Medieforsker: Staten får ikke mindre indflydelse med nyt medieudspil

DR og Radio24syv skal beskæres og TV 2 delvist sælges. Men mediemarkedet bliver ikke mere liberalt, mener medieforsker Frands Mortensen. ”Det er helt vildt, at det kommer fra en liberal kulturminister,” siger han

Færre penge i statsstøtte. Men samtidig oprettelse af en række nye støttepuljer. Regeringens medieudspil lægger op til en kraftig reduktion i statsstøtten til medierne.

Ifølge kulturminister Mette Bock ønsker regeringen at skabe bedre balance mellem statsejede og private medier.

For eksempel skal DR beskæres med 20 procent, Radio24syv beskæres med 33 procent, og 40 procent af TV 2 skal sælges.

Alligevel undrer medieforsker ved Aarhus Universitet Frands Mortensen sig over udspillet.

”Det er helt vildt, at det kommer fra en liberal kulturminister,” siger han.

Frands Mortensen er professor emeritus ved Aarhus Universitet og har forsket i bl.a. public service og statsstøtte til medier.

Stort element af statsstyring

Selv om medierne samlet set kan se frem til færre penge fra staten, så rummer medieudspillet ifølge Frands Mortensen et stort element af statsstyring.

Han henviser til, at der skal laves et fintmasket system af støtteordninger med i alt seks støttepuljer.

”Det mest overraskende er de seks puljer for øget statsstøtte. Det er helt vildt, at det kommer fra en liberal kulturminister. Der kommer støtte til en ny tv-kanal, støtte til en ny radiokanal, en pulje med flere penge til public service, en pulje til filmstøtte og puljer for støtte til distriktsaviser og til neutralisering af den digitale moms. Det er ret voldsomt,” siger han.

Færre penge, men mere indblanding

Pengene skal blandt andet komme fra besparelserne i DR.

”Når kulturministeren ønsker at skaffe penge til seks puljer, må hun jo finde dem nogle andre steder,” konstaterer Frands Mortensen.

”Staten giver medierne færre penge, men kommer til at blande sig meget mere end tidligere. Så man kan ikke sige, at staten får mindre indflydelse.”

0 Kommentarer