Tyskland

Mediechef fældet af champagnemiddag og korruptionsanklager

Korruptionsanklager fører til fornyet debat om finansiering af offentlige medier i Tyskland

Der manglede ikke noget, da den magtfulde mediechef Patricia Schlesinger holdt middag for ni gæster i sit private hjem.

Der var blandt andet gode vine på bordet, fire retters menu og indkøbt to flasker Veuve Clicquot-champagne, som i folkemunde også kaldes ’Den Gule Enke’.

Alt i alt lød kuvertprisen på 952 kroner per person, men det mest opsigtsvækkende i sagen er nok, at regningen endte med at blive betalt af public service-mediet RBB, som Patricia Schlesinger indtil for ganske nyligt var øverste chef for.

Mange afsløringer

I det hele taget er det en bred vifte af anklager, der nu er rettet mod Patricia Schlesinger, som mandag blev fritstillet. Ud over at være øverste chef for lokalmediet RBB i Berlin og Brandenburg, havde hun også formandskabet for mastodontmediet ARD, som er en sammenslutning af ni regionale og offentlige medier i Tyskland.

Middagen i privaten, hvor blandt andre Berlins politipræsident, Barbara Slowik, var på gæstelisten, blev den berømte dråbe i bægeret, efter at et hav af anklager om korruption i forskellige konstellationer fandt vej til tysk presse.

Blandt andet på grund af Barbara Slowik, som offentligt i netop RBB er gået i rette med Patricia Schlesingers forklaring om, at der var tale om et officielt arrangement. I stedet har en både ”irriteret” og ”overrasket” Slowik forklaret, at hun opfattede det som en housewarming, og at hun udelukkende førte samtaler af privat karakter.

Forløbet begyndte med afsløringer i mediet Business Insider om, at Schlesingers mand fik 100.000 euro for konsulentarbejde for et messecenter i Berlin, hvor den administrerende direktør for messecenteret også viste sig at være formand for bestyrelsen i netop RBB.

Siden er det kommet frem, at Schlesinger selv har sikret sig omfattende lønstigninger og bonusser, selv om mediet RBB er spændt hårdt for økonomisk.

EFJ: Vigtigt med offentlige medier

Mediechefens fald fra tinderne har ført til yderligere debat om de offentligt finansierede medier i Tyskland, som løbende er kritiseret for at være for magtfulde. Ikke mindst i kølvandet af håndteringen af Covid-19, hvor der fra dele af det tyske samfund har været en betydelig skepsis over for de statsfinansierede medier.

Derfor vækker sagen også opmærksomhed fra det europæiske journalistforbund (EFJ), der opfordrer de tyske myndigheder til en tilbundsgående undersøgelse af anklagerne om korruption.

”Det hele skal undersøges grundigt, men skal ikke underminere værdien af at have en professionel, uafhængig public service-leverandør med stabil finansiering,” siger EFJ-præsident Maja Sever.

Mediet RBB har selv valgt at kaste en masse journalistiske kræfter ind i afdækningen af dets tidligere chefs gøren og laden. I alt er fem personer afsat til kun at undersøge beskyldningerne mod Patricia Schlesinger.

0 Kommentarer