Maria Rørbye Rønn ny generaldirektør i DR

For første gang nogensinde får DR en kvindelig generaldirektør. Det bliver Maria Rørbye Rønn, som har været konstitueret siden Kenneth Plummer blev tvunget til at gå af sidste efterår. (opdateret 19:04)

For første gang nogensinde får DR en kvindelig generaldirektør. Det bliver Maria Rørbye Rønn, som har været konstitueret siden Kenneth Plummer blev tvunget til at gå af sidste efterår. (opdateret 19:04)

Det er Jyllands-Postens erhvervssite, Epn.dk, der i dag kan afsløre navnet – inden offentliggørelsen i morgen. Men også B.dk og Pol.dk fastslår, at det bliver Maria Rørbye Rønn. Og Berlingske mener at vide, at valget stod mellem Rørbye Rønn og DR's kulturdirektør Morten Hesseldahl.

Allerede i fredags stod det dog klart, at DR's bestyrelse havde truffet den endelige beslutning, og som journalisten.dk kunne fortælle, ville der ikke blive tale om nogle af de mange kendte navne, der ellers var blevet gættet på – herunder Morten Hesseldahl. Derimod ville der blive tale om en overraskelse, var meldingen. Og det er valget af Rørbye Rønn givet for mange. 

Ifølge Journalisten.dk's oplysninger har Maria Rørbye Rønn i øvrigt i tiden som konstitueret generaldirektør udmærket sig ved at virke som en rolig og sikker administrator, hvilket internt har skabt glæde. Hun vil derfor sandsynligvis let kunne opnå at blive både vellidt og respekteret, hedder det.

Også JP peger på, at Maria Rørbye Rønn anses for at være en stærk administratortype, der ikke vakler, når der skal træffes beslutninger. Tillige har hun i sin tid som konstitueret generaldirektør imponeret DR's bestyrelsen og i særdeleshed dets formand Michael Christiansen.

Den ny generaldirektør er 47 år og kom  til DR i 1995, hvor hun blev ansat som advokat. Hun er oprindelig uddannet jurist og har iøvrigt tidligere været ansat i Justitsministeriet. I DR var hun en periode direktør for DR Jura Politik og Strategi. Og senest altså konstitueret generaldirektør.

Maria Rørbye Rønn afløser som bekendt Kenneth Plummer, der i oktober måtte gå af som følge af flere belastende udtalelser til forfatteren og journalist Kurt Lassen, der bragte det hele videre i bogen "Plummer – Summen af Kardemommen".

JP skriver i øvrigt, at udnævnelsen af Maria Rørbye Rønn opleves af nogle som en indirekte støtteerklæring til DR's fagdirektører, i særdeleshed Morten Hesseldahl (kultur) og Ulrik Haagerup (nyheder).

Og de to chefer vil derfor få mulighed for at præge deres områder noget mere i offentligheden end ellers, da Maria Rørbye Rønn ikke vurderes at være type, der markerer sig voldsomt udadtil.

Kaster man et blik tilbage på de seneste 4 generaldirektører, som har stået i spidsen for DR fra 1976 og frem til i dag, så har de i øvrigt været meget forskellige. Men måske har Maria Rørbye Rønn især noget til fælles med Laurits Bindsløv – hvad angår administrator-evnerne – og nok også Kenneth Plummer hvad angår det, at være vellidt. Spørgsmålet er nu, hvorvidt Maria Rørbye Rønn også evner at rykke DR, sådan som det lykkedes Christian Nissen? Eller om den del snarere vil blive varetaget af topcheferne niveauet lige under Maria Rørbye Rønn, som allerede har signaleret, at DR skal tilbage til basic?

For sikkert er det, at der allerede har indfundet sig en forståelse af, at der skal mere fokus på public service i dets sande væsen, hvor seertal ikke er det vigtigste.  

Her et tilbageblik på de fire foregående generaldirektører: 

Laurits Bindsløv, som var generaldirektør fra 1976 til 1985, var først og fremmest administrator-typen. Han var relativt usynlig og harmløs, men en respekteret administrator. Det var i en tid, hvor DR var præget af meget synlige chefer på de næste chefniveauer – eksempelvis daværende programchef Jørgen SchIeimann. Bindsløv gik i øvrigt under øgenavnet "Den passive hæfteklamme", fordi han bare tog imod og godkendte alle papirer, som kom op til ham fra systemet under ham.

Efterfølgeren Hans Jørgen Jensen (1985-94) anses som journalist-typen – mediemennesket. Han var vokset op i selve DR-systemet – med begyndelse som journalist i DR's TV-afdeling i 1956. Og ifølge kritikere forlod han aldrig rigtigt TV Avisen, men havde hele sin identitet og reference hertil. Opbygningen af TV-Aktualitetsafdelingen var eksempelvis et højdepunkt i Jensens karriere. Det gjorde ham til en ven af folket i tv-verden. Han var på lige fod med manden på gulvet. Men i de andre afdelinger i DR – eksempelvis radio – var han slet ikke til stede. De fik lov til at køre deres eget løb. Så mens Bindsløv næsten var for meget væk fra materien, var Hans Jørgen Jensen næsten for tæt på materien. I hvert fald tv-delen.

Siden kom Christian Nissen til (1994-2004). Han var den moderne manager – lederen og organisatoren, der gennemgik et spændende udviklingsforløb. Han kendte ikke spor til mediebranchen og håndværket, men efter 10 år endte han som Danmarks førende mediestrateg og leder. Og den analytiske position har han stadig i dag.

Endelig fulgte Kenneth Plummer (2005-2010). Han var helt anderledes vellidt: Den menneskelige faktor. I hvert fald i de første mange år. Og på mange måder var han den omvendte Christian Nissen – forstået på den måde, at han ikke var den store strateg. Paradoksalt nok så lykkedes det Christian Nissen at flytte virksomheden – til trods for, at han havde folket imod sig. Mens det hedder om Plummer, at han ikke rokkede stort ved DR – selv om han havde folket med sig. 

0 Kommentarer