I 10 år har de japanske forbrugere haft internet på mobilen. Med stort held er det lykkedes de store japanske avishuse at tage betaling for sælige nyhedspakker til mobilen. I sidste uge var danske mediechefer på besøg for at hente inspiration.
»De har lavet den helt rigtige model. For de, der er interesseret i at få nyheder på mobilen, er ikke forskrækket over at skulle betale,« fortæller direktør for Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Jens Otto Kjær Hansen, der netop har været en uge i Japan med en række danske nyhedschefer og redaktører fra både de trykte medier, Ritzau, fagpressen og elektroniske medier.
Japan er teknologisk langt foran Danmark, og forbrugerne har tilmed nogle helt andre avancerede medievaner. Siden 1999 har det således været muligt at gå på nettet på mobilen, og i dag er mobilen det præmære medie. Selv tv ses nu på mobilen og Japan er det land, som er længst fremme. 72 procent af alt mobilt tv, som ses i verden, ses af japanerne.
»Japan har en helt særlig situation på mobil-området. De sidste 10 år har man haft mulighed for at få alle mulige services på mobiltelefonerne – heriblandt nyheder,« fortæller Jens Otto Kjær Hansen til Journalisten.dk.
Han peger på, at de store japanske dagblade som Asahi Shimbun også kæmper med faldende oplag, som det kendes i Europa og USA. Men tendensen er dog langtfra så markant som hos os.
Alligevel er udviklingen nok til at skabe bekymring og overvejelser om nye indtægtskilder i de traditionelle mediehuse.
»Selv om klassiske printaviser i Japan kun går en anelse tilbage, bekymrer det dem faktisk meget.«
Muligheden for internet på mobilen har dog efterhånden skabt et marked for nyhedspakker, som teleselskaberne tilbyder til deres kunder. Man kan således selv bestemme, hvilke aviser man gerne vil abonnere på, og så får man lagt det ind på mobilen mod en abonnementsafgift på 15-20 kroner om måneden.
»Når det ikke er den endelige løsning, skyldes det, at de har svært ved at få det til at give tilstrækkeligt med indtægter,« siger Jens Otto Kjær Hansen, som vurderer, at det derfor vil være endnu sværere at overføre modellen til et land som Danmark med langt færre indbyggere.
»I et lille land som Danmark er det ikke en snublende nærliggende løsning,« vurderer han.
Samtidig viser udviklingen i Japan, at de yngre generationer ikke i samme grad interesserer sig for traditionelle nyheder om politik og samfundsudviklingen.
»Chefen for Asahi Shimbuns selskab for internet- og mobil-nyheder fortalte, hvordan de unge japanere har en helt anden tilgang til nyhedsstoffet. Det er de nyheder, der har en direkte personligt oplevet relevans, som trækker. Og spørgsmålet er derfor, om de unge brugere vil udvikle almindelig samfundsinteresse?«
Det er der ifølge Danmarks Medie- og Journalisthøjskoles direktør ikke meget, der tyder på. Især fordi modtageren nu betemmer suværent, hvad de vil se og opleve.
»Det har blandt andet rejst en diskussion i Japan om, hvordan man kan indrette sin nyhedstænkning, så man fanger folk med de nyheder, som for dem er mest relevant. Og at man samtidig kan friste dem med noget, de så får lyst til.«
De 10 år med internet på mobilen i Japan har dog skabt basis for andre mobiltjenester. Og det er måske her, de traditionelle mediehuse – også i Danmark – bør se muligheder.
»Måske skal nyhedsmedierne lære at forstå, at det er opfyldelsen af nogle andre behov, de skal leve af, og som skal være med til at finansiere nyhedsproduktionen. Altså ting som spil-universer, sociale medier eller andet, man stiller til rådighed. Det vil sige, at nyhedsproduktionen skal ride på indtægterne fra de øvrige produkter.«
Ifølge Jens Otto Kjær Hansen betyder det, at den traditionelle ædle opgave som journalist meget vel kan komme til at ændre karakter i de kommende år.
»Alt det, der gør det værdifuldt at arbejde med journalistik, er måske nødt til at ride på en kommerciel verden. Den informerede borger, som kan være med til at sikre og opretholde et oplyst demokratisk samfund med ytringsfrihed og demokratisk begrundede samfundsbeslutninger, kommer til at ride på underholdningsinudstrien, sociale medier og spil.«
Studierejsen til Tokyo var et led i forskningsprojektet Digital Urban Living, som UPDATE og Journalisthøjskolen deltager i.
Læs også: 10 nye asiatiske medietrends
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.