Mediejurist om voldtægtssag: ”De overskrifter kan først bruges, når der er fældet dom”

Flere overskrifter i en verserende voldtægtssag er misvisende, fordi de konstaterer, at en voldtægt har fundet sted, selvom der endnu ikke er faldet dom, mener mediejurist. Formand for retsreportere anbefaler generelt at have et forbehold med allerede i rubrikken
  • Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix
    Fire mænd er tiltalt for at have voldtaget en 19-årig kvinde. Sagen kører i retten i Herning.
01.08.2018 · 16:15

Det er ikke i orden, når medier laver konstaterende overskrifter i en verserende voldtægtssag, sådan som det forleden skete i flere nyhedshistorier om en opsigtsvækkende sag, hvor fire mænd er tiltalt for at have voldtaget en 19-årig kvinde. 

Det siger Peter Lind Nielsen, senioradvokat hos advokatfirmaet Bech-Bruun, efter at være blevet forelagt Journalistens artikel om sagen fra i går.

”Overskrifterne konstaterer, er der har fundet en voldtægt sted, og der er ikke faldet dom endnu. De overskrifter kan først bruges, når der er fældet dom. Man får en ”aha” oplevelse nede i teksten, når man opdager, at de fire mænd er tiltalte og ikke dømte,” siger han.

DR rettede - TV Midtvest og Politikens Lokalaviser holdt fast

DR rettede overskriften i deres artikel om sagen fra "Fire mænd dopede 19-årig og filmede voldtægt på snapchat: "Det er meget, meget groft"" til ”Fire mænd tiltalt for at dope 19-årig og filme voldtægt på snapchat: "Det er meget, meget groft"” kort efter Journalistens publicering i går.

TV Midtvest har beholdt deres overskrift: "Dopede kvinde og voldtog hende: - Noget vi sjældent ser i Danmark", ligesom Politikens Lokalaviser har beholdt overskriften "Grusom voldtægt af kvinde blev filmet og delt på nettet".

Peter Lind Nielsen henviser til de presseetiske reglers retningslinjer for overskrifter og mellemrubrikker, som han ikke mener, at de pågældende overskrifter retter sig efter. De lyder sådan her: 

  • ”Overskrifter og mellemrubrikker skal i form og indhold have dækning i den pågældende artikel eller udsendelse. Det samme gælder de såkaldte spisesedler.”

”Der er generelt en accept af, at overskrifter ikke kan indeholde den hele sandhed, men de må heller ikke være misvisende. Hvis der er tale om en verserende sag, skal man ikke i overskriften anføre, at der har fundet en voldtægt sted,” siger han.

Mediejurist: "Dårligt rubrikarbejde"

Ledende nyhedsredaktør på TV Midtvest, Lars Lundgaard, udtalte igår til Journalisten, at der var tale om "klassisk rubrikarbejde".

”I det konkrete tilfælde har vi som resultat af klassisk journalistisk rubrikarbejde trukket sagens kerne klart op for vores web-brugere samtidig med, at det af underrubrikken tydeligt fremgår, at det handler om tiltaler,” sagde ledende nyhedsredaktør på TV Midtvest, Lars Lundgaard.

Peter Lind Nielsen, er der ikke en pointe i, at det bare er helt almindeligt rubrikarbejde at skære ind til kernen?

”Så er det i hvert fald meget dårligt rubrikarbejde. Overskriften må godt være opsummerende men ikke misvisende, og det bliver den.” siger han.

Han mener, det er et problem, at sager som denne ofte bliver dækket meget i medierne, mens den står på, men får mindre opmærksomhed, når der falder om.

”I offentligheden er de tiltalte dømte. Dem der ikke læser underrubrik og brødtekst vil stå tilbage og tro, at de er dømt,” siger han. 

Journalisten har tidligere beskrevet, hvordan en sag om voldtægtsanklager på Langeland fik stor medieopmærksomhed, mens frifindelsen af de tiltalte ikke fik lige så meget opmærksomhed.

Uskyldig indtil andet er bevist 

Sune Fischer, som er formand for Politi- og Retsreporternes Forening, og selv dækker retsstof som journalist på Ekstra Bladet, vil ikke udtale sig om overskrifter i konkrete artikler. Han vil dog gerne udtale sig mere generelt om emnet som formand for foreningen:

”Jeg håber, at alle, der dækker kriminalstof, holder sig til god presseskik og husker på, at man er uskyldig, indtil andet er bevist. Det betyder, at man allerhelst skal have et eller andet form for forbehold ind allerede i rubrikken. Hvis man ikke gør det, åbner man også op for en injuriesag,” siger han.

 

 

Kommentar

Seneste jobopslag

Finansministeriet søger erfaren pressemedarbejder

Finansministeriet
Ansøgningsfrist: 27.08

Video-journalist

Aalborg Stift
Ansøgningsfrist: 03.09

Danmarks Lærerforening søger kommunikations- og analysechef

Danmarks Lærerforening
Ansøgningsfrist: 20.08

Social media and video manager

Egmont Administration
Ansøgningsfrist: 22.08

Pressekonsulent søges til BUPL

BUPL - BØRNE- OG UNGDOMSPÆDAGOGERNES LANDSFORBUND
Ansøgningsfrist: 20.08

Information søger journalister med undersøgende profil

Information A/S
Ansøgningsfrist: 27.08

Senior Press Officer til mediehåndtering

Ørsted
Ansøgningsfrist: 17.08

Skatteministeriet søger en skarp presserådgiver

Skatteministeriet
Ansøgningsfrist: 17.08

Studiejob i FN Byen

Unicef Danmark
Ansøgningsfrist: 07.10

Online chefredaktør til TV2 Nord

TV 2 Nord (Vi lukker annoncen ned, når vi har den rette ansøger)
Ansøgningsfrist: 31.08

Styrelsen for Patientsikkerhed søger kommunikations- og pressechef

Styrelsen for Patientsikkerhed
Ansøgningsfrist: 27.08

Finansreporter Finwire News

Finwire News
Ansøgningsfrist: 20.08

Kommunikationsmedarbejder til Lederforeningen i DSR

Dansk Sygeplejeråd
Ansøgningsfrist: 21.08

Pressemedarbejder til PlanBørnefonden

PlanBørnefonden
Ansøgningsfrist: 22.08

Enhedsleder til kommunikationsenhed

Socialpædagogerne
Ansøgningsfrist: 19.08

Journalist

ITD
Ansøgningsfrist: 17.08