Mediemoguler i USA kan holde tidlig jul

De amerikanske myndigheder har besluttet at liberalisere medielovgivningen markant. Et 32 år gammelt forbud mod krydsejerskab ophæves. Her er hovedlinierne.

De amerikanske myndigheder har besluttet at liberalisere medielovgivningen markant. Et 32 år gammelt forbud mod krydsejerskab ophæves. Her er hovedlinierne.

Mediebosser og mediekoncerner i USA kan godt begynde at fejre jul. De centrale medieråd har nemlig tiltænkt dem noget nær den bedst tænkelige julegave.

Det hidtidige forbud mod krydsejerskab af dagblade og tv-stationer på de 20 største markeder ophæves efter 32 år. Ligeledes liberaliseres markedet for en række medieselskaber, der ejer dagblade og tv-stationer uden for de 20 største markeder, hvilket blandt andet vil komme aviskæder som Gannett og Media General til gode.
Det centrale amerikanske medieråd, FCC (Federal Communications Commission) var dog langt fra enige om beslutningen, som endte 3-2 ved den endelig afstemning. Det var demokraterne, som stemte imod.
Lige op til afstemningen forsøgte Kongressen at forhale beslutningen, men formanden for FCC, Kevin Martin, havde dog sikret sig støtte fra Det Hvide Hus.
Kritiske journalister har efterfølgende påpeget, at den nye medielov næppe vil styrke kvaliteten af journalistikken. Desuden ser de ingen tegn på, at liberaliseringen vil øge mangfoldigheden af stemmer i offentligheden eller emner, der bliver dækket.
Et flertal af den amerikanske befolkning tilkendegav i øvrigt for nylig, at de er stik imod planerne om større magtkoncentration i medieverden. Det fremgik blandt andet af en undersøgelse fra The Media and Democracy Coalition.

Her de nye regler fra FCC (PDF-dokument).
 

0 Kommentarer