Mediejurist: EB vinder i landsretten

Fogedforbuddet mod Ekstra Bladet bliver ophævet af landsretten, forudser Oluf Jørgensen. Det viser tidligere sag, hvor DR fik ophævet fogedforbud.

Fogedforbuddet mod Ekstra Bladet bliver ophævet af landsretten, forudser Oluf Jørgensen. Det viser tidligere sag, hvor DR fik ophævet fogedforbud.
I går nedlagde Københavns Byret fogedforbud mod at Ekstra Bladet laver flere historier om erhvervsmanden Jesper 'Kasi' Nielsen private skatteforhold. Den afgørelse har Ekstra Bladet kæret til landsretten. Og her vil Ekstra Bladet ifølge Oluf Jørgensen, pressejurist ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, sandsynligvis få medhold.

Det er nemlig ikke blevet dokumenteret, at Ekstra Bladet har fået adgang til skatteoplysningerne på ulovlig vis. Den slags kaldes på jurasprog "retslig usikkerhed", og i den slags tilfælde vejer hensynet til offentlighedens interesse i sagen tungest.
»Når der er retslig usikkerhed, og sagen handler om ytringsfrihed, er der ikke basis for et fogedforbud,« siger Oluf Jørgensen i dag til Ekstra Bladet.

DRs skjulte optagelse

Han henviser til en to år gammel sag, hvor der blev nedlagt fogedforbud mod DRs brug af skjulte optagelser. Her talte Københavns Byret også om retslig usikkerhed. Siden blev fogedforbuddet omstødt i landsretten og i Højesteret. Det blev fastslået, at når et fogedforbud vedrører en reportage af samfundsmæssig interesse, kan man ikke nøjes med de formelle krav til et fogedforbud.

Oluf Jørgensen betegner fogedforbuddet som et censurlignende indgreb.
»Var kendelsen kommet et par dage tidligere, havde Ekstra Bladet været afskåret fra at bringe oplysninger, som efter min mening er væsentlige – om baggrunden for konkursen i Danmarks mest spektakulære håndboldklub. De økonomiske forhold her har indlysende samfundsmæssig interesse,« siger Oluf Jørgensen til Ekstra Bladet.

Skattemyndighederne har på eget initiativ sat en undersøgelse i gang for at finde lækken af oplysningerne.

0 Kommentarer