Massefyring på Politikens Lokalaviser

25 pct. af de redaktionelle medarbejdere skal væk. Sådan lyder ledelsens udspil på Politikens Lokalaviser. »Det er en ret voldsom tilpasning,« siger tillidsmand Claus Beyer Dalskov.

25 pct. af de redaktionelle medarbejdere skal væk. Sådan lyder ledelsens udspil på Politikens Lokalaviser. »Det er en ret voldsom tilpasning,« siger tillidsmand Claus Beyer Dalskov.

Finanskrise, færre annonceindtægter og faldende forventninger til 2009 betyder nu massive besparelser på de sjællandske udgaver af Politikens Lokalaviser.

I et udspil fra ledelsen er der lagt op til at reducere hele den redaktionelle medarbejderstab med 25 pct., erfarer Journalisten.dk.

De nuværende 64 journalister, fotografer, redaktører og andre redaktionelle medarbejdere, som fordeler sig på en række sjællandske lokalaviser, skal ifølge planen skæres ned til 48 personer. Antallet ligger dog endnu ikke endeligt fast, men er som sagt ledelsens udspil.

Forhandlingerne herom er også kun netop indledt med medarbejderne og ventes at fortsætte de næste to uger.

»Det er en ret voldsom tilpasning, og vi håber, vi kan recudere antallet af opsigelser,« siger Claus Beyer Dalskov, der er tillidsmand for de redaktionelle medarbejdere på PoLa.

»Et kvalificeret bud vil være, at vi ender på 20 pct. frem for de 25 pct.,« siger han til Journalisten.dk.

På grund af naturlig afgang og fratrædelser, hvor stillingerne ikke er blevet genbesat, betyder det, at der sandsynligvis bliver tale om ti konkrete fyringer. Ifølge Claus Beyer Dalskov var besparelserne i øvrigt ventet.

»Allerede i foråret gennemførte man besparelser på den administrative side. Og de fleste havde en fornemmelse af, at der ville komme en tilpasning på et tidspunkt. Men det er aldrig rart, når det er en realitet. Der har dog ikke været den store negative reaktion.«

Forståelsen skyldes angiveligt, at man har kunnet se, at annoncemarkedet er stærkt påvirket af finanskrisen.

»Det er ikke nogen hemmelighed, at man er hårdt presset, når man lever af annoncer. Og for at sikre, at avisen overlever i fremtiden, så kan det her være nødvendigt med den annoncenedgang, der er nu.«

Hvor meget annonceindtjeningen reelt er ændret, har ledelsen dog endnu ikke oplyst, men medarbejderne har fået lovning på at få de konkrete tal i løbet af nogle dage, oplyser Claus Beyer Dalskov.

Tilbage i marts – altså før finanskrisen – skrev Dagbladet Børsen dog, at Politikens Lokalaviser klarede sig rigtigt godt. Ikke mindst i sammenligning med de store betalingsaviser og gratisaviserne. Samlet havde lokalaviserne en omsætning på 360 mio. kr., og bundlinjen var ifølge adm. direktør i JP/Politiken Lars Munch pænere end ventet.

»Resultatet er mere end tilfredsstillende, og vi vil fortsat gerne vokse på distriktsaviser. Udviklingen har vist os med al tydelighed, at hvis man udgiver tilstrækkeligt talentfulde og indholdsrettede gratisaviser, så er der et lukrativt marked at komme efter,« udtalte Lars Munch den 6. marts.

Ikke desto mindre skal Politikens Lokalaviser på Sjælland nu spare, og konsekvensen bliver en helt ny struktur, så de medarbejdere, der er tilbage, stadig kan udføre det arbejde, der skal til for at udgive lokalaviserne.

»Vi skal til at arbejde mere sammen lokalaviserne imellem,« siger Claus Beyer Dalskov, der roser ledelsen for at have kommunikeret med medarbejderne på en »professionel måde«.

Journalisten.dk har forgæves forsøgt at få en kommentar fra adm. direktør for Politikens Lokalaviser Jan Halling, men han sidder i møde hele dagen, oplyser hans sekretær.

Læs også, hvordan Politikens Lokalaviser planlægger at komme tættere på læserne: Mojo-journalistik er en smutvej til virkeligheden.

0 Kommentarer