”Med foredrag sælger man den samme vare hele tiden”

Freelancejournalist Søren Hebsgaard har skabt en god forretning ved at holde foredrag om digital dannelse. Men han ved godt, at guldåren en dag løber ud. ”Jeg er meget bevidst om, at jeg skal lave noget andet også, som udvikler mig fagligt,” siger han. Dette er tredje artikel i Journalistens serie om velbetalte freelancere

Da journalist Søren Hebsgaard skrev speciale om digital dannelse, stress og unges brug af smartphones i 2013, opdagede han, at folk mente noget om det, hver gang han fortalte om det. Og dét blev startskuddet til en levevej som professionel foredragsholder.

En af hans venner var begyndt at holde foredrag, og Søren Hebsgaard fornemmede, at her var der en smart måde at udnytte sine kræfter og viden p&aring.

Som han siger det:

”Med foredrag sælger man den samme vare hele tiden. Man kan bruge en masse tid på at udvikle ét godt produkt og så sælge det igen og igen. Jeg tænkte, at der var mange, der gerne ville høre om mit speciale, så det ville jeg prøve at udvikle p&aring.”

Overskud på foredrag

Søren Hebsgaard har tidligere været projektansat i halvandet år på fagbladet Ingeniøren som videnskabsjournalist, hvor han arbejdede med bæredygtighed, teknologi og videnskab. Men i dag skriver han stort set ikke artikler mere.

”Jeg er på en måde blevet min egen platform. Lige pludselig kunne jeg jo se, at på aviserne og alle mulige andre af de store platforme, der rokkede båden faretruende, og jeg tænkte: ”Hov, hvor skal pengene komme fra?” Jeg begyndte at tænke over, hvad min exitstrategi var,” siger han.

[factbox:0]

Ifølge DJ's lønstatistik tjente journalister i gennemsnit 41.935 kroner om måneden i oktober 2017. Lægger man den arbejdsgiverbetalte pension oveni, er lønnen på 45.875 kroner omd måneden, svarende til 550.500 om året.

Sidste år havde Søren Hebsgaard et udsædvanligt godt år med et overskud på cirka 850.000 kroner. Et godt stykke over, hvad fastansatte journalister tjener. Så godt er det dog ikke altid gået. [quote:0]

”Jeg har for nogle år siden prøvet at være på røven, og jeg har prøvet ikke at vide, hvornår der kommer penge igen. Det har siddet meget dybt i mig. Lige nu er digital dannelse hot, men der kommer jo også et tidspunkt, hvor folk ikke gider at snakke om det mere. Dét er svagheden ved at holde foredrag om et så specifikt emne,” siger han.

2017 var også det første år, hvor Søren Hebsgaard betalte ind til sin pension. Han afsatte 200.000 kroner.

”Jeg har lært, at man skal se sig selv og det, man laver, som et produkt, man skal sælge. At have et godt produkt, der kan sælges flere gange, er en god måde at bruge sin tid på. Nogle af dem, jeg kender, som klarer sig rigtig godt som skrivende freelancejournalister, har også formået at sælge deres artikler i flere lande,” siger han.

Prisen sat op

Da Søren Hebsgaard begyndte at holde foredrag, tog han 5.000 kroner for det. I dag ligger prisen for et arrangement mellem 12.000 og 30.000 kroner, afhængig af om der skal holdes foredrag for flere elevgrupper, forældre eller lærere, og om han også skal lave spørgeskemaundersøgelser blandt eleverne.

Foredragene står nu for cirka 80 procent af hans indtjening. Desuden laver han kommunikationsarbejde og film for en NGO ved siden af.

Det første nej tak

Søren Hebsgaard har for nylig sagt nej til at holde et foredrag for første gang.

”Jeg vil gerne prioritere min tid anderledes lige nu. Jeg vil gerne lave noget dokumentar-tv om det emne, jeg har beskæftiget mig med i seks år nu: sociale medier, afhængighed og empati. Det skal der være tid til,” siger han.

”Jeg sagde nej, fordi jeg gerne vil bruge mere af min tid på at tænke fremad og lægge planer. I de fremtidsplaner er foredrag stadig noget, der fylder meget. Men jeg er meget bevidst om, at jeg skal lave noget andet også,” siger han.

”Jeg føler mig meget heldig og privilegeret over, hvordan tingene har flasket sig for mig, og jeg er fuld af ydmyghed omkring det. Jeg ved godt, at der kommer en dag, hvor der ikke er den guldåre, jeg har ramt lige nu,” siger han.

5 Kommentarer

Søren Hebsgaard
25. JUNI 2018
Tak skal du have, Sara :-) Jo
Tak skal du have, Sara :-) Jo, det er som du siger en indholdstom titel – jeg har gennem noget tid brugt videnskabsjournalist og foredragsholder, når jeg fx blev interviewet til medier. Det er jo godt, at folk kan se, at de kan booke mig, når de læser artiklen. Jeg har også nu efter min universitetsuddannelse og fem års arbejde med emnet taget på mig at kalde mig teknologiekspert og foredragsholder.
Nu er jeg som – jeg også fortæller i artiklen – i gang med at dykke dybt ned i teknologi- og videnskabsjournalistikken igen simpelthen for at have mere at have det i, end bare at være foredragsholder. Netop fordi det ellers bliver en titel, som ikke siger andet end "han kan snakke". Tak for for kommentaren. :-)
Sara Høyrup
26. APRIL 2018
Meget inspirerende og
Meget inspirerende og opmuntrende!
Et spørgsmål til Søren: Kalder du dig så for foredragsholder? Altså: Kan du sælge dig på den titel, eller er den i sig selv for indholdstom?
Og hvad synes I andre om at bruge rollen som foredragsholder som embedstitel?
Katrine Nadia Jørgensen
10. APRIL 2018
Velkendt = vel undt ;-)
Velkendt = vel undt ;-)
Katrine Nadia Jørgensen
10. APRIL 2018
Dygtige Søren Hebsgaard! Du
Dygtige Søren Hebsgaard! Du har godt nok også knoklet for det, så det er dig velkendt med et fantastisk regnskabsår i ‘17.
Det kunne i øvrigt være super spændende med oversigt over, hvad alle kilderne i temaet har tjent over en fem-års periode. Noget siger mig, at det ikke er nær så prangende.
Palle Hyldgård Poulsen
8. APRIL 2018
Godt gået!
Godt gået!

Flere