kendelser tydelige. Medieordfører Rasmus Jarlov fra de Konservative er glad for, at medierne selv kommer med et udspil, men mener ikke, det er nok.

»Hvis man har hængt en person uberettiget ud på forsiden for hele Danmark, så skal kendelsen også på forsiden. Det er det eneste rimelige,« siger han til Politiken.

Du kan se oversigten over, hvor de danske dagblade vil bringe kendelser fra Pressenævnet her.

1 Kommentar

Peter Svenson
23. FEBRUAR 2011
Re: Medieordfører: Rettelser skal på forsiden
Lovgivning er vel under ingen omstændigheder løsningen. Samtidig er det selvfølgelig rigtigt, at vi er nødt til at se mere kritisk på os selv som stand. Jeg tror, mere magt til pressenævnet, for nu at sætte det på spidsen, er løsningen. Ellers ender vi vel netop i lovgivning.