Medieåret 2013 – Kongelig skolestart

Royalt er 2013 et lille ’mellemår’, men byder dog på Prinsesse Isabellas skolestart og den første kongelige konfirmation i 30 år

Journalisten udpeger i en række artikler de begivenheder, der vil præge medieåret 2013.

I Kongehuset puster man ud efter et travlt 2012, der først og fremmest var præget af Dronning Margrethes 40-års jubilæum som regent. Da Journalisten ringede til Kongehusets pressekontor, kunne pressechef Lene Balleby oplyse, at der ikke var nogen særlige familiære begivenheder på tapetet i 2013, og udover et forventet statsbesøg i Chile samt dronningens sædvanlige sommertogter med Dannebrog, var der i øjeblikket ikke noget at skrive hjem om.

En noget mere interessant version af den kongelige kalender får man imidlertid, hvis man taler med Billed-Bladets chefredaktør Anne Mette Krakau. Hun erkender, at 2013 ikke kommer til at leve op til 2012 omkring festivitas og officielle begivenheder, men det betyder bestemt ikke, at den royale presse kommer til at kede sig.

»Vi har for første gang i meget lang tid en kongelige konfirmation – prins Nikolai. Vi har prinsesse Isabella, der starter i skole efter sommerferien, og på dronningens fødselsdag den 16. april vil kronprinseparret flytte til kancellihuset på Fredensborg Slot, hvor de fremover vil bo hele sommerhalvåret. Det er også noget, vi vil kigge på,« fortæller Anne Mette Krakau.

Konfirmationen af prins Nikolai er en af den slags begivenheder, der normalt udløser et 24-siders tillæg i Billed-bladet.

»Der har vi så billeder fra festen af alle gæsterne og hvad vi nu kan fange. Og i ugerne op til varmer vi op med billeder af tidligere kongelige konfirmationer og den slags. Vi har trods alt ikke haft en konfirmation i kongehuset siden prins Joachims i 1982, så jeg håber da på et brag af en fest,« siger Krakau.

 

Skole er pressefrit område

Prinsesse Isabellas første skoledag – formentlig, gætter Anne Mette Krakau, på Tranegårdsskolen i Hellerup, hvor hendes storebror Christian går – er en vigtig begivenhed for de mange læsere, der interesserer sig for dronningens mange børnebørn.

Det bliver dog ikke med pressefotografer hængende uden for vinduerne af klasseværelset. Billed-bladet og den øvrige royale presse har indgået en aftale med kongehuset om, at selve skolen er pressefrit område af hensyn til børnene selv samt deres skolekammerater. Til gengæld stiller kongehuset op til fotos og interviews uden for Amalienborg inden man kører afsted til skolen. Det var i hvert fald det, der skete da prins Christian havde første skoledag. Ifølge Krakau en helt åben noget-for-noget aftale mellem presse og kongehus.

»Det er helt klart meningen. De stiller op foran Amalienborg, og til gengæld vil de gerne have fred på skolen. Da Christian startede i skole fik vi ti minutter har Frederik og Mary kom ud med ham, og hvor Christian også selv svarede på spørgsmål, hvilket han for øvrigt var meget god til. Og jeg forventer at det samme kommer til at ske med Isabella,« siger Anne Mette Krakau.

 

Hjælp fra naboerne

Skulle man savne de helt store kongelige begivenheder herhjemme i 2013, er der til gengæld gang i den i vores nabolande. I Sverige skal prinsesse Madeleine giftes den 8. juni i Storkyrkan i Stockholm. Da hendes storesøster kronprinsesse Victoria blev gift i 2010 var der en enorm intersse blandt Billed-bladets læsere, og Krakau forventer også, at dette bryllup vil udløse et særtillæg, og at bladet vil sende reportere til Sverige i forbindelse med begivenheden.

Samtidig er 2013 året hvor Sveriges kong Carl Gustaf fejrer sit 40-års jubilæum som regent, hvilket vil blive fejret på samme måde, som hans danske kusine Margrethe blev det sidste år.

Endelig bliver 2013 om alt går vel året, hvor det engelske kongehus vil få en ny tronarving, idet prinsesse Catherine – også kendt som Kate – venter sit og prins Williams barn.

»Det er også noget, vores læsere kan lide. Det har fulgt William siden han som lille dreng mistede sin mor Diana. Han er så blevet gift og nu venter de deres første barn, så vi skal naturligvis følge med i både graviditet, fødsel og barnedåb. Det bliver rigtig stort,« siger Anne Mette Krakau.

 

Kongehus-kalender:

  • 16. april Dronning Margrethes fødselsdag – kronprinsefamilien flytter til sommerdomicilet på Fredensborg Slot
  • 8. juni Prinsesse Madeleine af Sverige giftes med Christopher O'Neill
  • Juli Forventet tidspunkt for prinsesse Catherines fødsel
  • 12. august Prinsesse Isabellas første skoledag

 

0 Kommentarer

data_usage
chevron_left
chevron_right