Mediejurist: B.T. overtræder navneforbud

... men reglerne er forældede, siger Oluf Jørgensen fra Journalisthøjskolen. B.T. mener ikke de har gjort noget forkert.

… men reglerne er forældede, siger Oluf Jørgensen fra Journalisthøjskolen. B.T. mener ikke de har gjort noget forkert.

I dagens avis bryder B.T. formentlig med et navneforbud, der blev nedlagt i en sag ved byretten for et par måneder siden. I artiklen i B.T. står der: »For få måneder siden blev XX (Journalisten.dk har fjernet navnet på den anklagede) anklaget i byretten – B. T. kan ikke fortælle om anklagen, fordi sagen er omfattet af navneforbud«.

Men at skrive det er formentlig i sig selv at bryde navneforbuddet, siger mediejurist på Journalisthøjskolen i Århus, Oluf Jørgensen.

Grunden til det er, at B.T. tidligere har omtalt den anklagede med klare kendetegn og forbindelsen mellem de forskellige artikler gør det nemt at identificere den anklagede.
På B.T. mener chefredaktør Olav Skaaning Andersen ikke, de har gjort noget forkert. 

»I og med vi ikke identificerer sagen, så mener jeg ikke vi bryder navneforbuddet. For at kunne opretholde navneforbuddet, skal man ikke kunne finde ud af hvilken sag det er. Vi identificerer hverken sagens tidspunkt eller indhold, derfor bryder vi ikke navneforbuddet,« siger han til Journalisten.dk.

Men Oluf Jørgensen er ikke enig.

»Man må ikke nævne noget, der kan identificere personen,« siger Oluf Jørgensen, og henviser samtidig til, at man med moderne teknologi relativt nemt kan finde oplysninger og forbinde dem.

»Når man knytter de forskellige oplysninger sammen, så er der ikke nogen reel beskyttelse for den anklagede«.

I denne sag mener Oluf Jørgensen dog, at der aldrig burde være nedlagt navneforbud.
»Det er jo fjollet med et navneforbud i en sag, med en person, der er kendt, og når sagen handler om personens offentlige rolle,« siger han.

Og generelt er han og Olav Skaaning Andersen enige om, at reglerne for navneforbud ikke er fulgt med tiden.

"Jeg synes, Oluf Jørgensen har ret i, at reglerne ikke er tilpasset den digitale virkelighed, hvor alt kan findes på nettet. Er det først engang skrevet på nettet, kan man Google sig frem til det,« siger Olav Skaaning Andersen.

»Men jeg synes faktisk, at vi på B.T. med denne historie er på rimelig sikker grund".

0 Kommentarer