Medie-guru: Aviser bør koste penge på nettet

Forfatteren til den kendte tv-serie "The Wire", David Simon, argumenterer nu for, at aviser skal begynde at tage penge for al deres indhold på nettet. Herhjemme er Berlingske længst fremme med konkrete planer.

Forfatteren til den kendte tv-serie "The Wire", David Simon, argumenterer nu for, at aviser skal begynde at tage penge for al deres indhold på nettet. Herhjemme er Berlingske længst fremme med konkrete planer.

Selv om David Simon siden 2002 mest har været kendt for drama-serien "The Wire", der kørte i hele syv år, så er det alligevel en avismand, der taler.

Med en fortid på Baltimore Sun – der ifølge Simon udgør en væsentlig del af hans dannelse – besidder han nemlig stadig en stor loyalitet og kærlighed i forhold til avisjournalistik. Ja, den er faktisk stærkere end nogensinde, erklærer han i et interview med the Independent.

"The Wire" indledte da også sin femte sæson med et redaktionsmøde i en tro kopi af redaktionslokalerne på Baltimore Sun, hvor medarbejderne er samlet for at få den triste melding, at der skal fyres folk, fordi "It's a bad time for newspapers", som det udtrykkes.

Det er nu 14 år siden, at David Simon selv tog imod et tilbud om en fratrædelsesordning som journalist, og hans fortsatte indignation over nedskæringerne i branchen har gjort ham til en af de mest centrale figurer i debatten om journalistikkens fremtid i USA.

For nylig skrev han således et længere indlæg til Columbia Journalism Review med titlen "Build the Wall", hvor han argumenterede for, at ejerne af både The New York Times og The Washington Post burde slå pjalterne sammen om simultant indføre betaling for indhold på nettet

Artiklen vakte stor opsigt, og budskabet provokerede straks tilhængerne af new media, som konstant hylder gratis indhold som selve essensen af internettet.

Blandt andet blev David Simon hånet som en gammel avis-dinosaur i en artikel i Gawker med titlen: "David Simon Still Dead-Wrong, Now Encouraging Newspapers to Commit Federal Crimes".

Men David Simon holder stædigt fast i sit synspunkt. Og advarer samtidig mod at tro, at såkaldt citizen journalism kan erstatte gammeldags grundig og dybdeborende journalistik.

"God journalistik er både nuanceret, indholdsrig og omhyggelig og er afhængig af personer, som har dækket det samme stof i årevis, og som har opbygget et stort kildenet," siger han til the Independent.

Herhjemme fortalte koncernchef Lisbeth Knudsen kort før sommerferien til Journalisten.dk, at Berlingske Media indfører mikrobetaling til september. I samme ombæring annoncerede hun, at Berlingske er åben for at diskutere et samarbejde med JP/Politikens Hus om koordinering af betalingssystemer.

Og svaret kom prompte fra adm. direktør for JP/Politikens Hus, Lars Munch: "Vi afviser aldrig samarbejder," sagde han dagen efter til Journalisten.dk.

Premieredatoen for Berlingskes første forsøg med mikrobetaling for udvalgt unikt indhold er endnu ikke fastsat, men ventes som sagt til september.

Hele interviewet med David Simon kan læses her i The Independents medie-sektion.

Læs også David Simons indlæg i Columbia Journalism Review: Build the Wall

0 Kommentarer