Mecom-boss opgiver magten

Selskabet bag Berlingske Media skifter nu ud i toppen. Ifølge Times Online træder David Montgomery tilbage som formand for Mecom. Det gældsplagede selskab har på et år mistet 97 pct. af dets værdi. (opdateret 22:26)

Selskabet bag Berlingske Media skifter nu ud i toppen. Ifølge Times Online træder David Montgomery tilbage som formand for Mecom. Det gældsplagede selskab har på et år mistet 97 pct. af dets værdi. (opdateret 22:26)

Efter et katastrofalt år for mediekoncernen Mecom, forlader David Montgomery nu posten som arbejdende formand. Han fortsætter dog som bestyrelsesmedlem samt i rollen som adm. direktør. Samtidig har han sat headhunter-firmaet Russell Reynolds til at finde en ny formand uden for virksomheden, oplyser Times Online.

Mecom, der blandt andet tæller Berlingske Media og mere end 300 udgivelser i Danmark, Holland, Tyskland, Polen og Norge, ligner i øjeblikket en overordentlig slagen hund.

Værdien af selskabets aktier er styrtdykket det seneste år på grund af faldende annonceindtægter og ikke mindst stigende bekymring over Mecoms enorme gæld på 571 mio. pund – hvilket med den pt. meget lave pund-kurs svarer til 4,9 mia. danske kroner. Og børsværdien af Mecom-aktierne er i dag 97 pct. lavere end for et år siden.

Situationen er så alvorlig, at selskabet i sidste måned officielt måtte melde ud, at man nu overvejer at sælge de bedste besiddelser fra for overhovedet at få råd til at fortsætte. I spil er først og fremmest hele den norske del af Mecom, Edda Media, men også datterselskaberne i de øvrige lande risikerer at blive solgt.

Så sent som i fredags blev Mecoms aktier handlet til kurs 1,73 pence, hvormed den samlede markedsværdi nu er nede på 27 mio. pund (234 mio. kr.) – altså blot en brøkdel af gældsbeløbet. Tilbage i marts sidste år, hvor Mecom udstedte aktier for 570 mio. pund, var aktiekursen oppe i 78 pence.

Times Online skriver videre, at Mecom ikke er den eneste aviskoncern i problemer. The Daily Mail group ventes således at annoncere flere hundrede fyringer på torsdag, hvor selskabet offentliggør nye nedslående regnskabstal.

Læs også: Berlingske-ejer starter frasalg.

 
OPDATERET kl. 22:26 med følgende afsnit:

Efter Journalisten.dk skrev ovenstående artikel, henvendte kommunikationsansvarlig i Berlingske Media Gitte Bisse Bertelsen sig og bad om at få tilføjet nedenstående kommentarer fra Lisbeth Knudsen, som i dag er blevet bragt på Berlingskes intranet:

Mecom rokerer rundt i toppen

Denne søndag kan man læse på timesonline.co.uk at "Mecom-boss træder tilbage" ("Mecom Boss steps back"). Historien er bragt videre bl.a. på epn.dk.

Baggrunden for artiklerne er, at Mecom søger en ny bestyrelsesformand, som skal afløse David Montgomery, der lige nu sidder i en dobbeltfunktion som både bestyrelsesformand og administrerende direktør for selskabet.

Meningen er, at han fremover skal fortsætte som CEO og medlem af Mecom bestyrelsen men ikke længere på formandsposten.

"Det er en gammel historie, som har fået et nyt opkog", oplyser koncernchef Lisbeth Knudsen.

Allerede i forbindelse med Mecoms børsprospekt i marts lagde selskabet selv op til, at posten som bestyrelsesformand og posten som administrerende direktør fremover skulle adskilles fra hinanden. Det er almindelig i britisk "corporate governance code", at man gør det, og naturligt at det sker på baggrund af noteringen på den store børs i London. Søgningen efter en bestyrelsesformand er igangsat af David Montgomery selv for nogle måneder siden via headhunterfirmaet Russell Reynolds. Der er endnu ikke sat navn på den nye bestyrelsesformand.

"I praksis får det ingen større betydning, at Mecom får en anden bestyrelsesformand, da det fortsat vil være David Montgomery, der står i spidsen af Mecom som administrerende direktør. Det vil også fortsat være David Montgomery, som vil være min nære kontakt, ligesom han fortsat vil være bestyrelsesformand for Berlingske Media – præcis, som han er det nu," forklarer Lisbeth Knudsen.

(citat slut fra 'Berlingskes intranet')

 

Ifølge dagens udgave af Times Online var meldingen i foråret følgende:

In a prospectus issued in April, when the company moved from AIM to the main market, Mecom’s board wrote that it was in shareholders’ interests that Montgomery retained his combined role, but that it “has unanimously agreed that, in due course, the roles will be separated”.

1 Kommentar

Henrik Lind Jørgensen
16. NOVEMBER 2008
Re: Mecom-boss opgiver magten

Ak ja, det går stærkt, og vi holder alle fast i bordkanten. Det er nok noget nær det eneste holdepunkt for ansatte i koncernen. Jeg er en af dem. Jeg er alt i alt glad for mit job, men jeg er rædselsslagen for, hvordan fremtiden for bladhusene ser ud. Fremtiden definerer jeg som det kommende år.

Dog er det en stor trøst, at jeg ikke ejer en eneste aktie i foretagendet.

Var i øvrigt inde at tjekke Det Berlingske Officins hjemmeside (som ikke har skiftet navn til Berlingske Media endnu) og koncern-oversigten er bestemt ikke opdateret.

På den anden side kan det måske ikke betale sig at ændre det lige nu. Om få måneder ser tingene sikkert alligevel anderledes ud.

Men hos Berlingske er Monty-boy stadig formand.

I øvrigt tak til Journalisten.dk - Danmarks suverænt bedste medie-site. Uden Journalisten.dk aner vi da slet ikke om vi er købt eller krakket.

 Mvh.

Henrik Lind Jørgensen, Dagbladet Holstebro-Struer (Midtjyske Medier)