Mange danskere tror, at skytter er gamle mænd, der går på jagt

Bag billedet: Våbenkulturen i Danmark er ikke så forskellig fra USA, fortæller amerikanske Davis Winborne, der har fotograferet medlemmerne af danske skytteforeninger. ”Mange af dem ville ønske, at våbenlovgivningen i Danmark var mere lempelig,” siger han

Hvorfor lavede du en fotoreportage om danskeres brug af våben?

”Jeg er selv vokset op i Missouri i USA, hvor jeg var omgivet af våben. Det er ligesom i Det Vilde Vesten. Der er stort set ingen begrænsninger i våbenlovgivningen. Man kan gå rundt med våben nærmest overalt. Første gang jeg selv prøvede et våben, var jeg 10 år gammel.”

Davis Winborne er international udvekslingsstuderende på fotolinjen på DMJX i Aarhus.

Da han kom til Danmark, bemærkede han, at der ikke var våben nogen steder.

”Jeg satte mig derfor for at undersøge den danske våbenkultur, og hvad reglerne er her,” siger han.

”Det viste sig, at der er en våbenkultur, som ikke er så forskellig fra USA, men danskerne er ikke så opmærksomme på, at den findes.”

Hvad er lighederne mellem våbenkulturen i Danmark og USA?

”Det er på mange måder den samme form for mennesker. De er meget optaget af våben, og de lærer at bruge dem i en meget ung alder. Mange af dem ville ønske, at våbenlovgivningen i Danmark var mere lempelig. Forskellen er, at man i Danmark går mere stille med det end i USA. Man demonstrerer for eksempel ikke for sin ret til at bære våben.”

Da hans billeder fra skytteklubben blev udstillet i vandrehallen på DMJX, var folk mest interesseret i billedet af den 13-årige Sebastian, fortæller Davis Winborne.

”Alle var chokerede over at se en så ung dansk dreng med en stor riffel. Det skyldes nok, at mange danskere tror, at skytter er gamle mænd, der går på jagt. Derfor virker det så stærkt at se en dreng på kun 13 år med en riffel i hænderne.”

Hvordan ser de danske skytter på våbenkulturen i USA?

”Nogle synes, det er en meget ubehagelig kultur, mens andre er misundelige på den amerikanske våbenlovgivning, fordi den er så liberal. Jeg viste for eksempel nogle af de våben, min familie har hjemme i USA, og de savlede nærmest. De ville også gerne have adgang til den samme slags halvautomatiske våben.”

Skal vi frygte, at den amerikanske våbenkultur kommer i Danmark?

”I USA er man gået alt for langt, det er indlysende. Men I behøver ikke være bange i Danmark – så længe I har en fornuftig lovgivning på området.”

Du kan se hele Davis Winbornes billedserie ’Gun Control’ i DMJX’s magasin for de internationale fotojournaliststuderende her.

 

0 Kommentarer