
”Jeg har lært, at man skal se sig selv og det, man laver, som et produkt, man skal sælge. At have et godt produkt, der kan sælges flere gange, er en god måde at bruge sin tid på,” siger Søren Hebsgaard. Foto: Jørgen Kirk/Scanpix Denmark
Da journalist Søren Hebsgaard skrev speciale om digital dannelse, stress og unges brug af smartphones i 2013, opdagede han, at folk mente noget om det, hver gang han fortalte om det. Og dét blev startskuddet til en levevej som professionel foredragsholder.
En af hans venner var begyndt at holde foredrag, og Søren Hebsgaard fornemmede, at her var der en smart måde at udnytte sine kræfter og viden på.
Som han siger det:
”Med foredrag sælger man den samme vare hele tiden. Man kan bruge en masse tid på at udvikle ét godt produkt og så sælge det igen og igen. Jeg tænkte, at der var mange, der gerne ville høre om mit speciale, så det ville jeg prøve at udvikle på.”
Overskud på foredrag
Søren Hebsgaard har tidligere været projektansat i halvandet år på fagbladet Ingeniøren som videnskabsjournalist, hvor han arbejdede med bæredygtighed, teknologi og videnskab. Men i dag skriver han stort set ikke artikler mere.
”Jeg er på en måde blevet min egen platform. Lige pludselig kunne jeg jo se, at på aviserne og alle mulige andre af de store platforme, der rokkede båden faretruende, og jeg tænkte: ”Hov, hvor skal pengene komme fra?” Jeg begyndte at tænke over, hvad min exitstrategi var,” siger han.
[factbox:0]
Ifølge DJ's lønstatistik tjente journalister i gennemsnit 41.935 kroner om måneden i oktober 2017. Lægger man den arbejdsgiverbetalte pension oveni, er lønnen på 45.875 kroner omd måneden, svarende til 550.500 om året.
Sidste år havde Søren Hebsgaard et udsædvanligt godt år med et overskud på cirka 850.000 kroner. Et godt stykke over, hvad fastansatte journalister tjener. Så godt er det dog ikke altid gået. [quote:0]
”Jeg har for nogle år siden prøvet at være på røven, og jeg har prøvet ikke at vide, hvornår der kommer penge igen. Det har siddet meget dybt i mig. Lige nu er digital dannelse hot, men der kommer jo også et tidspunkt, hvor folk ikke gider at snakke om det mere. Dét er svagheden ved at holde foredrag om et så specifikt emne,” siger han.
2017 var også det første år, hvor Søren Hebsgaard betalte ind til sin pension. Han afsatte 200.000 kroner.
”Jeg har lært, at man skal se sig selv og det, man laver, som et produkt, man skal sælge. At have et godt produkt, der kan sælges flere gange, er en god måde at bruge sin tid på. Nogle af dem, jeg kender, som klarer sig rigtig godt som skrivende freelancejournalister, har også formået at sælge deres artikler i flere lande,” siger han.
Prisen sat op
Da Søren Hebsgaard begyndte at holde foredrag, tog han 5.000 kroner for det. I dag ligger prisen for et arrangement mellem 12.000 og 30.000 kroner, afhængig af om der skal holdes foredrag for flere elevgrupper, forældre eller lærere, og om han også skal lave spørgeskemaundersøgelser blandt eleverne.
Foredragene står nu for cirka 80 procent af hans indtjening. Desuden laver han kommunikationsarbejde og film for en NGO ved siden af.
Det første nej tak
Søren Hebsgaard har for nylig sagt nej til at holde et foredrag for første gang.
”Jeg vil gerne prioritere min tid anderledes lige nu. Jeg vil gerne lave noget dokumentar-tv om det emne, jeg har beskæftiget mig med i seks år nu: sociale medier, afhængighed og empati. Det skal der være tid til,” siger han.
”Jeg sagde nej, fordi jeg gerne vil bruge mere af min tid på at tænke fremad og lægge planer. I de fremtidsplaner er foredrag stadig noget, der fylder meget. Men jeg er meget bevidst om, at jeg skal lave noget andet også,” siger han.
”Jeg føler mig meget heldig og privilegeret over, hvordan tingene har flasket sig for mig, og jeg er fuld af ydmyghed omkring det. Jeg ved godt, at der kommer en dag, hvor der ikke er den guldåre, jeg har ramt lige nu,” siger han.
5