Debat

Manglen på praktikpladser er et uheld i slowmotion

”Det virker underligt, at man på et område, hvor der er så tæt et samarbejde mellem arbejdsgivere, lønmodtagere og uddannelsesinstitutionerne, ikke kan finde ud af at dimensionere uddannelsen, så en stor gruppe studerende ikke efterlades,” skriver Christian Lindhardt

Det var en helt forudsigelig ulykke, der indtraf for et par uger siden, da omkring 50 mediestuderende efter Store Matchdag stod uden praktikplads. De er nu tvunget til enten at tage orlov eller finde på noget andet, mens de venter et halvt år og håber på, at de efter matchdag til efteråret kan komme videre med deres uddannelse.

Det store overskud af praktikanter i forhold til praktikpladser var et kæmpe problem i 2010’erne, hvor der for eksempel i 2017 manglede 100 praktikpladser. Men en kombination af, at der kom flere pladser, og at DMJX skar praktiktiden fra 18 til 12 måneder, fik vendt bøtten, så det nu var praktikstederne, der pludselig manglede praktikanter.

Indtil i år. For DMJX har efter massivt pres fra især arbejdsgiverne genindført praktik på 18 måneder, med det helt forudsigelige resultat, at vi nu igen har en situation, hvor en gruppe unge mennesker ganske enkelt ikke kan komme videre med deres uddannelse. Læg oveni den generelle økonomiske krise i mediebranchen, som også har betydet, at færre har slået praktikpladser op.

De mellemliggende år har især været udfordrende for lokale og regionale medier, der har haft svært ved at få praktikanter nok. For selv om det ikke er meningen med praktikanter, så er de på mange mindre redaktioner en vigtig ressource. Desuden er det at uddanne praktikanter vigtigt for det enkelte praktiksteds fremtidige rekruttering.

Så det er ikke så underligt, at arbejdsgiverne har råbt højt i de år, hvor snesevis af praktikpladser stod tomme.
Men spørgsmålet er, om det trumfer, at unge mennesker risikerer at spilde år i et i forvejen opskruet uddannelses- og arbejdsliv.

At tvinge studerende til at tage orlov eller i værste fald at opgive studiet er spild af de unge menneskers tid – og spild af penge.
Christian Lindhardt, chefredaktør, Journalisten

Det burde det ikke gøre. At tvinge studerende til at tage orlov eller i værste fald at opgive studiet er spild af de unge menneskers tid – og spild af penge.

Det virker underligt, at man på et område, hvor der er så tæt et samarbejde mellem arbejdsgivere, lønmodtagere og uddannelsesinstitutionerne, ikke kan finde ud af at dimensionere uddannelsen, så en stor gruppe studerende ikke efterlades.

Den nemme løsning kunne være, at DMJX igen går tilbage til 12 måneders praktik. Argumenterne, der blev brugt for et par år siden for at genindføre 18 måneder, er alligevel papirstynde. At DMJX’ere har brug for 18 måneder til at lære det, som studerende fra RUC og SDU kan nå på 12 måneder.

En anden er, at medierne lever op til det løfte, de gav om at slå flere praktikpladser op, da det for tre år siden blev besluttet igen at forlænge praktiktiden. Det er gået stik modsat.

Der findes sikkert andre løsninger også.

Under alle omstændigheder bør medierne, DJ og uddannelsesinstitutionerne tage det dybt alvorligt, at vi er landet her igen.

Christian Lindhardt er chefredaktør på fagbladet Journalisten

1 Kommentar

Jeppe Dahl Lange
16. MAJ 2023
Alternativt ændre det så en praktikplads giver adgang til uddannelsen fra start. Som det er på FTV-produktionsuddannelsen. Så er der ingen der spilder et års uddannelse og ikke kan komme videre.

Læs også

Praktik

Praktikudvalg med desperat appel: ”Please, kig jer omkring”

10. MAJ 2023
Praktiksøgning

Næsten alle praktikpladser besat – 55 studerende står uden praktikplads

03. MAJ 2023
data_usage
chevron_left
chevron_right