Med cykel og kamera samler Louise ind til Syrien

De kommende søndage cykler fotograf Louise Leth rundt i København og tager portrætbilleder i bytte for donationer til nødhjælpsorganisationer i Syrien. ”Jeg havde behov for at gøre noget lige nu, og så var det min faglighed, jeg kunne tilbyde”

600 kroner for en halv times fotografi er en lidt anden pris, end fotograf og dokumentarist Louise Leth normalt tager.

Men de næste to søndage vil hun cykle rundt i København og tilbyde at tage billeder af mennesker for netop denne pris. Pengene går til nødhjælpsorganisationer i Syrien.

”Jeg tænkte: Hvordan kan jeg få flest mulige til at sige ja på kort tid og samtidig sprede budskabet om, hvad der foregår i Syrien lige nu. Jeg havde behov for at gøre noget lige nu, og så var det min faglighed, jeg kunne tilbyde.” siger hun.

Hun er uddannet fra Filmskolen og som fotojournalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Og hun er netop blevet færdig med en dokumentarfilm om læge og debattør Haifa Awad, som arbejder for at hjælpe ofre for borgerkrigen i Syren. 

I Syrien er byen Ghouta – nær hovedstaden Damaskus – lige nu under angreb fra den syriske regeringshær, og over 700 mennesker er blevet dræbt eller såret de sidste 36 timer, beretter DR. Og dét påvirkede Louise Leth.

”Jeg følte mig bare så magtesløs, da jeg så de billeder, der kom ud fra Ghouta, og jeg tænkte: Hvad kan jeg gøre nu og her for at samle penge ind og få noget opmærksomhed på det, der foregår,” siger hun.

Hun besluttede derfor, at hun ville donere noget af sin faglighed i bytte for donationer til to udvalgte nødhjælpsorganisationer, som arbejder i området: White Helmets og Syrian American Medical Society Foundation.

Har arbejdet med krig de sidste 10 år

Louise Leth fortæller, at hun de seneste 10 år som fotograf og filmskaber har arbejdet med at skildre følgerne af krig og livet for de mennesker iblandt os, som lever med krig. Det var derfor et nærliggende næste skridt for hende at bruge sin faglighed til at samle penge ind.  

”Jeg kæmper hver dag for at lave fortællinger om folk, der har oplevet krig. Og det er en daglig kamp at formidle det på en ny måde for at få folk til at interessere sig for det,” siger hun.

Indtil videre er der 15 mennesker, der har bestilt billeder hos hende. De er alle private, der ikke normalt ville have fået en fotograf hjem i stuen, fortæller hun. Og dét er vigtigt for hende, for hun ønsker ikke at underbyde sine kolleger ved at tilbyde billige billeder til kommercielle kunder.

Tre til fire arbejdsdage

Louise Leth regner med at bruge tre til fire arbejdsdage på projektet i alt. Kunderne betaler på forhånd ved at donere til én af de to organisationer, hun har valgt. Og hun håber på, at folk læser op på konflikten, når de alligevel er inde på hjemmesiden for at donere. Hun har allerede fået en henvendelse på Facebook fra en kvinde, der gerne ville lave noget lignende, og hun håber, at flere laver lignende initiativer.

”Jeg kan mærke allerede nu, at jeg bliver glad for at mærke, at der er folk derude, der interesserer sig for, hvad der sker ude i verden,” siger hun. 

Og selv om initiativet i den grad er aktivistisk, ser hun det ikke som noget, der står i modsætning til den måde, hun normalt arbejder på.

”Jeg har brugt 10 år på at fortælle de her fortællinger, så jeg vil gerne have, at min stemme bidrager i debatten. Men jeg arbejder dokumentarisk. Det er vigtigt, at de ting, jeg laver, altid er troværdige og nuancerede, og at jeg kan bevare min journalistiske integritet,” siger hun.

 

0 Kommentarer