Mediedommere på vej

Danmark har brug for særlige dommere, der er trænet til at optræde i medierne og klæde journalister bedre på til at forstå retssystemet og kontroversielle domme.

Danmark har brug for særlige dommere, der er trænet til at optræde i medierne og klæde journalister bedre på til at forstå retssystemet og kontroversielle domme.

Det er Domstolsstyrelsen, som har skudt diskussionen i gang, og ideen får opbakning både fra formanden for de beskikkede advokater og justitsminister Lene Espersen (K), skriver Advokatsamfundets blad Advokaten.

Sverige og Holland har allerede medietrænede dommere, og i Norge er Domstolsstyrelsen netop gået sammen med Dommerforeningen om at etablere en gruppe mediedommere.
Det offentlige raseri over varetægtsfængslingen af den københavnske urmager, der greb til selvtægt og skød to røvere i ryggen, er et godt eksempel på en sag, hvor en medietrænet dommer kunne have hjulpet på offentlighedens forståelse, mener Henrik Stagetorn, der er formand for de beskikkede advokater.
»Folk kunne ikke forstå, hvorfor urmageren skulle sidde varetægtsfængslet. Men en mediedommer kunne have fortalt, at der blev lagt vægt på, at han havde forskellige skarpladte våben liggende. Og at det altså regnes for en skærpende omstændighed i Danmark,« siger Henrik Stagetorn til Advokaten.

Hvis dommerne kommer på banen, bliver der endnu en kilde at gå til ud over forsvarer og anklager, når en spektakulær sag som Tvind-sagen netop er afgjort. Det kan være positivt, mener redaktionsleder for kriminal- og retsredaktionen på Ritzaus Bureau Niels Northroup.
»Man kan forudse mere diskussion og debat, hvis for eksempel en advokat eller anklager har sagt ét om en dom, og mediedommeren har en anden opfattelse,« siger Niels Northroup.
Niels Northroup, der også er formand for Politi- og Retsreporternes Forening, siger imidlertid, at ordningen først bliver rigtig interessant, hvis mediedommere er offensive og selv henvender sig til journalister, der har misforstået noget.

Justitsministeren støtter Domstolsstyrelsen
»Jeg synes, at det er positivt, at domstolene arbejder med nogle modeller, der vil gøre det muligt i højere grad fremover at tilgodese offentlighedens krav om information,« siger justitsminister Lene Espersen (K).

0 Kommentarer