Manden bag

Dette er historien om Steve Denning, en midaldrende embedsmand, der blev fyret fra et højtstående job i Verdensbanken. I stedet for at blive hældt helt ud af banken satte ledelsen Denning til at rydde op i bankens kaotiske informationssystemer.

Det var i 1996.

Tre år senere havde Denning ikke bare sat skik på bankens vidensdatabase, men også fået overbevist den konservative finansorganisation om, at al den information, som ligger i Verdensbankens gemmer, kan gøre stor nytte i de lande, der er kunder i banken.

I dag er Steve Denning ingen hr. hvem som helst. Han er en af verdens ti mest beundrede ledere og en af de førende inden for det, der kaldes corporate storytelling – på dansk virksomhedsfortællinger.

Han var tæt på at ende som et nul og niks.

Lige indtil det øjeblik, han opdagede, at han kunne fortælle historier. Det var den dag, han kun fik syv minutter til at redegøre for sit nye koncept om vidensdeling i Verdensbanken. Denning droppede sine overheads, kort, modeller, analyser, redegørelser og demonstrationer og fortalte anekdoten om en sundhedsmedarbejder i Kamana i Zambia, et af verdens fattigste lande. Manden loggede sig ind på de amerikanske sundhedsmyndigheders hjemmeside og fik svaret på, hvordan man helbreder malaria.

"Imagine," sagde Denning til topledelsen i Verdensbanken, da han havde talt færdig.

"Forestil jer, at det var Verdensbanken, han loggede sig ind på, og forestil jer, at vi har vores viden organiseret sådan, at alle kan bruge vores viden på den måde," sagde han.

Sådan gik det til, at ledelsen i Verdensbanken følte, at den fik en god ide, og at Verdensbankens organisation straks blev forandret fra at være en låneorganisation til (også) at være en vidensorganisation med speciale i overførsel af know-how.

Denning kalder sin lille anekdote for en springboard story – en springbrætshistorie.

"Det er en historie, der skaber forandring. Den er baseret på en sand begivenhed. Den skal fortælles med et minimum af detaljer, og den skal have en happy ending," forklarer Denning i sin bog "Springboard stories" (forlag Butterworth-Heinemann, 2001).

For Denning selv blev denne historie også et springbræt. Han forlod Verdensbanken, blev rejsende i storytelling, og har fået både Verdensbanken og en stribe andre store virksomheder som kunder. En tredjedel af året afholder han masterclasses et sted på kloden udi kunsten at fortælle historier. Han er i gang med sin anden bog om corporate story-telling, som formentlig bliver færdig midt i 2003. Og på hans hjemmeside har han lagt links og viden ud om storytelling

Ikke engang Dennings kone troede på ham.

"Steve, dette her er skørt. Du, som taler i enstavelsesord, og som kun interesserer dig for analyser og teorier. Hvordan kan du rejse jorden rundt som storyteller?" spurgte fru Denning.

Men det er lige, hvad Denning gør.

En lille og venlig mand uden særlig karisma. Født i Australien og uddannet i jura og psykologi ved bl.a. Oxford Universitet.

Pointen i dén historie er, at når Steve Denning kan, kan alle gøre det.

Se http://www.stevedenning.com./

Læs også: Fortæl din virksomhed, Den lille and og projektlederen, Journalister skabt som storytellere og Corporate storytelling.

0 Kommentarer