Mediefolk kræver Cavling-nominering til Poul Pilgaard

En række mediefolk, bl.a. Troels Mylenberg og Mads Brügger, kritiserer, at Penkowa-sagen ikke er nomineret til Cavling. »Jeg er ærligt talt i tvivl om, hvor kompetente, medlemmerne af Cavling-komitéen er,« siger Brügger til Journalisten.dk.

En række mediefolk, bl.a. Troels Mylenberg og Mads Brügger, kritiserer, at Penkowa-sagen ikke er nomineret til Cavling. »Jeg er ærligt talt i tvivl om, hvor kompetente, medlemmerne af Cavling-komitéen er,« siger Brügger til Journalisten.dk.

I går blev de fem nominerede til Cavling-prisen offentliggjort

Men siden har der været utilfredshed blandt en række mediefolk, der blandt andet har luftet den på Facebook. De mener, Weekendavisens Poul Pilgaard Johnsen burde være blandt de nominerede for sin afdækning af Milena Penkowa-sagen.

Kritikerne tæller blandt andre politisk redaktør på Fyens Amts Avis Troels Mylenberg, programredaktør på Radio24syv Mads Brügger og nyhedschef på Ekstra Bladet Miki Mistrati.

"Tillykke til de udvalgte, men det er komplet uforståeligt, at Poul Pilgaard ikke er med på listen med Penkowa-sagen," skrev Mylenberg på sin åbne Facebook-profil i går torsdag.

Miki Mistrati har herefter leveret denne kommentar på profilen:

"Jeg er mildest talt rystet over, at Pilgaard ikke er med i opløbet. Hans afsløringer er væsentlige og overraskende – ikke mindst fordi, det er første gang man for alvor får indsigt i bagsiden af en ellers lukket forskerverden. Og væsentlige, fordi det handler om vores grundforskning. Hvor helvede er vi lige henne, hvis vi ikke kan stole på den!?"

Journalisten.dk har spurgt Troels Mylenberg, hvorfor det er "komplet uforståeligt", at Poul Pilgaard Johnsen ikke er nomineret.

»Jeg synes, det er komplet uforståeligt, fordi det er en historie, som har sat en hel universitetsverden på den anden ende og har krævet ekstraordinære journalistiske kompetencer at grave frem. Det er en dansk afsløring, der er blevet omtalt internationalt, den havde politiske implikationer, og den har på alle planer vendt op og ned på nogle vigtige institutioner i dansk samfundsliv, som vi normalt aldrig kommer ind under huden på i dansk journalistik,« siger Troels Mylenberg.

»Det er på ingen måde for at tage glorien fra de andre, der er nominerede. Jeg kan bare ikke forstå det, og jeg har behov for en forklaring på, hvorfor det ikke har fundet nåde for komitéens kritiske blik,« fortsætter han.

Det er jo ikke første gang, nogle går ud og kritiserer valget af nominerede til Cavling-prisen. Hvorfor vil du blande dig i komitéens arbejde?

»Jeg blander mig ikke i komitéens arbejde, jeg giver bare min mening til kende. Jeg er ikke med i Dansk Journalistforbund, og det er dem, der udpeger komitéen. Men jeg forbeholder mig retten til at have en mening om, hvilken journalistik, der skal prises,« siger Mylenberg.

Mads Brügger giver også sin støtte til kende på Mylenbergs Facebook-profil, og han har her til morgen oprettet en Facebook-gruppe under titlen 'Cavling til Poul Pilgaard'. Formålet er, lyder det, at samle så mange støtter, at Poul Pilgaard Johnsen bliver føjet til listen over de nominerede.

Blandt de, der har 'liket' Facebook-gruppen, er også politikeren Søren Pind (V).

»Penkowa havde jo i årevis spillet fandango i dansk presse, var smykket med eliteforskerprisen og var det nye håb. Der var ikke så meget som én journalist, der havde kradset i den overflade, inden Poul Pilgaard Johnsen tog fat. Så faldt hele korthuset sammen,« siger Mads Brügger til Journalisten.dk.

Men han mener ikke, Poul Pilgaard Johnsen er den eneste, der mangler på listen over nominerede.

»Jeg har også overvejet at starte en protestbevægelse over, at Morten Spiegelhauer og 'Operation X' ikke er indstillet. Jeg synes, det hele smager lidt af, at den komité har nogle meget fine fornemmelser og en gammeldags opfattelse af, hvad der er 'rigtig journalistik'. Det er som om hverken Pilgaard eller Spiegelhauer tages seriøst af komitéen.«

Nu er der vel en verden til forskel på Morten Spiegelhauer og Poul Pilgaard Johnsen?

»Ja, der er, men jeg synes, det er udtryk for det samme: Jeg er ærligt talt i tvivl om, hvor kompetente, medlemmerne af den komité er. Som den har taget sig ud de seneste ti år, har der været nogle lidt besynderlige typer med nogle gammeldags smagsløg. Jeg vil ikke gå ned i enkelte navne, men hvis du spurgte mig, om jeg kan sammensætte et mere kompetent udvalg på en times tid, så ville jeg svare: "Ja, sagtens",« siger Mads Brügger.

Men Brügger skal ikke regne med at få ændret på listen over de nominerede. Det fastslår formanden for Cavling-komitéen, journalist Kurt Strand.

Der er en række mediefolk, der har beklaget sig over, at Poul Pilgaard Johnsen ikke er nomineret til Cavling-prisen – heriblandt Troels Mylenberg og Mads Brügger. Hvad siger du til den kritik?

»Det er helt normalt, at nogen synes, at vi skulle have nomineret nogen, der ikke er blevet det. Det er sådan set et af vilkårene omkring Cavling-prisen. Men jeg og komitéen har det princip, at vi ikke går ind og kommenterer på, hvorfor nogle ikke er blevet nomineret. Vi udtaler os kun om, hvorfor nogle er nomineret, og det fremgår af nomineringerne,« siger Kurt Strand til Journalisten.dk.

Er der nogen chance for, at nomineringerne kan blive ændret nu, hvor de er offentliggjort?

»Nej, selvfølgelig er der ikke det. Når nomineringerne er offentliggjort, så er det fordi, det er dem, vi har valgt. Jeg kan så tilføje, at vi som altid har haft en grundig diskussion af alle forslag på bordet – også Penkowa-sagen.«

Hvad siger du til, at Mads Brügger sætter spørgsmålstegn ved, om I er kompetente nok i komitéen og mener, komitéen de seneste ti år har haft »gammeldags smagsløg« i forhold til journalistikken?

»Morten Spiegelhauer og 'Operation X' var nominerede sidste år, så det må dementere den påstand. Hvad det andet angår: Det vil jeg ikke gå ind i. Der er enormt mange følelser i det her, og det tror jeg også, der er helt personligt for Mads Brügger,« siger Kurt Strand.

20 Kommentarer

John Damm Sørensen
13. APRIL 2018
Måske Cavlingkomiteen stadig
Måske Cavlingkomiteen stadig havde Poul Pilgaard Johnsens og Martin Krasniks karaktermord i 1999 på Tonni Vinkel Sørensen fra Bagsværd/Søborg Bladet i klar erindring. Det skete med artiklen "En pris i en hornlygte" i Weekendavisen.
https://journalisten.dk/i-en-hornlygte
ole felsby
4. JANUAR 2012
Re: Mediefolk kræver Cavling-nominering til Poul Pilgaard
Enig med Andreas Hansen
Andreas Hansen
4. JANUAR 2012
Re: Mediefolk kræver Cavling-nominering til Poul Pilgaard

Døde debatten i takt med, at julen blev sunget ind og nytåret knaldet af?

Jeg savner, at en fra komitéen kommer på banen og begrunder enten beslutningen om ikke at nominere Poul Pilgaard - eller i det mindste argumenterer for, hvorfor man har et princip, der ikke ligefrem hylder åbenhed og dialog. 

Steffen Gronemann
21. DECEMBER 2011
Re: Mediefolk kræver Cavling-nominering til Poul Pilgaard
Hvor overskudsagtigt, Peter. God tone...
Finn Due Larsen
20. DECEMBER 2011
Re: Mediefolk kræver Cavling-nominering til Poul Pilgaard

Dette her afslørede i 2011 ingen direktører med kreative regnskaber. Det væltede ingen politikere. Stillede ingen ansvarlige til regnskab for deres ugerninger. Men det gav danskerne et indblik i en verden og en del af det menneskelige sind der normalt er lukket - og tabubelagt. Jeg bilder mig ind, at det er helt i Henrik Cavlings ånd. Jeg bilder mig også ind, at vi er rigtigt mange journalister der synes at Cavlingkomiteens orienteringsfelt år efter år er smalt - alt for smalt.

http://www.dr.dk/nu/player/#/soemanden-og-juristen-historier-fra-et-hospice/10324

Flere