Man tror det er løgn!

NAIVT. Journalisten nummer 16: Jamen, tænk dog bare: At den grimme forretningskæde KonditorBager forsøger at få deres luderstof i avisen!

NAIVT. Journalisten nummer 16: Jamen, tænk dog bare: At den grimme forretningskæde KonditorBager forsøger at få deres luderstof i avisen!
Stakkels Morten, der efter halvandet år med lokaljournalistik føler sine grænser overskredet, fordi nogen forsøger at fylde ham med løgn!
Og Anita fra Sorø Avis, der "går ud fra, at indholdet i 'pressemeddelelserne' er rigtigt".
Og kommunikationsformand Lars Elmsted, der skal stå til ansvar for, hvad medlemmerne kan finde på.
Og Jakob Albrecht fra Journalisten, der ved selvsyn har hørt, at det finder sted!
Hør nu her, journalist. Alle fylder dig med løgn, og din opgave er at gennemskue det.
Alle redaktioner får den slags. Nogle gange sætter 'bagermesteren' ikke engang sit navn ind, men sender den med (indsæt navn) eller (…).
Og lortet bliver bragt!
Kæderne har journalister, der skriver 'pressemeddelelser' – det er så den måde, hvorpå de får smør på brødet. De mest pågående ringer senere "lige for at høre, om det er noget, I finder interessant at bringe?".
Og hvis du siger nej, eller måske så "vil de da lige overveje, hvor de fremover skal bruge annoncekroner".
Hvis du arbejder uden frygt for at miste smørret på brødet, så ryger det selvfølgelig direkte i papirkurven eller i 'deleted items'.
Medmindre du finder en vinkel. Måske ringer du til bagermesteren for at få ham til at sige det med egne ord. Eller foreslår bagermesteren at lave en event, a la at bagermesteren giver gratis smagsprøver på sund skolemad i kulturhuset. En lokal nyhed, som du trygt kan bringe. Og så gør alle andre butikker noget lignende for at få omtale.
Men så har du jo noget at skrive om.
Og så har alle fået deres – også annonceafdelingen, som jo tjener til din løn. Hvorfor de punker dig for at skrive pænt om annoncørerne: "Ikke at jeg skal blande mig, men ham der er altså en god kunde og en spændende og venlig mand og bla. bla. bla."
Frygter du at miste dit job eller at blive uvenner med bagermesteren, så bringer du skidtet, får taget et billede af bagermesteren og sætter oven i købet dit eget navn under.
Jeg har selv gjort det. Og jeg har set mit eget lort med en andens navn under.
Er I nu rystede, Morten og Jakob? Føler I jeres grænser overskredet?
Synd, i så fald. Men vi er mange, der gang på gang overvejer, hvordan vi løser det med faglig selvrespekt og vores løn i behold.

Ejvind Koch Pedersen, journalist, Skanderborg

0 Kommentarer