Lasse Jensen er manden, der skal revse journalistikken i P1s nye mediekritiske program. Selvkritik kan han også bedrive. Han erkender blankt, at han som chef begik en brøler på TV-Avisen. En minister fik sendetid efter politisk pres.
"Vi hørte Jens Meulengracht-Madsen fortælle om frimærkets historie. Nu skal vi over til Lasse Jensen, der sidder klar i studie 21 i Radiohuset med det nye radioprogram Mennesker og medier," siger speakeren på DRs P1 som optakt til premieren på Lasse Jensens nye program.
"Folk bliver tynget af informationsmængden. Derfor er det helt nødvendigt, at nogen laver ordentlig forbrugeroplysning, der fortæller, hvordan journalistik bliver til, og hvilken massiv indflydelse den har på vores liv. Vores mål med programmet er, at fortælle almindelige mennesker om de medier, som jeg jo selv elsker," fortæller 54-årige Lasse Jensen.
Lasse Jensen har 35 år i dansk journalistik bag sig. Han blev kendt som DRs korrespondent i New York i slutningen af 70'erne. Blev udskældt chef på TV-Avisen i midten af 80'erne. Og han vandt sammen med DR-journalisten Jens Olaf Jersild "grønjakkesagen" ved Menneskerettighedsdomstolen i Strasbourg i 90'erne.
Efter mange år som korrespondent og chef i DR, og som chef ved
TV 2 Nyhederne, besluttede Lasse Jensen at blive selvstændig. I 1999 stiftede han selskabet Jensen og Kompagni A/S sammen med Easy Film.
"Det er en hård branche. For eksempel måtte jeg sidste år gå på halv løn. Alligevel er jeg glad for, at jeg tog skridtet. Der kommer en tid, hvor man bliver træt af at arbejde for andre. Det burde jeg have gjort for mange år siden," siger Lasse Jensen bestemt.
Jensen og Kompagni producerer hovedsageligt tv. I øjeblikket er en doku-soap på vej til TV 2 Zulu, en dokumentarserie er afsat til DR 2 og Lasse Jensen arbejder selv med en tv-dokumentar om luftbroen til Biafra. Og så er der også tid til at lave radioudsendelsen Mennesker og medier sammen med Egon Balsby, der er redaktør og producer på programmet.
Mediehysteri
I den førte udgave af Mennesker og medier vil Lasse Jensen i udsendelsens 60 minutter forsøge at udrede trådene i en historie, som satte gang i mediemaskineriet og ledte til hurtige reaktioner fra politikerne på Christiansborg.
En pensionist i Hvidebæk Kommune på Sjælland fik gennem Ekstra Bladet og ikke mindst TV 2 ført sin sag hele vejen op til statsministeren på kortere tid, end man kan sige mediehysteri.
Et skoleeksempel på mediernes magt, der førte til politisk stormvejr i en vindstille sag.
"Det var et klassisk tilfælde af det ufølsomme bureaukrati imod den lille, hjælpeløse mand. Sådan så det ud – sådan lød det", fortæller Lasse Jensen i studie 21 med drillende stemme. Man kan høre på ham, at det er en dejlig medie-historie med alle de ingredienser, han kunne ønske sig.
Lasse Jensen bliver af flere gamle kolleger betegnet som det ideelle valg til et mediemagasin. Dels i kraft af hans mange erfaringer, dels fordi han kender alle af betydning i mediebranchen.
"Han er den bedst tænkelige til det program. Især fordi han har prøvet at være chef. Han ved, at verden slet ikke er entydig," siger Jens Olaf Jersild, redaktør på DR 1s Rapporten.
Konceptet til medieprogrammet skrev Lasse Jensen sammen med Martin Dalgaard, der nu er sportschef for TvDanmark 1.
"Lasse er hurtig i hovedet og en god fortæller. Han kan anekdoter, der passer til alle situationer. Nogle af dem må man høre nogen gange," siger Martin Dalgaard med et smil.
Lasse Jensen sidder i studie 21 og speaker helt roligt om samspillet mellem ofre, journalister og politikere. TV 2s nyhedschef Jens Gaardbo er med på linjen fra tv-stationen i Odense. Han forsvarer sig hidsigt mod kritikken af TV 2s behandling af sagen.
Især er Jens Gaardbo sur på Politiken, der i medietillægget har beskrevet TV 2s rolle i Hvidebæk-historien. Faktisk overtager TV 2s nyhedschef helt interviewerrollen. Men så er Lasse Jensen hurtig i replikken og afbryder Jens Gaardbos ophidsede talestrøm.
"Hvor er det synd for dig," gnægger Lasse Jensen ironisk til Jens Gaardbo.
Måske en hentydning til Lasse Jensens egen fortid, da han sad i en varm stol som programchef for TV-Aktualitetsafdelingen i Danmarks Radio. Et job han fik i 1983 som 37-årig.
Politisk pression
Som nytiltrådt reformerede han TV-Avisen. Lasse Jensen stod for udflytningen af TV-Avisen fra Radiohuset til Tv-Byen, hvor nyhederne blev mere uafhængige af det politiske system. Før Lasse Jensen blev chef, var det ikke helt ualmindeligt, at politikere kunne bestille tid i TV-Avisen.
Derfor er det paradoksalt, at Lasse Jensen selv blev offer for politisk pression.
En weekend i det tidlige forår 1984 havde TV-Avisen bragt et indslag, hvor det fremgik, at regeringen ville lave skattelettelser, hvilket ikke lige var Schlüter-regeringens politik. Det gjorde den gamle "venstreviking", daværende økonomiminister Anders Andersen, ond i sulet. Han forlangte et dementi af TV-Avisen.
Derfor ringede Lasse Jensen til sin chef, programdirektør Hans Jørgen Jensen – senere generaldirektør for Danmarks Radio. Lasse Jensen ville spørge om råd. Ifølge Lasse Jensen blev han presset af Hans Jørgen Jensen til at bringe dementiet fra Anders Andersen til aftenens udsendelse. Ellers ville Lasse Jensen risikere at miste jobbet.
Daværende TV-A-reporter Lone Zilstorff blev beordret ud at lave interviewet med Anders Andersen.
"Det mærkelige var, at Anders Andersen ikke ville interviewes, han ville bare læse en erklæring op foran kameraet. Og da var jeg godt klar over, at der var noget galt," fortæller Lone Zilstorff – i dag lektor ved journalistuddannelsen i Odense.
Tilbage i Tv-Byen nægtede Lone Zilstorff at redigere indslaget, det kunne ikke laves journalistisk. Derfor måtte ledelsen selv i redigeringsrummet og flikke dementiet sammen til aftenens udsendelse.
Det førte til så voldsomme protester fra journalisterne på TV-A, at Lasse Jensen var tæt på at miste jobbet. Sagen blev også taget op i Radiorådet, og Lone Zilstorff var rystet.
"Jeg var hårdt såret på min journalistiske ære. Jeg mener, at historien viser, at Lasse Jensen ikke havde den fornødne politiske tæft," siger Lone Zilstorff.
Sad tilbage med aben
Daværende redaktionschef Ole Thisted overværede samtalen mellem Lasse Jensen og Hans Jørgen Jensen.
"Det var sent på dagen, og der skulle træffes en hurtig beslutning. Og der traf Lasse så en forkert beslutning, men jeg mener, at ledelsen burde have taget ansvaret. Det var urimeligt, at Lasse sad alene tilbage med aben," fortæller Ole Thisted.
Lasse Jensen erkender i dag 17 år senere, at han traf en forkert beslutning.
"Jeg blev rådgivet fra alle sider. Og så begik jeg den fejl at søge råd opad i systemet. Og da var jeg for svag. Jeg havde ikke modet til at sige fra og var fandeme ikke særlig god til at gennemskue det politiske spil, der kørte højere oppe i systemet," fortæller Lasse Jensen.
Medarbejdernes tillid til hans ledelse var væk. Sagen var en belastning for Lasse Jensen, indtil han i 1987 tog imod et tilbud om at blive korrespondent i Washington for TV-Avisen.
"Man lærer jo af sine kriser og succeser. Sandheden er ikke så enkel, og folk har altid mange flere motiver, end man regner med. Mit råd til andre er, at man ikke skal blive chef for sine gamle kolleger," siger Lasse Jensen med et glimt i øjet.
Men alvoren er ikke til at tage fejl af.
I en helt anden sag scorede Lasse Jensen til gengæld journalistiske point. I juli 1985 lavede DR-journalisten Jens Olaf Jersild et interview med nogle såkaldte "grønjakker", der kom med raci-stiske udfald mod nydanskerne. Det medførte, at Lasse Jensen, som chef for TV-Avisen, og Jens Olaf Jersild blev dømt efter raci-sme-paragraffen i Københavns Byret for at have viderebragt udgydelserne. Men i den situation stod Lasse Jensen fast. Sagen kørte hele vejen til Menneskerettighedsdomstolen i Strasbourg, hvor de to vandt sagen i 1995.
"Der var ingen vaklen fra Lasse Jensens side. Vi var fuldstændig sikre på, at domstolene tog fejl, og vi havde ret," fortæller Jens Olaf Jersild.
Grønjakkesagen er siden blevet fremhævet og brugt i flere andre sager om ytringsfrihed, som har kørt ved domstolen i Strasbourg.
For meget sjusk
Når Lasse Jensen fremover skal revse journaliststanden på P1, så vil han holde øje med journalisters brug af fakta.
Før han blev chef, var Lasse Jensen DR-korrespondent i New York. Han husker et af sine første interview med Arthur Schlessinger, der var rådgiver for præsident Kennedy i tresserne.
"Han havde en stor reol fyldt med bøger på sit kontor. Jeg spurgte ham, om han gad læse alle de bøger. Han svarede, at han fandt sit eget navn i stikordsregisteret. Hvis det, der stod om ham selv, var faktuelt rigtigt, så læste han resten af bogen. Ellers blev den kasseret."
På samme måde har Lasse Jensen det med journalistik. Hvis der er faktuelle fejl i en artikel, så gider han ikke læse videre.
"Hvordan skal jeg kunne tro på historien, hvis der er fejl i de elementære oplysninger?" spørger han.
"Der er for meget sjusket journalistik. Jeg tror, en af grundene er, at konkurrencen mellem medierne og mellem journalister er blevet større. Så kommer der flere fejl. Og så bliver historierne også vinklet for skarpt," siger Lasse Jensen.
Alligevel mener Lasse Jensen ikke, at journalistikken er blevet dårligere. Tværtimod er den blevet bedre på mange områder. Han fremhæver, at tv-journalistikken i dag er mere levende og underholdende.
Lasse Jensen er fra en generation, hvor verden var mere enkel. Derfor kræver det mere af journalisterne i dag at beskrive den, mener han.
"Giv mig lige forklaringen på opløsningen af Jugoslavien på tredive sekunder. Det kan man ikke," udbryder han.
Med lanceringen af Mennesker og medier bliver det ikke første gang, at Lasse Jensen beskæftiger sig med at lave journalistik om journalistik.
Efter tre år som souschef for TV 2 Nyhederne fik Lasse Jensen i 1996 en ny chefpost i DR. Denne gang som programchef for chefredaktionen, hvor han var en af hovedmændene bag oprettelsen af DR 2. Her var man med til at opfinde Mediemagasinet, som blev sendt på den nye kanal.
"Det er påfaldende, så påholdende medierne er med at kritisere naboen i faget. De holder sig jo ikke tilbage, når det gælder andre brancher," siger Lasse Jensen.
"Men det er så helvedes svært at modtage kritik. Især for journalister. Måske er det derfor, der i mange år ikke blev lavet medie-kritik i det her land," siger Lasse Jensen
Og nu laver han så selv medie-kritik på P1 hver tirsdag aften.
1 Kommentar
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
kom til udkants Danmark, se og find ud af hvordan tingene foregår her. Stoffer hvordan unge mennesker bliver udnyttet, hvordan unge mennesker bliver afhængige som 10 -årige. Hvordan så kaldte voksne mennesker udnytter teenagere. Det handler ikke bare om stoffer, når de er blevet afhængige, hvilet er målet. Efterfølgende bliver de presset til andre ulovligheder. Der er tale om unge mennesker, som bliver groft udnyttet. Unge mennesker som er blevet afhængige af stoffer mm.
Min søn er, på min foranledning blevet indsat på Stevnsfortet. Jeg vil gerne tale med dig, journalist.