Debat

Mediechef, dine praktikanter er i vildrede om AI

”Og hvis de er det, er dine journalister det sikkert også. Jeg ved, hvad du tænker: Vi HAR sagt det, sendt mailen, holdt fællesmødet. Well, det var ikke nok. Prøv én gang til,” opfordrer Ida Ebbensgaard

Noget af det allerfineste ved at være fellow på Syddansk Universitet er, at man får lov til undervise nogle af de mange studerende på universitetet. I løbet af denne uge har jeg talt med flere hold, både studerende på campus og en masse praktikanter, der var ”hjemme” på praktikdag.

Især det sidste var lidt af en øjenåbner. For der er helt klart noget, der skal styr på ude på redaktionerne, når det gælder kunstig intelligens.

Praktikanterne kommer jo fra et meget bredt udsnit af den danske mediebranche: Dagblade, lokale, regionale, radio, tv, plus et par fra andre typer medier.

Jeg viste dem, hvad den kunstige intelligens kan i forhold til det journalistiske arbejde, og de fulgte nysgerrigt med. Jeg oplevede det, jeg så tit oplever, når jeg viser, hvad GPT-4 kan i forhold til journalistik og kommunikation: Når først publikum oplever, at man trækker ægte, tung værdi ud af maskinen, så spidser de ørerne på en helt særlig måde. Også her.

Bagefter stillede alle de rigtige spørgsmål: Hvordan kan du vide, det er rigtigt? Er det umagen værd, hvis man skal faktatjekke bagefter? Kan man bare lave ministerens stemme? Gode spørgsmål, som vi diskuterede.

Nogle af praktikanterne bruger allerede ChatGPT eller dens fætre i det redaktionelle arbejde. Men brugen varierede meget. En enkelt praktikant fortalte om, hvordan man fælles på redaktionen brugte den til at finde på overskrifter.

Jeg bad dem række hånden op: Hvor mange var klar over, hvad de måtte og ikke måtte i forhold til kunstig intelligens som praktikant, hvad retningslinjerne var? En mindretal markerede. Hvor mange ved det ikke, spurgte jeg så. En skov af hænder røg nu op – klart flertallet. ”Det er ikke rigtigt noget, vi taler om,” som en praktikant sagde.

En anden praktikant fortalte, hvordan han brugte ChatGTP under bordet på sin mobil, mens alt andet arbejde foregik på skærmen foran ham. Som flere af de andre havde han en instinktiv fornemmelse af, at han befandt sig i feltet ’snyd’. Men reelt vidste han ikke, hvad han måtte.

Kære praktikanter, giv den gas: Vær nysgerrige, prøv det af inden for dit medies grænser – det er sikkert dig, der kommer til at lære din chef noget, og ikke omvendt.
Ida Ebbensgaard

En god del andre var bare på bar bund i forhold til, hvordan man bruger det. Hvad skal man skrive, hvad kan man bruge det til. De vidste det ikke.

Men det er jo ikke svært! En pige kom hen til mig bagefter. Hun anede ikke, hvor hun skulle starte. Vi åbnede computeren sammen, loggede ind, og inden for tre minutter havde vi bygget en lille italiensk-dansk ordbogs-chatbot til hende, og hun forstod, hvordan hun kom i gang.

Så hør lige her, kære mediechef: Dine praktikanter er i vildrede om AI. Og hvis de er det, er dine journalister det sikkert også. Jeg ved, hvad du tænker: Vi HAR sagt det, sendt mailen, holdt fællesmødet. Well, det var ikke nok. Prøv én gang til.

Og kære praktikanter, giv den gas: Vær nysgerrige, prøv det af inden for dit medies grænser – det er sikkert dig, der kommer til at lære din chef noget, og ikke omvendt.

Ida Ebbensgaard er fellow på SDU 

0 Kommentarer

data_usage
chevron_left
chevron_right