Massefratrædelse på Fagbladet 3F

Den gigantiske sparerunde i 3F får journalisterne på Fagbladet til at smutte. Foreløbig har næsten en tredjedel valgt en frivillig fratrædelse. Og flere er muligvis på vej før deadline 31. januar. Antallet overrasker, men ekstra lukrativ ordning lokker.

Den gigantiske sparerunde i 3F får journalisterne på Fagbladet til at smutte. Foreløbig har næsten en tredjedel valgt en frivillig fratrædelse. Og flere er muligvis på vej før deadline 31. januar. Antallet overrasker, men ekstra lukrativ ordning lokker.

Fagbladet 3F er godt på vej til at miste hele den gamle garde af erfarne journalister. Foreløbig har 5 af de i alt 18 redaktionelle medarbejdere takket ja til tilbuddet om en frivillig fratrædelse, som er en konsekvens af den omfattende spareplan på 130 mio. kr. hele 3F skal igennem.

Alle fem er skrivende journalister. Tilbage er en håndfuld journalister samt de redigerende og layoutere. Og dertil kommer, at 3F's pressechef, Lis Hylander, også har valgt at gå.

Resultatet er, at et af de mest etablerede hold af journalister med omkring 10 til 14 års erfaring i 3F, nu forlader Fagbladet.

»Vi giver dobbelt op i forhold til funktionærloven. Det er et skide godt tilbud – og også årsag til, at så mange har taget imod frivillig fratrædelse foreløbig,« forklarer chefredaktør Palle Smed til Journalisten.dk.

Antallet overrasker dog. Da besparelserne blev annonceret i starten af januar sagde Palle Smed, at han ingen forventning havde om, at medarbejderne havde travlt med at komme væk.

Hvad det får af konsekvenser for Fagbladet 3F ønsker Palle Smed ikke at diskutere så længe der stadig kan være endnu flere, som vælger at forlade redaktionen.

»Jeg har mange overvejelser. Men vi er nødt til at vente til efter den 31. januar, når vi ved, hvad der er at gøre godt med. Det er en lang proces i forhold til den tilpasning, som 3F generelt er inde i. Vores afdeling er jo ikke en måne, der flyver rundt om organistionen. Tilpasningen skal hænge sammen med, hvad der sker i hele organisationen.«

De 5 skrivende journalister, som foreløbig har takket ja til det lukrative tilbud om en frivillig fratrædelse med dobbelt løn er Torben Kragh, Peter Andersen, Kate May Lind og Karin Ravn, Johannes Nørgård. Og dertil kommer som sagt så også pressechef i kommunikationsafdelingen Lis Hylander.

Peter Andersen, der stopper efter godt 13 år på Fagbladet, oplyser, at stemningen er trykket og halvdårlig:

»Den er ikke just fremragende. Og måske mere trykket blandt dem, der skal blive,« siger han til Journalisten.dk.

Han vurderer, at alle nu kommer til at løbe stærkere, men at der givet også bliver rykket rundt på opgaverne. Og at man i det hele taget vil til at gøre tingene anderledes.

En overvejelse er blandt andet, at Fagbladet 3F måske skal skære ned på udgivelsesfrekvensen, så man fremover bliver et månedsblad frem for nu, hvor magasinet udkommer hver 3. uge.

»Da jeg begyndte for 13 år siden, var man et ugeblad. Siden blev det til et 14-dages blad. Dernæst hver 3. uge. Og man skal ikke være Einstein for at forudsige, hvad der sker. Man kan jo spare penge – blandt andet på portoen – ved at blive til et månedsblad«

Ifølge Journalisten.dk's oplysninger er der endnu ikke truffet nogen afgørelse. Det er op til hovedbestyrelsen at afgøre på et senere møde. Og chefredaktør Palle Smed ønsker derfor heller ikke at komme med gisninger.

»Men vi skal nok udkomme,« understreger han.

En del af fratrædelsesordningen går i øvrigt ud på, at man ikke kan blive genansat i huset de næste 8 år. Årsagen hertil er ifølge Peter Andersen, at der tidligere har været eksempler på medarbejdere, som nød godt af den lukrative fratrædelsesordning og som fik dobbelt op, og dernæst lod sig genansætte kort tid efter.

»Der er masser, som har brokket sig over, at man skal betale gode folk for at gå. Det er jo en ret luksuriøs ordning. Og det kan være svært at forstå ude i afdelingerne, så det giver jo et politisk pres,« siger Peter Andersen, der selv modtager løn i 14 måneder, når han stopper ved udgangen af måneden.

Fagbladet 3F's chefredaktør medgiver, at ordningen næsten er "for god" set fra hans stol, fordi han mister mange gode medarbejdere.

»Men min opgave ledelsesmæssigt er, at vi kommer videre. Og det skal vi nok komme. Jeg er kendt for at være en redaktør med ret store ambitioner – og de bliver ikke mindre af det her,« understreger Palle Smed til Journalisten.dk.

Han påpeger, at fratrædelsesordningen omvendt også gør det muligt for de erfarne journalister at prøve helt nye ting af:

»Det er en god mulighed for at gøre noget andet i sit arbejdsliv. På Fagbladet har vi mange medarbejdere, som har været her i rigtig mange år. Gennemsnitsalderen er høj, og mange overvejer, om de skal blive her resten af deres arbejdsliv, eller måske realisere andre drømme eller gøre karriere på helt nye områder,« siger han.