Ukraine

Mediedirektører: Ukraines medier har brug for både politisk og økonomisk hjælp fra EU

Der er brug for hjælp til at løse problemer med både økonomi og politik, påpeger Mads Brandstrup og Stig Ørskov efter besøg hos flere redaktører i Ukraine

Den danske regering såvel som EU må på banen for at sikre, at medierne i Ukraine for at sikre frie medier i landet.

Det skriver Mads Brandstrup, administrerende direktør i Danske Medier, og Stig Ørskov, der er administrerende direktør for JP/Politikens His og næstformand i World Association of News Publishers, i et debatindlæg i Politiken.

De to direktører peger på særligt to udfordringer for medierne i Ukraine i kølvandet på Ruslands invasion af landet. Det ene problem er økonomien for medierne, der har lidt hårdt under krigen. Den anden er politisk indblanding i de ukrainske mediers udgivelser.

”For at løse de to kæmpe udfordringer må EU træde i karakter. Det gælder ikke mindst Danmark og de skandinaviske lande med vores stærke tradition for at støtte frie medier i konfliktområder,” skriver de i debatindlægget.

Opfordringen til den danske regering og EU kommer, efter Mads Brandstrup og Stig Ørskov har besøgt flere redaktører på ukrainske medier.

Unik mulighed for at sikre frie medier

Tidligere på året gik Danske Medier sammen med en række søsterorganisationer i resten af Norden om Ukrainian Media Fond, der skal sikre langvarig støtte til Ukraine.

Pengene fra fonden bliver udbetalt til medierne i rater, så der løbende kan tjekkes op på, hvad det er for en type journalistik, pengene bliver brugt på.

Ifølge de to direktører har den hjælp, der allerede er givet til ukrainske medier, været afgørende for, at de stadig kan udkomme, men at der stadig er behov mere og løbende hjælp til dem.

Samtidig bør EU og de europæiske regeringer i forbindelse med Ukraines ansøgning til EU stille krav om, at de ukrainske politikere skal tråde et stort skridt væk fra medierne og gøre op mod, at oligarker sidder tungt på de landsdækkende medier for at pleje deres egne politiske interesser.

”Vi står med en helt unik mulighed for at sikre, at det Ukraine, der skal opbygges efter den igangværende frygtelige krig, er et reelt demokrati med blikket rettet mod Vesten og EU.”

”Her er frie publicistiske medier en afgørende forudsætning for at sikre tillid, en fælles samtale og ikke mindst et værn mod korruption. Vores indtrængende appel til den danske og de nordiske regeringer og til EU skal være, at vi griber den mulighed,” lyder det i debatindlægget.

0 Kommentarer