Gaddafi-regimets fald har udløst en sand eksplosion af nye medier, hvor folk kan udtrykke sig omkring den undertrykkelse, man har været igennem. Men nu begynder hverdagen af indfinde sig, siger Torben Brandt, der netop er vendt hjem fra Libyen.
»Det har været et fantastisk mediecirkus at overvære. Medierne er skudt op, som udgangspunktet bare som en reaktion på muligheden for at fortælle, hvor forfærdelig Gaddafi var. « fortæller Brandt, konsulent hos International Media Support (IMS).
Han er i øjeblikket i gang med at etablere en større, sammenhængende indsats i Libyen, hvor IMS skal bakke op om det spirende mediemiljø og sikre en god faglig og demokratisk ballast. Efter den første euforiske tid er hverdag og virkelighed nemlig ved at indtræde hos de mange medier, der i begyndelsen er blevet båret frem af ren entusiasme.
»De siger, at der er 120 aviser alene i Benghazi. Og det kan markedet naturligvis ikke bære. Journalisterne skal jo også leve af et eller andet. Så der vil være en masse medier der dør eller slår sig sammen,« siger Brandt.
Før begrænsede medielandskabet til nogle få statskontrollerede medier, der selvsagt stod i opposition til oprøret, men det ser ud, at der ikke er optræk til en politisk udredning på mediefronten.
»Jeg tror det ikke. Mit indtryk er, at cheferne i sådan nogle statsmedier er politiske udpegede og under løbende udskiftning. Gaddafi brugte meget at cirkulere folk, for at de ikke skulle skabe sig en magtbase. Mit gæt er at medierne kører videre i en eller anden form, og at de fleste af de ansatte får lov at blive. Jeg havde et møde med en, der havde siddet i statsradioen i Benghazi. Men han havde også læst frihedsbudskabet op, efter oprøret. Og nu kører de bare videre.«
Torben Brandt har etableret et kontor i Benghazi, og håber også snart at kunne gøre det samme i Tripoli. Herfra tilbyder IMS coaching, træning samt hjælp og viden omkring medielovgivning til alle de nye mediefolk.
»Jeg er ved at finde ud af hvor er vækst-lagene er, og hvem mener det med frihed? Og det er blandt de unge. De er heldigvis godt uddannede, så de kan rimelig hurtigt omdannes til at være journalister,« siger han.
Projektet, som International Media Support og Torben Brandt er ved at løbe i gang, er finansieret af det danske udenrigsministerium. Finansieringen er sikret for det næste halvandet år, men Torben Brandt tror og håber, at det kommer til at løbe en række år ind i fremtiden.
1 Kommentar
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
En liste over de store online aviser i Libyen:
http://www.newspaperindex.com/en/newspapers/libya/