Månedsløn: 3.500 kr.

Stadig flere firmaer efterlyser journalistisk arbejdskraft med store kompetencer uden at ville betale lønnen for det. Senest fagforeningen ASE og dagbladet Politiken.

Stadig flere firmaer efterlyser journalistisk arbejdskraft med store kompetencer uden at ville betale lønnen for det. Senest fagforeningen ASE og dagbladet Politiken.

UNDERBETALING. "Du: skriver godt – både kort og langt. Du forstår at tilpasse dine artikler til bestemte målgrupper. Du er udadvendt og evner at få de bedste historier ud af folk. Du interesserer dig for digitale og sociale medier. Du kan overholde en deadline. Vi kan tilbyde: 37 timer per uge inkl. lækker, sund og gratis frokost. Kr. 3500 per måned."

Stillingsannoncen fra a-kassen ASE, der i virkeligheden er et praktikantopslag, har bragt sindene i kog blandt freelancejournalister. En af dem, der er fortørnet, er Jens Rossen:
»Det ligner et helt almindeligt stillingsopslag, hvor man skal levere en uddannet journalists arbejde, men til dumpingpris. Der er ikke megen respekt over for hverken praktikant eller det faglige indhold,« siger Jens Rossen, der er medlem af Dansk Journalistforbunds hovedbestyrelse.

ASE afviser, at der er tale om et journalistjob til dumpingpris:
»Den her stilling er slet ikke interessant for en uddannet journalist,« siger pressechef Thomas Telving og lægger dermed afstand til de meget specifikke ønsker, der er formuleret til ansøgeren.
»Kravene i opslaget skal ikke tages så bogstaveligt, for vi ved godt, at en studerende ikke kan leve op til dem alle sammen. Men vi vil have de bedste praktikanter, og så skal man stille krav.«

Han kan ikke forstå forargelsen:
»Det er simpelthen et rigtig godt tilbud om at få noget på cv'et. Som regel er praktikpladser ulønnede. Vi giver løn, for så tager de jobbet mere alvorligt, men det er mere undtagelsen end reglen.«
ASE er bestemt ikke alene om at lokke med attraktive jobs til lav eller sågar slet ingen løn. Paletten er bred:
Praktikant til Jyllands-Postens erhvervsredaktion … du skal (…) interviewe professionelle kilder … stillingen som praktikant er ulønnet …

Plus Event søger videocrew … der selv medbringer videokamera … der gives ingen løn for arbejdet …
Danners Kommunikationsafdeling søger praktikanter … kampagner … pressearbejde … stillingen er ulønnet …

Og for nylig bad Politikens Forlag Turen-går-til-skribenterne om at bidrage til en ny bog uden betaling. Den efterlysning får freelancer Jeppe Villadsen op af stolen:
»Det er i forvejen ikke ligefrem guldrandet at skrive rejsejournalistik, men at tilbyde at arbejde gratis for et stort mediehus, der lige har præsenteret rekordoverskud, det er altså at stramme den,« siger han.
»Det er jo ikke sådan, at den pågældende redaktør, trykkeri og tegner arbejder ulønnet, går jeg ud fra.«

På Politiken er Kim Hundevadt redaktør på den omtalte bog "Turen går ad helvede til". Han vil ikke interviewes til Journalisten om sagen, men har fremsendt en mail, hvor han blandt andet skriver:
»Bogen skal baseres på en lang række små bidrag – måske 80 eller 100 afhængig af, hvor mange bidrag der kommer. Hvert bidrag skal kun være cirka 30 linjer. Og kun et mindretal af bidragyderne vil være professionelle skribenter. Dertil kommer, at to forfattere/redaktører vil skrive en række tekster specifikt til bogen,« skriver han og fortsætter:

»Teksterne er så små, og bidragene er så mange, at det rent administrativt ikke vil give mening at splitte en royalty i så mange små portioner. Vi er langt under bagatelgrænsen. Hvis folk ikke har lyst til at bidrage på de betingelser, skal de selvfølgelig bare lade være.«

Dansk Journalistforbund nedsatte på delegeretmødet i april en arbejdsgruppe, der skal undersøge, om der udføres underbetalt journalistisk arbejde, der burde være dækket af en overenskomst.
»Medierne presser citronen, det er helt tydeligt. Vi skal have kigget på det arbejde, der bliver udført til meget lave priser rundt omkring. Selvfølgelig kan vi ikke se bort fra, at der er et marked, og at priserne er under pres. Men vi bliver nødt til at prøve at dæmme op for det,« siger Jens Rossen.

Freelancere er blandt dem, der bliver ramt hårdest, når der efterlyses gratis arbejdskraft. De er i forvejen hårdt presset på et mediemarked, hvor der er flere om buddet, og hvor medierne trykker priserne.

»En del af problemet ligger hos freelancerne selv. Der er rigtig mange freelancere, der spørger på nettet: "Hvad kan jeg få hos den og den?", men man skal vende det om og sige: "Hvad koster dette stykke arbejde, hvad er jeg værd?"« siger Jens Rossen.
»Vi ser en proletarisering inden for nogle områder af freelanceverdenen. Og vi bliver nødt til at prøve at dæmme op for det.«

0 Kommentarer