Medieleg på fagfestival

Skal et medie viderebringe kontroversielle videoklip uden at vide, hvor de kommer fra? Og hvad med dødstrusler? Deltagerne i et  mediedilemmaspil på Fagfestival blev stillet over for en stribe vanskelige dilemmaer.

Skal et medie viderebringe kontroversielle videoklip uden at vide, hvor de kommer fra? Og hvad med dødstrusler? Deltagerne i et  mediedilemmaspil på Fagfestival blev stillet over for en stribe vanskelige dilemmaer.

Vi er til stede på et mellemstort mediehus på Fyn, der både producerer net-tv, avis og radio. Det er mandag eftermiddag. Klokken er 14.30. En borger ringer ind med et anonymt tip om, at en religionsforsker for nylig midt i undervisningen på Svendborg Gymnasium har stået og revet sider ud af Koranen i ytringsfrihedens navn. Den anonyme borger tilbyder også at sende en videooptagelse, der dokumenterer seancen.

Sådan så setup'et ud, da over 50 mediefolk var til et mediedilemmaspil med Niels Krause-Kjær som spilleudvikler og vært. Redaktionsledelsen i dilemmaspillet blev spillet af Hanne Fall Nielsen fra Jyllands-Posten og Lars Lundgaard, redaktionschef fra TV/ Midt-Vest og Karsten Prinds, som er journalistisk lektor på Syddansk Universitet.

Sideløbende med at den fiktive redaktionsledelse skulle tage stilling til en lang række dilemmaer, skulle publikum i salen også afgive deres stemmer på sorte fjernbetjeninger, som alle var udstyret med.

61 procent af deltagerne blandt publikum svarede nej til, at klippet hvor religionsforskeren rev sider ud af koranen, skulle på nettet, og var dermed helt på linje med panelet.

"Ved vi overhovedet, om det er Koranen, han river sider ud på," spurgte Lundgaard mistroisk, og Hanne Fall konkluderede, at selvfølgelig skulle indslaget ikke på nettet, uden at redaktionen vidste, hvor det kom fra.

Næste dilemma var ikke helt så let at svare på. En læser havde skrevet et blogindlæg, hvor der var et link til videoklippet på Youtube. Skulle redaktionen slette linket eller lade det være på hjemmesiden, selv om redaktionen i første omgang ikke selv ville offentliggøre optagelsen?

"Jeg vil gerne lige vide, hvem det er, der har lagt det link på nettet," lød det skeptisk fra Karsten Prinds, der argumenterede for at slette linket.

"Jeg synes, at vi som redaktion skal skrive, at vi i øjeblikket undersøger sagen," sagde Hanne Fall, som var parat til at lade linket være på hjemmesiden. Til sidst blev panelet enige om at lade linket ligge, men tage det redaktionelle forbehold, at redaktionen ikke vidste, hvad videoen reelt viste. Publikum var uenigt. Hele 68 procent ville have fjernet det, hvis de havde stået over for valget.

I løbet af den time, dilemmaspillet varede, udviklede sagen sig hastigt. Redaktionen i spillet skulle blandet andet tage stilling til, om de ville viderebringe mordtrusler mod religionsforskeren samt en lang række andre dilemmaer. Undervejs tog spillet flere overraskende drejninger, men dem vil vi ikke afsløre her af hensyn til kommende spildeltagere.

0 Kommentarer