Massiv kritik for video: TV 2 erkender, det kunne have været gjort anderledes

TV 2 Echos video om fænomenet 'Hot Girl Summer' har fået mange til tasterne, som anser videoen for at forherlige fænomenet og lægge pres på andre unge

2500 kommentarer har TV 2 Echos video om ‘Hot Girl Summer’ fået på Facebook på godt fire døgn. Det kan måske være vanskeligt at vurdere, hvor meget det er, men for at sætte det i perspektiv, så er det mere end de seneste 20 opslag fra TV 2 Echo. Tilsammen.

Kommentarerne er naturligvis meget varierede, men man skal ikke bruge lang tid i kommentarfeltet for at se, at de fleste kommentarer er kritiske – delvis over for de medvirkende, men især over for TV 2.

“TV 2 ECHO i har også et ansvar for at have lavet og delt denne video. Det er nemt at se at disse piger er sårbare og jagter anerkendelse, men de kender ikke til deres grænser og er for unge til at se konsekvenserne, det siger jeg ikke nedladende, fordi har selv lavet en masse lort, men takket være Gud var der ikke et filmhold til at dokumentere det!,” lyder det eksempelvis i en kommentar fra Serafina Laura, der har fået næsten 900 likes.

Point for at have sex med to på samme dag

I videoen, som kan findes her, møder vi de to unge kvinder Michel og Simone på 18 og 19 år, som holder ‘Hot Girl Summer’. Det går ud på, forklarer de, at de har lavet et sindrigt pointsystem for at kunne bedømme, i hvor høj grad, de har haft en ‘hot girl summer’.

Der gives eksempelvis point for at drikke en hel flaske vodka på en dag, for at ryge hash og for at have sex med to forskellige på samme dag. I løbet af videoens tre minutter fortæller Michel og Simone, hvorfor udfordringen er sjov, og hvordan den hjælper dem til at have “en fed sommer og en nice ungdom”.

Interviewbidderne er klippet sammen med billeder fra en park, hvor Michel, Simone og flere andre unge danser rundt, drikker og generelt ser ud til at have det sjovt. Ikke mindst på grund af pointsystemet, forstår vi på interviewbidderne:

“Der skal point til, fordi det får en til at skubbe grænser. Det er fedt, hvis man før sad med en grænse og tænker, at man gerne vil prøve en ting, men man ikke tør, så får man point for at gøre det, og bagefter sidder man med en god følelse og tænker, at man har gjort noget, man gerne ville, men ikke turde,” fortæller 19-årige Michel i videoen.

TV 2-chef forstår kritikken

Men med det citat rammer Michel netop noget af den kritik, der har været. Mange af kritikerne mener nemlig ikke, det er positivt, at der bliver skubbet til de unges grænser, og at det langt fra er alle, der vil være glade for at have brudt deres grænser og gjort noget af det, der udløser point.

“Jeg synes, det lyder som en omgang digitalt gruppepres? Jeg tænker nemt, de kan komme til at overskride grænser, som ikke bare er en fest bagefter,” skriver Iben Marie Schnedler i en kommentar til videoen.

På Teglholmen kan man godt forstå kritikken, men den giver ikke anledning til en beklagelse eller fjernelse af videoen. Redaktionschef på TV 2 Echo, Christian Lade Broch-Lips, mener, at videoen er “inden for skiven, men lige i kanten af skiven.”

“Jeg kan godt forstå kritikpunkterne, og jeg vil sige, at vi kunne godt have gjort det her anderledes,” siger han.

Her på bagkant tænker han især, at to ting ville have imødekommet mange af de klager, der er blevet rejst. For det første kunne man have inkluderet kritiske modspørgsmål, journalisterne stillede Michel og Simone, og for det andet kunne man have haft en form for ekspertkilde med i videoen, der kunne have nuanceret og endda kritiseret kvindernes pointsystem.

“Vi er generelt et medie, der har meget få politikere og eksperter med. Det er historier om ægte mennesker med ægte følelser. Men det dogme kunne vi godt have brudt denne gang. Det ville have givet et mere nuanceret billede, og når vi heller ikke inddrager modspørgsmålene kan jeg godt se, at det kan opfattes problematisk,” siger Christian Lade Broch-Lips.

Desuden medgiver han, at videoen er blevet klippet for tabloidt sammen.

Massiv kritik for video: TV 2 erkender, det kunne have været gjort anderledes 1 Videoen er klippet sammen i en festlig setting i en københavnsk park. TV 2 Echo

Svært at få slettet senere

Som Serafina Laura blandt andet var inde på i kommentaren i begyndelsen af artiklen, så mener flere kritikere også, at TV 2 ikke bør lade de to unge kvinder udstille sig selv og tale om, hvor mange point de får for eksempelvis sex og druk. Men Christian Lade Broch-Lips understreger, at TV 2 Echo kun bruger kilder, mediet kan stå inde for.

“Vi har afvist flere til netop denne video, fordi de var for sårbare. Vi snakker ofte med venner og familie for at sikre os, at de yngre kilder, vi bruger, er ressourcestærke og forstår de mulige konsekvenser ved at medvirke. I det her tilfælde har vi talt med Michel og Simone om, at den nok kommer til at provokere nogen, og det har de været indforståede med,” siger han og understreger, at Echo ikke ville lave videoer om emner som dette med kilder, der ikke er myndige.

Redaktionschefen fortæller, at de medvirkende ikke fik vist den færdigklippede video før publicering, men fik fortalt, hvad den indeholdt. Efter publicering udtrykte de over for redaktionen, at de var godt tilfredse med den.

Hvis de medvirkende senere hen skulle fortryde deres medvirken, sådan som mange af Facebook-brugerne udtrykker en bekymring for, kan det blive svært at få den fjernet, fortæller Christian Lade Broch-Lips.

“Vi sletter som udgangspunkt ikke vores videoer, men vi vil altid tage dialogen og se, om vi ikke kan finde en løsning,” siger han.

0 Kommentarer