Mandag Morgen: Medierne skyld i myte om løftebrud

"Løftebrudsregeringen" har i virkeligheden gennemført eller taget initiativ til 85 procent af deres løfter, skriver Mandag Morgen i dag. »Det bør ikke være pressens opgave at videreformidle en myte og bilde danskerne ting ind, som ikke passer,« siger chefredaktør Bjarke Møller til journalisten.dk.

"Løftebrudsregeringen" har i virkeligheden gennemført eller taget initiativ til 85 procent af deres løfter, skriver Mandag Morgen i dag. »Det bør ikke være pressens opgave at videreformidle en myte og bilde danskerne ting ind, som ikke passer,« siger chefredaktør Bjarke Møller til journalisten.dk.


Historierne om regeringens mange løftebrud holder ikke. I bedste fald er de stærkt unuancerede, og medierne bærer en stor del af ansvaret for, at man alligevel taler om "løftebrudsregering".

»Det bør ikke være pressens opgave at videreformidle en myte og bilde danskerne ting ind, som ikke passer. Det er meget vigtigt at få nuancerne med. Jeg mener, at pressen har svigtet deres læsere, og det er en af grundene til, at det går så skidt for aviserne. De udfylder ikke deres opgave, hvis ikke de faktatjekker budskaber, inden de videreformidler dem,« siger ansvarshavende chefredaktør for Ugebrevet Mandag Morgen Bjarke Møller til journalisten.dk.

14 procent er direkte løftebrud

Ugebrevet har lavet en undersøgelse, hvor de har kortlagt alle fællespolitiske løfter fra S og SF op til valget. Herefter har de gennemgået løfterne et for et og klassificeret dem som enten "i regeringsgrundlag", "påbegyndt", "gennemført" eller "løftebrud". I alt har Mandag Morgen kortlagt 315 fælles løfter fra S og SF. Ud af dem er 70 vedtaget ved lov, 148 forslag er genstand for aktuelle forhandlinger, og 52 er omfattet af regeringsgrundlaget, men endnu ikke sat i søen. De sidste 45 forslag, hvilket svarer til cirka 14 procent, karakteriserer Mandag Morgen som direkte løftebrud.

Når de 14 procent har domineret billedet siden folketingsvalget, skyldes det ikke mindst en god kommunikationsindsats af oppositionen, siger Bjarke Møller:

»Det er den mest vellykkede spinmanøvre i nyere dansk historie. Claus Hjort Frederiksen har sat tonen ved at tale om 'Danmarkshistoriens største løftebrud". Men hvis man i virkeligheden skal tale om det, så lovede Venstre op til sidste valg, at de ville bruge 50 milliarder mere på sundhedsområdet, end hvad de rent faktisk gjorde,« siger Bjarke Møller, der understreger, at regeringen selv har en stor del af ansvaret ved at acceptere løftebrudsretorikken og være for snøvlende til at tage vigtige beslutninger.

Regeringen har ikke solgt sine sejre

En pointe, som forsker i parti- og vælgeradfærd Sigge Winther Nielsen også påpeger over for Mandag Morgen:

»Det er tankevækkende, at det er Mandag Morgen, der graver de ting frem, og ikke regeringspartierne selv, der forklarer, at de har fået gennemført så mange af deres forslag fra før valget. De to partier har ikke været gode nok til at sælge deres sejre, men har spillet med på løftebrudsdagsordenen langt hen ad vejen. Og derfor har det fået lov til at sætte sig hos befolkningen, at det er en løftebrudsregering,« siger Sigge Winther Nielsen, der er ph.d.-stipendiat ved Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet, til Mandag Morgen.

Siden regeringen er trådt til, har det ikke skortet på lister over løftebrud i forskellige medier, der alle har vist en væsentlig anden konklusion end Mandag Morgens liste. Bjarke Møller vedkender, at der kan være forskellige metoder at undersøge det på. Men han understreger også, at der er gået en del tid, siden mange af listerne blev udarbejdet, og regeringen derfor har haft mulighed for at gennemføre mere.

»Vi skriver også, at regeringen har begået løftebrud. Og vi pointerer også, at de løftebrud har været på nogle meget synlige sager som for eksempel betalingsringen og to lærere i de mindre klasser. Men det ændrer ikke ved, at det er faktuelle forkerte budskaber, medierne videreformidler, når de for eksempel skriver om en "syndflod af løftebrud",« siger Bjarke Møller.

Myten om løftebrud har flyttet vælgere

Den ukorrekte fortælling har været med til at flytte vælgerne, mener Bjarke Møller. Han peger på, at et flertal af vælgerne i oktober måned udtrykte forståelse for, at man droppede en række løfter i regeringsgrundlaget. I dag mener syv ud af ti vælgere i rød blok, at regeringen ikke har gennemført den politik, de forventede før valget.

»Desværre sker der det i medierne, at en myte bider sig fast og bliver til en vedtaget sandhed, når den bliver gentaget igen og igen. Vi er sådan set ikke interesserede i, om regeringens politik bliver gennemført eller ej. Vi synes, det er vigtigt at få nuancerne med i medierne. Ligesom dengang, hvor Lene Espersen som udenrigsminister blev anklaget for at være doven i forhold til sin forgænger, Per Stig Møller. Her redegjorde vi for, at hun i virkeligheden havde været mere aktiv til EU-rådsmøder,« siger Bjarke Møller.

2 Kommentarer

Jan Christensen
18. JUNI 2012
Mandag Morgen er Noa Redingtons gamle arbedsgiver
B.T.'s politiske journalist, Andreas Karker, skriver på BT.dk, at Mandag Morgen er "et ugebrev af borgerlig observans"? Det er da en joke. Alle ved, at Mandag Morgen er et centrum-venstre-organ. Chefredaktøren, Bjarke Møller, er gammel SF'er og har tidligere været ansat hos venstrefløjsmedier som Orientering på P1, Information og Ugebrevet A4, der udgives af LO. Journalisten bag dette defensorat, Torben K. Andersen, har for sit vedkommende bl.a. en fortid på den socialdemokratiske partiavis, Aktuelt. Mandag Morgen er også - og det er vigtigt - den gamle arbejdsplads for Helle Thorning-Schmidts nuværende spindoktor, Noa Redington.

Analysen i sig selv er i bedste fald yderst mangelfuld. Der findes dusinvis af video- og lydklip - jeg har selv en enorm mængde dokumentation liggende -  med statsministeren, hvor hun udsteder "klokkeklare løfter", der viser sig at være i diametral modstrid med virkeligheden efter valget. Det være sig om skattepolitik, akutafdelinger, betalingsring, rentefradrag, boligpakker, efterløn, billigere priser i den kollektive trafik, millionærskat, bankskat etc. Helt generelt er der ingen som helst tvivl om, at den politik Socialdemokraterne og SF står for i dag, er drejet mindst 180 grader i forhold til før valget, og det skyldes altså ikke kun de 90 mandaters logik. Hvornår var det i øvrigt, de to partier havde udsigt til absolut flertal alene? De gik lidt tilbage under valgkampen, men stod aldrig på noget tidspunkt til at få bare tilnærmelsesvis 90 mandater. Faktisk endte de med at få 60 tilsammen! De var altså hele vejen igennem fuldstændig klar over, at de i dén grad havde brug for både De Radikale og Enhedslistens mandater, men alligevel blev retorikken overhovedet ikke modereret. Er det også mediernes skyld?

Tro mig, det her er ikke en god sag for Socialdemokraterne og SF. Bevisbyrden for løftebrud er overvældende.
Erik Bagge Juul
18. JUNI 2012
Re: Mandag Morgen: Medierne skyld i myte om løftebrud
Medier er ikke interesseret i sandhed. Medier er intereseret i løgne, der skæpper i kassen. Det overrasker ingen - måske på undtagelse af medierne selv.