
DR-chefredaktør Thomas Falbe mener, at sagen bør genoptages. Foto: Agnete Schlichtkrull / Pressefoto
Pressenævnets kendelse om at afindeksere historier om en dømt sygeplejerske kan have store konsekvenser fremadrettet, og derfor bør sagen genoptages.
Sådan lyder det fra DR Nyheders chefredaktør, Thomas Falbe, som reaktion på Journalistens artikel om, at dele af Pressenævnets flertal har misforstået konsekvenserne ved den kendelse, som nævnet afsagde for godt to uger siden. I kendelsen vurderer Pressenævnet, at seks medier inklusive DR bør afindeksere artiklen.
”Jeg mener, at det vil være fornuftigt af Pressenævnet at se på genoptagelse af den kendelse, da den hviler på en forkert præmis. Afindeksering betyder, at det reelt ikke er muligt at søge sig frem til artiklen, ikke bare til en konkret person. Det har principielt store konsekvenser fremadrettet, da vores fælles hukommelse nu er digital,” skriver Thomas Falbe til Journalisten.
Han håber, at Pressenævnet vil ”lytte til de mange seriøse indvendinger, deres kendelse har affødt”.
Kendelse kaldes ”horribel”
Kendelsen har mødt kritik fra flere mediechefer, som over for Journalisten har kaldt den ”horribel” og ”problematisk”. I kendelsen er seks medier blevet bedt om at fjerne en artikel fra søgemaskinerne.
Artiklen handler om en sygeplejerske, der i 2005 blev idømt otte års fængsel for at have franarret en ældre patient 500.000 kroner og for at have forsøgt at dræbe patienten ved at sætte ild til vedkommendes hjem.
Et flertal i Pressenævnet vurderede, at de seks medier burde afindeksere artiklen. Journalisten kan dog torsdag fortælle, at i hvert fald dele af flertallet i Pressenævnet ikke har forstået de fulde konsekvenser ved en afindeksering. Her troede et medlem, at afindeksering blot fjernede et navn fra Google. Det er dog ikke teknisk muligt, og i virkeligheden forsvinder hele artiklen fra søgemaskinerne.
Peter Orry, der er ansvarshavende chefredaktør for Jysk Fynske Medier, har tidligere opfordret til, at de presseetiske regler opdateres, og at sagen genoptages:
”Den nye vinkel om det teknisk umulige i at afindeksere understreger og forstærker det bare for mig, fordi jeg grundlæggende mener, det er en helt forkert kendelse,” siger han.
Han advarer dog samtidig mod at gøre det til en teknisk diskussion, for han mener uanset hvad, at kendelsen er forkert.
”Afindeksering eller ej, så er kendelsen stadig horribel. Det er så grundlæggende en kendelse, at man bør overveje den igen. Vi har i omegnen af 20 til 25 sager i Pressenævnet om året og taber nogle stykker. Ved de få, vi taber, tænker vi som regel: Der gjorde vi noget forkert, og det tager vi til efterretning. Men den her kendelse er bare direkte forkert, fordi den er så principiel,” siger Peter Orry.
Vil genbesøge de etiske regler
I de presseetiske regler fremgår det under sektion B8, at det med teknologiske fremskridt er blevet lettere at finde frem til personers gamle sager gennem søgemaskiner, og at ”det er redaktøren, der beslutter, hvornår gamle oplysninger bør fjernes”.
I vejledningen til reglerne fremgår det, at det for eksempel kan være ”en ti år gammel artikel, hvor en adoptivmor fortæller om sit HIV-smittede, navngivne barn”.
Bagefter tilføjes det:
”Derimod er det ikke oplagt, at mediet skal følge en dømt persons ønske om at få fjernet artikler om vedkommendes langvarige fængselsstraf for alvorlig kriminalitet.”
Både interesseorganisationen Danske Medier og Dansk Journalistforbund har tilkendegivet over for Journalisten, at man er klar til at kigge på de presseetiske regler igen. Danske Medier har også tidligere fortalt til Journalisten, at man undersøger mulighederne for at få Pressenævnet til at genoptage sagen.
Danske Mediers direktør, Mads Brandstrup, kan dog ikke på nuværende tidspunkt oplyse, hvor langt man er i processen med at få Pressenævnet til at genbesøge sagen. I et skriftligt svar til Journalisten skriver han:
”Status vedrørende genoptagelse er, at de berørte medlemmer af foreningen alle ønsker Pressenævnets kendelser ændret, og vi bistår nu medlemmerne med rådgivning herom.”
Journalisten forsøger at få en kommentar til en eventuel genoptagelse af sagen fra Pressenævnet.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.