search

Medielogik for statsministre

Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) er i et interview med Journalisten ude i et varmt forsvar for papiraviserne.

Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) er i et interview med Journalisten ude i et varmt forsvar for papiraviserne. Altså ikke medierne som sådan. Nej, kun den slags, der udkommer på papir og som må kæmpe med kaffekopper, rundstykker og basser om pladsen på ethvert 'rigtigt' morgenbord. Eller som man må sidde og kæmpe med i et overfyldt tog eller bus for overhovedet at kunne læse, uden at sidemanden også automatisk bliver tvunget til at kigge med.

For den slags kan vi slet ikke få nok af. Det er livets salt – i hvert fald demokratiets. Og mens der traditionelt og historisk har været en vis substans i argumentet, må det også nødvendigvis konstateres, at bare fordi noget var på en måde engang, så fortsætter det ikke nødvendigvis med at være sådan. Ting kan jo ændre sig over tid, kan de ikke?

Lad os kigge på et par af statsministerens argumenter:

De trykte medier ved vi af erfaring i høj grad er leverandør af nyheder til de elektroniske medier, og derfor ville det blive et kolossalt savn i hele mediebilledet, hvis de trykte medier bliver presset ud af de elektroniske medier.

Det er rigtigt, at de trykte medier leverer mange nyheder til de elektroniske. Men det har vel kun som årsag, at det var de trykte medier, der af teknologiske grunde var her først? Det er vel ikke, fordi de trykte medier er bedre til at fremskaffe nyheder end de elektroniske? Hvis det er, så lad os kigge på, hvilke nyheder, der i dag fylder rigtig meget i de trykte aviser. Var der for eksempel nogen, der sagde X-Factor eller Vild med Dans? Eller hvad med nogle af de dokumentarprogrammer, der gang på gang skaber afledte effekter i de trykte medier? Eller hvad med tv's nyhedsudsendelser, der specielt med politikerudtalelser kan give stof til flere dages skriverier efterfølgende? Det er måske slet ikke så ensidigt endda?

Nyheder kan sagtens udspringe fra alle mulige andre kilder end de trykte medier – så at sige, at de trykte medier er et essentielt led af fødekæden, der ikke kan erstattes af et andet, er direkte forkert. Nyheder er og bliver ikke afhængige af ,hvilken form for udgivelse de udkommer i. En nyhed er en nyhed er en nyhed. Punktum.

Dernæst argumenterer statsministeren for ikke at give netbaserede medier mulighed for støtte med en argumentation, der tydeligt vidner om, at han ikke ved, hvad han taler om:

…jeg tror faktisk, at de klarer sig fantastisk godt på nettet, hvor de nyder godt af en gratis distribution. I hvert fald i et vist omfang kan man sige, at de rent netbaserede tjenester ikke har voldsomme distributionsomkostninger i modsætning til de trykte medier.

Det, han behændigt glemmer er, at en internetreklame koster brøkdelen af en tilsvarende på print (selv om jeg ved Gud synes, det ville være mest logisk, det på grund af blandt andet effektmålingen var omvendt). Det vil sige, at selv om udgiftssiden på et netmedie mangler hele den voldsomt fordyrende distribution, mangler en hel del af indtægtssiden også. Læg dertil, at mange medier uanset platform i desperation over tiderne stort set forærer varen væk, i forhold til hvad den på papiret burde være værd, og du har en række medietyper, der alle er pressede på økonomien. Men hvor kun den ene altså er fin nok.

Statsministeren må et eller andet sted vide, den er gal, for hans sidste argument er for mig at se helt gak – specielt når man tager i betragtning, at det kommer fra én, der burde have et liberalt udgangspunkt:

Hvis man skal sikre en lige konkurrence, skal man ikke nødvendigvis sikre de samme støtteordninger til pressen.

Så hvis man vil have lige konkurrence, skal man starte med at skabe ulighed og give den ene part en konkurrencemæssig fordel? Tja, man har jo allerede gjort det med redningspakken for TV 2, så en vis konsistens i galskaben er der da. Men alligevel: Jeg fatter minus.

Hvor er det beskæmmende, at det tilsyneladende er den måde, pressens minister beskuer den moderne medieverden i 2009.

Kommentarer
0

Husk at skrive dit fulde navn og en gyldig mail-adresse i felterne ovenfor, ellers vil din kommentar blive fjernet. Du kan se Journalistens regler for kommentarer her.
Tak fordi du deltager i debatten!

keyboard_arrow_up
Tilbage til toppen