
Konservative Jakob Trøst overraskede mange ved at snuppe borgmesterposten på Bornholm. Også borgmesterprognosen hos Mandag Morgen havde overset det resultat. Foto: Pelle Rink/Ritzau Scanpix
Ved de seneste fire kommunalvalg har Mandag Morgen lavet en borgmesterprognose for samtlige 98 kommuner, og i år var ingen undtagelse.
I årets borgmesterprognose fremgår det, at Mandag Morgen ”vover pelsen” og giver et bud på, hvem der bliver borgmester i hver enkelt af landets 98 kommuner.
Mens prognosen sidste år blot ramte forkert i 17 ud af 98 kommuner, ser det i år lidt værre ud.
I skrivende stund viser Journalistens optælling, at Mandag Morgens borgmesterprognose skyder forbi i 29 ud af de foreløbigt 96 optalte kommuner, og det ærgrer chefredaktør Tanja Nyrup Madsen:
”Der vil være år, hvor vi rammer mere plet end andre, og jeg ville da ønske, at antallet af pletskud var højere i år, men det betyder ikke, at vi vil lade være med at lave en borgmesterprognose,” siger Tanja Nyrup Madsen.
Læserne kan gennemskue det
Ifølge chefredaktøren er det brugbare ved borgmesterprognosen ikke blot de kolde tal, men også de medfølgende analyser, hvor Mandag Morgen på baggrund af interviews med en lang række aktører laver små analyser for hver enkelt kommune.
”Vores læsere er kloge nok til at gennemskue, at det ikke er facit, men vores bedste bud på et resultat,” siger hun.
En række faktorer ved årets kommunal- og regionalvalg har overrasket Mandag Morgen:
”Vi undervurderede Socialdemokratiets tilbagegang. Tilbagegangen på 4 procent var en væsentlig årsag til, at flertallet tippede mange steder. Det var nok den væsentligste årsag til, at vi ikke ramte endnu flere. Og så var det jo en overraskelse, at De Konservative ikke bare fik et godt valg, men også var så dygtige til at få borgmesterposter i konstitueringerne landet over,” forklarer Tanja Nyrup Madsen.
Men lokalvalg er også en pudsig størrelse, hvor interne venskaber eller stridigheder på kryds og tværs i et byråd kan få afgørende betydning, fortæller hun:
”Det er jo ikke en eksakt videnskab at lave en borgmesterprognose, men det er en kombination af tal, data og demografi tilsat politisk mavefornemmelse. Kan man have det rigtigt i alle 98 kommuner, selv hvis man snakker med alle de rigtige kilder? Nej, helt plet kan man ikke spå om fremtiden, men vi kan komme med et kvalificeret bud. Og så tosset er det heller ikke at ramme 2 ud af 3 rigtigt,” siger Tanja Nyrup Madsen.
Rettet 18.39: I første udgave af denne artikel fremgik det i underrubrikken til grafikken, at borgmesterbarometeret havde taget fejl i 30 kommuner. Det er nu rettet til 29.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.