Mathias Svane Kraft: »Der er langt fra Fagbladet 3F til efterlysning af hunde«

»Der skal nok være nogle RUC-forskere, der ikke mener, der er noget, der hedder den ”almindelige” dansker, men det er der i min bog. Jeg vil gerne fortælle om virkelige mennesker med virkelige udfordringer og holdninger,« fortæller Mathias Svane Kraft fra TV Øst

Hvorfor blev du journalist?

»Da jeg var otte, blev min far ansat som redaktør på den lokale ugeavis Faxe Bugten. Selv om det var en lillebitte avis, og han både var journalist, fotograf og redaktør i én, blev jeg med det samme fascineret af den verden. Det tekniske med at producere en avis og sidde og layoute den på en computer. Og det at tage ud i virkeligheden og møde mennesker og formidle deres oplevelser og tanker videre til enormt mange mennesker i et område.«

Du studerede journalistik på Roskilde Universitet og kom i praktik på Fagbladet 3F. Var det et aktivt valg, at du endte der? 

»Meget. Min praktikkoordinator sagde, at jeg »snobbede nedad«, fordi jeg søgte Ekstra Bladet, Avisen.dk og Fagbladet 3F. Det er tre medier, der med hver deres udgangspunkt skriver til den almindelige dansker. Og der skal nok være nogle RUC-forskere, der ikke mener, der er noget, der hedder den ”almindelige” dansker, men det er der i min bog. Jeg ville gerne fortælle om virkelige mennesker med virkelige udfordringer og holdninger. Det kom jeg til – og samtidig fik jeg lov til at lave nogle tunge graverprojekter.«

 

Video: Ifølge Mathias Svane Kraft er dette klip om madspild et af de virale hits hos TV Øst.

 

Indtil 1. oktober i år har du arbejdet som journalist på Ugebrevet A4, men nu er du blevet redaktør for sociale medier på TV Øst. Hvorfor? 

»Først og fremmest handler det om, at jeg gerne ville arbejde 100 procent fokuseret i retning af det digitale. Det kan jeg her. Jeg er vokset op med TV Øst hver dag 19.30 hos mine forældre og har altid ment, det var en vigtig station med en vigtig rolle for det her hjørne af landet. Og så gav det mening med et job i Vordingborg, eftersom jeg blev far i februar og har boet i Næstved siden december sidste år, så der har været en vis transporttid til og fra København.«

Hvorfor er det så vigtigt for dig at bo i lokalområdet?

»Af en eller anden grund er jeg mere lokalt forankret i det miljø, jeg er vokset op i, end rigtig mange andre journalister. Det handler om mig som person. Jeg kan godt lide at køre mountainbike, frisk luft, stranden, at gå tur i skoven og samle kastanjer og dufte til grannålene. Jeg har indtryk af, at mange af mine fagfæller og venner planlægger et liv, der er meget anderledes fra det, de er vokset op i. Lige nu er jeg i gang med fuldstændigt at reproducere de rammer, jeg er vokset op under. I villakvarter med stationcar, garage og ligusterhæk. Det er jo, fordi jeg føler mig godt tilpas her.«

 

Video: En andet af TV Østs virale succeser er dette klip om Kasper, som har købt Olsenbandens bil.

 

Hvad laver man som social medie-redaktør på TV Øst?

»Jeg er ansvarlig for at få stationens indhold til at spille på Facebook. Det handler blandt andet om at lave nogle arbejdsgange, så vi kan få indhold hurtigt ud på Facebook uden nødvendigvis at sende det på tv først. Vi har en lille redaktion på tre-fire mand, som arbejder målrettet med at producere indhold direkte til sociale medier. Og så har vi noget, der hedder Østholdet, som er nogle hundrede ”ambassadører”, helt almindelige mennesker, som leverer videoindhold fra det, de oplever i deres dagligdag. Det giver en nærhed, vi ikke kan fange med et stort kamera.«

Møder du synspunktet, at det skulle være mindre fint at være social medie-journalist? 

»Jeg er ikke i tvivl om, at nogen tænker sådan. Og jeg kan godt forstå, hvorfor de gør det – for mit vedkommende er det et kæmpe skift at gå fra at skrive lange artikler i Ugebrevet A4 til efterlysning af hunde og dans på plejehjem. Men nu er jeg ekspert i at formidle de gode historier til så mange mennesker som muligt. Min rolle er at muliggøre, at de væsentlige, spændende og varme historier, som bliver produceret, faktisk får et liv. Det er vigtigt. Hvis ikke nogen sørger for, at journalistikken når ud, mangler der et vigtigt led i kæden.«

 

Video: Om dette klip siger Mathias Svane Kraft: “Vi mødte en gøglertrup, der havde opført det samme teaterstykke i 30 år.”

 

Hvad er branchens største udfordring?

»At afstanden mellem befolkningen og journalisterne er for stor. Fysisk og mentalt. Rigtig mange journalister har ikke erkendt, at deres liv i København er et helt andet end det, de fleste danskere lever. Tømreren, sosu-assistenten og smeden fra Støvring, Præstø og Ulfborg. På RUC lærte vi, at når vi skulle udvikle idéer, skulle vi gå rundt og undre os over ting. Men hvis alt, man går og undrer sig over, er centreret inden for en radius af syv km fra Rådhuspladsen, får man kun øje på en bestemt type problemer.«

Hvad er det for nogle problemer, journalisterne ikke ser?

»Centralisering har spillet en stor rolle i det område, jeg bor i. Hvis jeg krydser fodgængerfeltet foran Næstved Sygehus og får en bus i hovedet, bliver jeg ikke transporteret til det enorme sygehus for næsen af mig. Jeg bliver smidt i en ambulance og kørt til Slagelse eller Nykøbing Falster, for man har lukket akutmodtagelsen i Næstved. Det bliver oplevet som et kæmpe svigt og tab. Selvfølgelig bliver der skrevet om den slags, men langt hen ad vejen sker det på bagkant. Så tager journalisterne ud til den forladte by og laver historien, når toget er kørt.«

Hvad er løsningen?

»Medierne er nødt til at tage det alvorligt. Det er parallelt med andre bevægelser, vi ser i samfundet – Brexit, Trump. Magthaverne beskriver problemer og kommer med løsninger, som ikke tager afsæt i noget, befolkningerne kan genkende. Når man oplever det svigt, mister man oplevelsen af, at politikerne repræsenterer en, og at medierne beskriver virkeligheden. Det er vigtigt, at medierne i langt højere grad prioriterer at være til stede og tale med almindelige mennesker. Jeg forstår godt, at de fleste medier er centreret i København, for det er der, magten er. Men fire millioner danskere bor ikke i København, og når de ikke føler sig repræsenteret, går de et andet sted hen for at blive opdateret. For eksempel til Facebook. Der er historierne ikke altid journalistik, men til gengæld er de tit mere nære.« 

 

 

 

 

3 Kommentarer

Ole skydt
30. NOVEMBER 2016
kloge ord fra Mathias.

kloge ord fra Mathias.

jeg vægter højt at være tilstede ude ved borgerne i det område , jeg dækker. det ryster hver dag to-tre historier af sig og flere fotos, når jeg kører rundt.

Mvh Ole Skydt
Bodil Rohde
30. NOVEMBER 2016
Kære Mathias Svane Kraft


Kære Mathias Svane Kraft

Jeg er ikke på Facebook, men det skal ikke forhindre mig at sige tak for nogle interessante og inspirerende synspunkter fra dig.

Det er rigtigt at udvikle lokaljournalistikken. Du har ret i, at godt 4 mill. af landets borgere bor udenfor hovedstadsområdet.Mange af os er garanteret meget interesserede og engagerede i det lokalområde, vi bor i.

Venlig hilsen
Bodil Rohde
- og fra Kerteminde, hvor vi er så heldige at være forsynet med både den lokale netavis kjavis.dk og en fremragende Fyens Stiftstidende-lokalredaktion.
Arne Rohde
30. NOVEMBER 2016
Kloge ord fra en ung mand,
Kloge ord fra en ung mand, dejligt at læse at han ikke har mistet jordforbindelsen.