Mediejurist: Fogedforbud mod TV 2 er usandsynligt

Mejuristen Oluf Jørgensen vurderer, at Dansk Pelsdyravlerforening næppe får nedlagt fogedforbud mod Operation X og TV 2.

Mejuristen Oluf Jørgensen vurderer, at Dansk Pelsdyravlerforening næppe får nedlagt fogedforbud mod Operation X og TV 2.

Operation X, der produceres af Bastard Film, viser tirsdag den 27. oktober et program, der skal dokumentere dyremishandling på danske minkfarme. På søndag tager fogedretten i Odense stilling til, om TV 2 må offentliggøre optagelser fra 34 minkfarme, som er blevet optaget under et indbrud.

Det er kun i yderst sjældne tilfælde, at fogedretten vil nedlægge et forbud. Mediejurist og afdelingsforstander på Journalisthøjskolen, Oluf Jørgensen, vurderer ikke, at pelsdyravlerne med medhold i deres krav om et fogedforbud.

»Det er kun i meget ekstreme tilfælde, at fogedretten må nedlægge et forbud. Det er en forudgående kontrol af medier, og det kan sidestilles med censur. Derfor er det kun i tilfælde, hvor nogle bliver krænket, og det vurderer jeg ikke til at være tilfældet her. Krænkelsen ligger i indbruddet, men det er allerede sket og bliver ikke forværret ved offentliggørelsen,« siger han til Journalisten.dk.

Der er ikke nogen regler, der forbyder Operation X at offentliggøre materiale, der er optaget under ulovlige omstændigheder, så længe der ikke er personer på optagelserne, der bliver krænket. Det er op til TV 2's etiske regler at vurdere, om de vil bruge materialet, vurderer juristen.

Indbruddet er til gengæld ulovligt, men det er kun aktivisten, der kan dømmes her. Ekstra Bladets redaktionschef Miki Mistrati siger, at han lånte et kamera til aktivisten, efter at han selv havde tilbudt at bryde ind. Miki Mistrati mener ikke, han er medskyldig i indbrud.

»Jeg vil godt understrege, at jeg ikke har opfordret nogen til at bryde ind. Den her aktivist er et voksent, tænkende menneske, og det var helt hans eget valg. Jeg lånte ham bare et kamera, så han kunne dokumentere de ting, han så derinde,« siger Miki Mistrati til Journalisten.dk

Sagen her skabt voldsom debat i medier og også på Journalisten.dk. Læs indlæggene i debatten her.

Rettelse: Fogedsagen er udskudt til søndag den 25. oktober og finder derfor ikke sted i morgen, som vi skrev tidligere.