McCain-foto med grim grimasse vækker debat

Amerikanske blogs debatterer heftigt i disse dage fotos fra den sidste tv-duel mellem præsidentkandidaterne, hvor John McCain er fanget med tungen langt ud ad munden.

Amerikanske blogs debatterer heftigt i disse dage fotos fra den sidste tv-duel mellem præsidentkandidaterne, hvor John McCain er fanget med tungen langt ud ad munden.

Kan man virkelig bringe den slags fotos?

Amerikanerne er i hvert fald i tvivl, og lige nu foregår der en voldsom debat om særligt et foto taget af Reuters-fotografen Jim Bourg, der viser republikanernes præsidentkandidat, John McCain, lige i hælene på Barack Obama.

Det viser nemlig ikke McCain fra den pæneste side. Tværtimod en grim grimasse med tungen hængende langt ud ad munden. (Se billedet her)

Fotografen bag, Jim Bourg, har da også på sin blog modtaget et hav af kommentarer. 43 i skrivende stund, hvor blandt andre mediefolk, fotografer og redaktører erklærer, at de aldrig ville have bragt billedet.

»As a photographer and editor, I would never have transmitted this image. I would consider this image defamatory, and transmitting it an act of malice,« lyder det blandt andet fra Howard Smith.

Jim Bourg var da heller ikke den eneste, som fangede øjeblikket med sin linse. Andre valgte dog at lade være med at bringe det.

Selv påpeger han, at der jo var tale om en offentlig begivenhed. Den sidste tv-duel før valget – en historisk begivenhed – som fandt sted for snuden af 60 mio. fjernsynsseere.

Kritikerne mener dog, at det ikke har nogen som helst nyhedsværdi at vise den grimme grimasse, og at billedet ikke er repræsentativt for debatten.

Andre påpeger, at McCains grimasse faktisk også blev fremført på tv, og at det derfor naturligvis er i orden også at bringe det som stillbillede.

I kølvandet på debatten om McCains grimasse er der blandt andet lavet et satire-site, hvor andre mænd med tungen ud ad munden er sat ind. Sitet har titlen: The World's Best Photos of McCain and tongue.

14 Kommentarer

Søren Rasmussen
22. OKTOBER 2008
Re: McCain-foto med grim grimasse vækker debat

@Susanne

Naturligvis skal man bringe det sjove billede med McCain. Men man kan undre sig over, at dansk presse svælger i McCain og Sarah Palins bommerter, mens man fortier Obama og Bidens tilsvarende bommerter. Her er f.eks. en fortalelse i et TV-interview med Obama, hvor han taler om "min muslimske tro" - og det har jeg ikke set bragt/omtalt i danske medier: 

http://www.youtube.com/watch?v=oIXRt57tM3Q&feature=related

Det virker som dansk presse fører valgkamp for Obama. Og her er der faktisk ingen forskel på f.eks. Information og Berlingske Tidende.

Susanne Sayers
22. OKTOBER 2008
Re: McCain-foto med grim grimasse vækker debat

Biledet er taget ved en offentlig begivenhed.

Alle ved, hvordan McCain ser ud i snart set 1.000 positioner, det samme gælder Obama. Det er lykkedes fotografen at tage et billede af, hvordan han også kan se ud, og set med mine øjne vil det næppe rykke ved det samlede indtryk af McCain - netop fordi han er fotograferet fra alle vinkler. Skulle man så også lade være at bringe noget, han havde sagt ved en offentlig begivenhed, fordi det kunne miskreditere ham?

 Der er tale om et dokumentarisk billede. Jeg opfatter det som humoristisk snarere end forhånende, men i øvrigt findes der vel de første 10.000 glorificerende billeder af manden.

Hvis vi skal tage pressefotoet seriøst - og det mener jeg, at vi skal - så må vi også erkende dets styrke i netop at dokumentere øjeblikket på godt og ondt. Havde der været tale om et billede af et menneske, vi meget sjældent så foreviget, ville det nok have været en fejl at bringe et grimassebillede, fordi man som læser/seer netop gerne vil vide 'hvordan ser vedkommende så egentlig ud', fotografens opgave ville med andre ord have været en anden. Men det  er ikke den situation, der er tale om her.

Bedste hilsener,

Susanne Sayers

Søren Rasmussen
21. OKTOBER 2008
Re: McCain-foto med grim grimasse vækker debat

@Rasmus

Nej, men præsident Clinton havde muligheden for at nedlægge veto imod de famøse subprime-lån, der har skabt finanskrisen. Det har præsident Bush ikke haft.

I dag er det naturligvis historie. Men det er lidt ejendommeligt, at Obama er drønet frem i meningsmålingerne på grund af finanskrisen, når det er hans eget parti, der først og fremmest har ansvaret for finanskrisen.  

 

Rasmus Skat Andersen
21. OKTOBER 2008
Re: McCain-foto med grim grimasse vækker debat

Lige nu har Demokraterne flertallet i begge kamre, det har de mig bekendt ikke haft hele tiden i de snart otte år, Bush har været præsident. Og hvis jeg ikke husker helt galt, så havde Clinton heller ikke Demokratiske flertal i begge kamre i alle de år, han var præsident.

Men lad os stoppe debatten her. Vi bliver ikke enige.

Søren Rasmussen
21. OKTOBER 2008
Re: McCain-foto med grim grimasse vækker debat

@Martin

Alle de fire kandidater har lavet nogle bommerter undervejs. McCain indledte en valgtale med at sige: "Mine kære medfanger". Obama sagde i et TV-interview: "Jeg er muslim", hvor han ville sige, at han er  kristen. Og Sarah Palin kendte ikke Bush-doktrinen. Men den sjoveste - og mest pinlige - har Obamas vicepræsidentkandidat Joe Biden lavet:

http://liberalistik.blogspot.com/2008/09/biden-og-tv-i-1929.html

Flere