Mandag Morgen-direktør: Falsk oprør mod betalingsringen

Den påståede folkefront mod regeringens betalingsring er medieskab, mener Per Meilstrup. En snæver kreds af modstandere har kapret diskussionen og medierne løber medvilligt med.

Den påståede folkefront mod regeringens betalingsring er medieskab, mener Per Meilstrup. En snæver kreds af modstandere har kapret diskussionen og medierne løber medvilligt med.

"Tabersag", "oprør", "stort flertal imod". Det har ikke just været positive tilkendegivelser, medierne har viderebragt, når snakken er faldet på det forslag til en betalingsring omkring København, regeringen i øjeblikket arbejder på. Men at påstå, at der er et folkeligt oprør mod betalingsringen er direkte forkert, lyder det fra Per Meilstrup, klimadirektør hos Mandag Morgen.

"Der findes ganske givet arge modstandere af en betalingsring, og det er formentlig ikke den populæreste sag blandt vælgerne i hovedstadsregionen. Men "oprøret" er et falsum – og dækningen af debatten om betalingsringen bør justeres på samtlige redaktioner – og medføre selvransagelse i mediehusene," skriver han på sin blog på MandagMorgen.dk.

Per Meilstrup henviser blandt andet til, at protestgrupperne mod betalingsringen på Facebook er få og har meget få medlemmer. Underskriftindsamlingerne imod forslaget har kun fået hevet et par tusinde underskrifter i land. Og meningsmålinger har vist, at borgerne i Hovedstadsregionen er delt cirka 50/50 på spørgsmålet om det skal koste penge at få sin bil med ind i København. Faktisk er det kun blandt bilisterne, der kan mønstres et stort flertal imod.

"Men tilsyneladende har det ikke været et tema på redaktionsmøderne, selv om det ikke burde være nogen stor overraskelse, at flertallet af dem, der påføres en økonomisk ulempe, er modstandere. Hvad synes rygerne om prisstigninger på cigaretter?" skriver Per Meilstrup.

Per Meilstrup mener, at det er en meget snæver kreds, der er lykkedes med at få deres budskab igennem medierne. Oppositionen i Folketinget er – ikke overraskende – imod, men medierne har også brugt adskillige spaltemeter på de omkring 15 borgmestre rundt omkring København. De borgmestre er dog ikke direkte imod en betalingsring, men er sure over forslagets udformning og processen, skriver Meilstrup.

"Medierne, journalisterne og ikke mindst de politiske kommentatorer elsker folkestemninger, og "oprørerne" har fået villigt medløb på redaktionerne, hvor alt, der lugter af revolte eller et fyldt forsamlingshus med vrede borgere, er en sikker vinder (…)Fornemmelsen bliver forfremmet til præmis, og journalisterne, løber – som Carsten Jensen for år tilbage formulerede det – i samme retning "som brølende køer i tordenvejr".

2 Kommentarer

Erik Bagge Juul
27. JANUAR 2012
Re: Mandag Morgen-direktør: Falsk oprør mod betalingsringen
"Neutrale Ritzau" ??!!
Jesper Vind
27. JANUAR 2012
Re: Mandag Morgen-direktør: Falsk oprør mod betalingsringen

 

Vrøvl om medierne

Klimadirektør Per Meilstrup fra Mandag Morgen har de seneste dage været rundt i pressen med den her mediekritiske analyse vedr. dækningen af betalingsringen:

https://www.mm.dk/betalingsringen-og-det-falske-opr%C3%B8r

Men Meilstrups fakta er ikke i orden. I sin analyse fejler klimadirektøren i følgende to centrale passager:

"Der er i det seneste år foretaget tre meningsmålinger omkring betalingsringen. Alle tre er gennemført af erklærede modstandere af betalingsringen, nemlig den liberale tænketank CEPOS (Norstat), V-politiker Martin Geertsen (YouGov Zapera) og dagbladet B.T. (Voxmeter)."

Klimadirektøren henviser direkte til meningsmålingen i BT: 

"B.T. har forudset, at Helle Thorning-Schmidt kan blive væltet som statsminister af betalingsringen, men deres egen meningsmåling (september 2011) underbygger det ikke umiddelbart. 42 pct. af danskerne er imod en betalingsring, 33 pct. er for, og 26 pct. ved ikke.”

Men denne måling er ikke – som Meilstrup skriver - lavet af Voxmeter for 'ringmodstanderen' BT. Den er faktisk lavet for 'neutrale' Ritzau. Det fremgår ved en nærlæsning af Meilstrups egen henvisning:
http://www.bt.dk/politik/danskerne-nej-til-thornings-betalingsring

Det er derfor forkert, når Meilstrup - som et bevis på mediernes ensidighed - fremfører, at alle målinger fra det seneste år er gennemført af erklærede modstandere. I Meilstrups mediekritiske kommentar skriver han, at ”dækningen af debatten om betalingsringen bør justeres på samtlige redaktioner - og medføre selvransagelse i mediehusene.” Det lyder som en god idé. Selvransagelsen kan starte på Mandag Morgen.

Vh Jesper Vind

(Journalist ved Weekendavisen)

 

Postscriptum: Har gjort Meilstrup opmærksom på fejlen, og han har nu tilføjet følgende på sin Mandag Morgen-blog: "Jeg blevet gjort opmærksom på, at Voxmeters meningsmåling er foretaget for Ritzau og ikke BT. Det er min fejl - men det rokker ikke ved pointen." 

Men naturligvis gør rokker det ved pointen - fordi argumentet om mediernes ensidighed dermed ikke holder vand.