Martin er viceborgmester – og lokal pressefotograf

Martin Ravn har været medlem af byrådet i Horsens for Venstre, samtidig med at han var pressefotograf i kommunen. Da han blev spidskandidat for partiet, blev han flyttet til en anden redaktion. Han tror, at fotografer har nemmere ved at være politisk aktive end journalister

Horsens har en viceborgmester, som også er pressefotograf. Fra 2013 og frem til 2016 sad Martin Ravn faktisk i byrådet for Venstre i Horsens, samtidig med at han var fotograf på Horsens Folkeblad og dermed også i Horsens Kommune. Han er tredje-generations byrådsmedlem i Horsens og faktisk også tredje-generations medarbejder på Horsens Folkeblad.

Journalisten har bedt ham dele sine overvejelser om det at være politisk aktiv og samtidig udøve journalistik. I sidste uge skrev Journalisten, at journalistpraktikant på Herning Folkeblad måtte opgive sin praktikplads på avisen, fordi hun er medlem af forretningsudvalget i Danmarks Socialdemokratiske Ungdom.

Valgt på det sidste mandat

Den type konflikter havde Martin Ravn også hørt om, så han besluttede at tone rent flag over for avisens ledelse, inden han overhovedet meldte sig ind i Venstre i 2013.

”Den beslutning kom, samtidig med at jeg overvejede at stille op til byrådet for partiet. Så i foråret gik jeg ind og talte med vores chefredaktør, og vi talte os frem til, at ”nu måtte vi se, om jeg overhovedet blev valgt ind”. Det blev jeg så – Venstre fik syv mand i byrådet, og jeg kom ind på det sidste mandat,” husker Martin Ravn.

Horsens Folkeblad var på det tidspunkt en selvstændig avis.

Martin Ravns politiske arbejde i byrådet fik den konsekvens, at han ikke længere måtte tage for eksempel portrætfotografier af borgmesteren eller billeder af de politiske partier.

Flyttet fra Horsens til Vejle

Men i efteråret 2016 rejste Venstres spidskandidat i Horsens til Norge for at forfølge en jobmulighed, og Venstres gruppe blev enige om at pege på Martin Ravn som ham, der skulle overtage alle partifællens poster og være partiets nye spidskandidat. Dermed ville Martin Ravn blive både viceborgmester og gruppeformand i Venstre, og han måtte igen tage en snak med chefredaktøren på Horsens Folkeblad.

”Nu skulle jeg i princippet udtale mig i alle sager. Så snart der var en større sag, så ville det være naturligt at bede om en kommentar fra mig. Der kunne konflikten opstå. Hvis jeg for eksempel var ude og fotografere til første skoledag, så kunne journalisten bare lige vende sig om og spørge: ”Jeg behøver jo ikke ringe til dig senere. Hvordan ser du på denne her problematik med tolærer-ordning? Eller: Nu er der så skåret i SFO-ordningen”. Og der blev det uhensigtsmæssigt,” siger Martin Ravn.

Det blev hans held, at Horsens Folkeblad i mellemtiden var fusioneret med Vejle Amts Folkeblad og Fredericia Dagblad. Martin Ravn blev forflyttet, så han skulle tage billeder til Vejle Amts Folkeblad i stedet for i hjemkommunen Horsens.

”Jeg er utroligt glad for, at jeg ikke bare fik et ultimatum. Og så kan man sige, at jeg var lidt heldig, fordi vi fusionerede, så jeg kunne blive i koncernen, selv da jeg blev spidskandidat. I forhold til det synes jeg faktisk, at jeg har haft en arbejdsplads, som har været meget fleksibel,” siger Martin Ravn.

Hvorfor må mediefolk ikke have en holdning?

Men når du ser tilbage – hvorfor var det så lige netop, da du blev spidskandidat for Venstre, at det var nødvendigt at trække den streg i sandet? Hvorfor ikke for eksempel dengang, du meldte dig ind og blev kandidat for partiet?

”Hvis jeg bagklogt kigger tilbage, så synes jeg, det har været en rigtig fin proces. Der kan jo også være nogle udfordringer, hvis det at man er i en bestemt branche betyder, at så kan man ikke have en politisk holdning. Vil det sige, at journalister ikke kan have en politisk holdning? Eller fotografer? Har vi ikke også et samfund, hvor det skal kunne lade sig gøre? Der kan jeg godt lide min tidligere chefredaktørs indstilling om, at det må kunne lade sig gøre at finde en løsning på det,” siger Martin Ravn.

Fotografer har det nemmere

Han fortsatte som viceborgmester i Horsens Kommune efter kommunalvalget i 2017. Inden da fusionerede hans arbejdsplads igen – denne gang med JydskeVestkysten – og Martin Ravn er i mellemtiden blevet tilknyttet Grindsted-redaktionen på JydskeVestkysten. Han er glad for forløbet og mener, at han og avisen har balanceret godt i spørgsmålet om habilitet i forbindelse med, at han blev politisk aktiv. Måske var det også nemmere, fordi han er fotograf og ikke journalist, vurderer han.

”Selvfølgelig kan du manipulere et billede eller vælge en bestemt vinkel eller lignende, hvis det er det, man virkelig vil. Men en journalist skal jo formulere virkeligheden ud fra hendes indtryk og indsigt – og der er frygten altid, om nogen vil bestride, om hendes holdning spiller ind. Derfor er det nok sværere for en journalist at få accept til at arbejde med det politiske end for en fotograf. Og hvis jeg havde været journalist, tror jeg ikke, jeg havde fået lov til at stille op. Så tror jeg, jeg havde fået at vide, at ”så kan du ikke arbejde på Horsens Folkeblad”,” siger Martin Ravn.

Han er i øvrigt så tilfreds med at arbejde som pressefotograf og lokalpolitiker, at han forventer at stille op igen ved kommunalvalget i 2021.

0 Kommentarer