
Stine Bolther har i samarbejde med Jens Møller skrevet bogen ’Opklaret – drabschefens erindringer’. Foto: Thomas Howalt Andersen
Københavns Politis tidligere drabschef Jens Møller blev i går af Østre Landsret frifundet for anklager om brud på tavshedspligt og ulovlige opslag i politiets sagssystem.
Anklagerne om brud på tavshedspligten mod Jens Møller bunder i bogen ’Opklaret – drabschefens erindringer’, som blev til i samarbejde mellem den tidligere drabschef og forfatter og journalist Stine Bolther.
Til Journalisten fortæller Stine Bolther om sin lettelse over frifindelsen.
”Jeg er glad, og jeg synes, det er den helt rigtige afgørelse. Jeg kunne slet ikke forstå, at sagen blev rejst, fordi det på forsiden af bogen står, at den er skrevet i samarbejde med Stine Bolther. Men nu har de heldigvis forstået, at bogen er blevet til i et samarbejde,” siger Stine Bolther.
Dømt i byretten
I bogen fra 2018 brød Jens Møller efter anklagemyndighedens opfattelse sin tavshedspligt i ni passager i bogen. Men i efteråret 2021 blev han frifundet for otte af passagerne i byretten, skriver Ritzau.
Dog blev han dømt for en passage, hvor han beretter om, at der på et projektil i en sag om drab og drabsforsøg ved de tekniske undersøgelser blev fundet vævsrester fra et af ofrene.
I byretten blev Jens Møller også dømt for i en række tilfælde at have slået op i politiets sagsstyringssystem uden at have haft en gyldig grund. Mistanken gik på, at opslagene skete i forbindelse med tilblivelsen af bogen, hvilket Jens Møller afviste fuldstændigt.
Sagen kom for landsretten, hvor der med gårsdagens frifindelse af Jens Møller nu er sat endeligt punktum.
Stine Bolther er ikke i tvivl om, at sagens udfald er afgørende for journalister, der taler med politifolk og andre myndighedspersoner.
”Det modsatte resultat havde i hvert fald været katastrofalt. Jeg håber, at det vil give noget ro i maven rundt omkring. Politifolk og andre myndighedsfolk skal ikke være bekymrede for at snakke med os,” siger Stine Bolther.
Skal ikke være bange for at ytre sig
Det er ikke første gang, at en højtstående myndighedsperson bliver frikendt efter at have været anklaget for at have brudt sin tavshedspligt.
I 2020 frifandt Østre Landsret den tidligere PET-chef Jakob Scharf for alle de påståede tavshedsbrud på nær et enkelt, som så blev takseret til 10 dagbøder à 1.000 kroner.
Byretten havde i 2019 idømt ham fire måneders fængsel for at have brudt sin tavshedspligt i 24 forhold med sine udtalelser til bogen ’Syv år for PET’.
Stine Bolther, der har skrevet 13 bøger, hvoraf de fleste er true crime, tror ikke nødvendigvis, at frifindelsen af Jens Møller vil gøre, at politifolk og myndighedspersoner bliver mere snakkesalige fremadrettet.
Men hun håber, at det gode samarbejde, som det er nu, kan fortsætte.
”Jeg synes, det er super vigtigt, at vi har adgang til kilder, som ikke skal være bange for at ytre sig. Vi skal ikke have et lukket politi eller lukkede myndigheder. Derimod skal vi have et dialogbaseret politi og anklagemyndighed,” lyder det fra Stine Bolther.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.