Massiv medieomtale kan skade danske gidsler

Mediernes store interesse for den danske gidseltagning ud for Afrikas Horn kan skade gidslerne, og piraterne følger med i de danske medier, vurderer eksperter. Jyllands-Posten har derfor valgt ikke at nævne gidslernes navne.

Mediernes store interesse for den danske gidseltagning ud for Afrikas Horn kan skade gidslerne, og piraterne følger med i de danske medier, vurderer eksperter. Jyllands-Posten har derfor valgt ikke at nævne gidslernes navne.

Udenrigsministeriet sendte mandag en pressemeddelelse ud om, at fire voksne og tre børn var blevet kidnappet af pirater øst for Afrikas Horn. Lige siden har sagen rullet i toppen af nyhedshierarkiet.

Men den omfattende opmærksomhed kan ende med at gøre skade på gidslerne, skriver Jyllands-Posten i dag.

For piraterne er omtale lig med guld, og de holder formentlig et vågent øje med de danske medier via deres internationale netværk, vurderer eksperter over for avisen.

Hans Tino Hansen er direktør i det danske firma Risk Intelligence, som rådgiver virksomheder, der færdes i farlige farvande. Han forklarer, at det kan være ødelæggende, når medierne eksempelvis fortæller om de tilfangetagnes uddannelse, bolig og job. Det kan vise piraterne, hvor rige gidslerne er.

Jyllands-Posten er af flere eksperter blevet rådet til ikke at offentliggøre gidslernes identitet, fordi det gavner piraterne. Det råd har avisen valgt at følge.

"Vi dækker sagen tæt, fordi den både har principiel og stor menneskelig interesse. Men vi ønsker ikke at bidrage til noget, der kan gøre det sværere at få gidslerne fri," siger nyhedschef Pierre Collignon. 

1 Kommentar

Erik Haaest
2. MARTS 2011
Re: Massiv medieomtale kan skade danske gidsler

Den hidtidige medieomtale af rigmandsfamiliens kapring ud for Somalie har været utrolig eensidig. Jeg savner medieomtale af tre forhold:
* Hvilke anklager bør der efter de kidnappede 7 mennesker efterfølgende frigivelse rettes mod et forældrepar, som uansvarligt tager ansvaret for deres egne tre børn og to engagerede gaster. Det kan ikke være straffrit at udsætte andre mennesker for åbenlys rsiko.
* Hvorfor fortsætter vi med at betale U-landshjælp til et kaotisk landområde, hvor uret og afsind hersker? Foreløbig har Somalia kun betyder udgifter, udgifter og atter udgifter for deres åbenbart utilpasselige flygtninge fra kraalhytter og kokassehytter. samt deres forbryderiske fremfærdi det intern ationale samfund.
* Hvorfor kan NATO, FN, EU ikke sende en ordentlig flåde - og ikke bare et par hyggekrydsere uden 'license to kill' - De skal selvsagt kunne fange ALLE pirater, og stille eventuelt o verlevende forbrydere for en international ret som den krigsforbryderdomstil, vi har i Haag.
      Hvis vore og verdens politikere ikke kan klare den opgave, har demokratiet spillet fallit - og så må vi finde andre politikere med jern i handskerne i stedet for i bukserne.