Medarbejdere forlader frivilligt aviserne

Avisbranchen har stort set ikke fyret i de seneste sparerunder. Medarbejdere har frivilligt meldt sig til at forlade arbejdspladserne med en pose penge under armen.

Avisbranchen har stort set ikke fyret i de seneste sparerunder. Medarbejdere har frivilligt meldt sig til at forlade arbejdspladserne med en pose penge under armen.

Medarbejderne har nærmest stået i kø for at forlade betalingsaviserne i de seneste sparerunder. Det viser en rundringning, Journalisten har foretaget. Frivillige fratrådte udgør omkring 83 procent af alle medarbejdere, som forlod aviserne i de seneste års fyringsrunder.

På Århus Stiftstidende, JydskeVestkysten, Ekstra Bladet, B.T., Urban, Berlingske Tidende og Nordjyske Stiftstidende har ledelsen helt undgået at fyre redaktionelle medarbejdere i fyringsrunderne. På Berlingske Media har der ligefrem været flere, som meldte sig til en frivillig fratrædelsesordning, end antallet af stillinger, der skulle spares væk.

På Berlingske Media valgte to medarbejdere på Urban, syv på Berlingske Tidende og syv på B.T. at gå frivilligt. Oven i det almindelige opsigelsesvarsel fik folk, hvad der svarer til tre måneders løn, og de kunne frit søge nyt job. Det er dog ikke den økonomiske indsprøjtning, som alene får medarbejderne til at forlade jobbene. Tillidsrepræsentant på Ekstra Bladet Lars Werge skyder også skylden på udviklingen.

»Journalistik er ikke længere det trygge, trygge fag, som man kan blive i i mange år. Der er krise i mediebranchen, og det giver usikkerhed,« siger han.

Journalist og mediekritiker Erik Valeur er enig i, at udviklingen i mediebranchen gør medarbejdernes beslutning nemmere.

»De mere erfarne journalister sidder også og græder. Alt, hvad der hedder længere forløb, er skåret væk i forbindelse med gratisaviskrigen. Og alle steder satser man på de små hurtige nyheder, selv om ingen ved en skid om, hvorvidt det er det rigtige at satse på,« siger Erik Valeur, journalist og mediekritiker. Han mener, der er længere mellem de opgaver, som oprindeligt fik journalister til at elske deres fag.

På DR og TV 2 ser tendensen lidt anderledes ud. På TV 2 forlod 13 på DJ-overenskomst frivilligt stationen, mens 53 blev fyret ved seneste fyringsrunde. Ved fyringsrunden fra maj til september sidste år valgte 85 ansatte at gå selv, mens 261 blev fyret. Derudover var der en række stillinger, som blev nedlagt.

Læs mere i Journalisten.

0 Kommentarer