search

Man tager en hammer…

(ADVARSEL: DETTE ER FOR NØRDER)  Det er fristende at benytte allegorier fra den fysiske verden, når man taler om nettet.

(ADVARSEL: DETTE ER FOR NØRDER) 

Det er fristende at benytte allegorier fra den fysiske verden, når man taler om nettet.

Det ser man blandt andet i diskussionen (den meget hidsige dikussion) om "dybe links," der senest er blusset op på grund af Kraks håbløse forsøg på at forhindre folk i at lave links til sider, som er frit tilgængelige.

At bruge allegorier kan være et effektivt retorisk kneb – alle kan for eksempel se det idiotiske i at forbyde folk at pege på noget – men allegorierne er sjældent præcise. Ja. faktisk er de nogle gange helt misvisende og så svækker de i sidste ende argumentationen.

Når det gælder webpublicering bruger man ofte værktøjskasse-allegorien, og den traditionelle tankegang har været:

Først finder vi ud af, om vi skal skrue eller hamre – så finder vi det rigtige stykke værktøj til opgaven.

I praksis har den tilgang vist sig at være overordentlig dyr og ufatteligt langsommelig. Hvis du læser Bob Boikos Content Management Bible (gør det ikke), vil du forstå, hvad jeg mener.  Virksomheder bruger måneder på at udarbejde alenlange kravspecifikationer for bagefter at bruge måneder på at lede efter et cms, der opfylder kravene. Når det er mislykkedes, vælger man det system, der kommer tættest på, og så går man ellers i gang med at tweake det.

Jeg vil i al stilfærdighed give det råd, at man vender processen på hovedet. Det virker ikke intuitivt, for vi har ikke en fornuftig allegori at trække på. I den virkelige verden står man med et søm i hånden og råber på en hammer. Men på nettet giver det altså ofte langt bedre mening at starte med hammeren.

Når man skal lave en ny hjemmeside, er det simpelt hen smart at starte med at vælge teknisk platform.

Det er smart, fordi det er

  • hurtigt
  • billigt
  • begrænsende

Det er hurtigt, fordi teknikken helt gratis og uden man behøver at bruge tid på at genopfinde den dybe tallerken stiller en række velafprøvede muligheder til rådighed, og fordi teknikken samtidig sætter grænser for kreativiteten.  Det sparer tid, fordi der er færre valgmuligheder at overveje, men samtidig er snævre rammer ofte meget befordrende for kreativiteten.

Michael Eisner, Disneys ex-overhoved, kalder det Creativity in a Box . Han refererer mest til budgettet, og hans kongstanke er, at filmscener ofte bliver langt bedre, hvis økonomien har tvunget instruktøren til at begrænse sig. Man leger simpelt hen bedre, hvis man har nogle regler at spille op imod.

Mens jeg har skrevet, er jeg måske alligevel kommet i tanker om en parallel fra den virkelige verden. Forestil dig, at du skulle lave en kravspecifikation, før du købte en bil.

Det er selvfølgelig en god ide at opstille helt væsentlige krav til benzinøkonomi, størrelse og pris. Men i et webprojekt lister man typisk detaljer, som hvordan knapperne på autoradioen skal være placeret. Det er idiotisk – blandt andet fordi autoradiodesignere typisk er en anelse bedre til den slags end lægmænd.

Kort sagt: Du er ikke den første i historien, der skal lave en hjemmeside. Stil dig dog for pokker på skuldrene af dem, der gik forud.

Der er også en anden og meget væsentlig grund til at gå den anden vej: Når du starter med at vælge platform, slipper du for konsulent og udbudsrundehelvedet. Jeg tror, at kravspecifikationerne er den væsentligste årsag til, at det tager længere tid end det burde for de gode Open Source-systemer at vinde udbredelse.  Man skal jo have nogen at sende sin kravspecifikation til, når man kommer til licitationen. Og Escenic, Synkron, Sitecore og de andre store proprietære udviklingshuse er simpelt hen skruet bedre sammen til at håndtere den del end de typisk ret små virksomheder, der implementerer Open Source-løsninger. 

Kommentarer
0

Husk at skrive dit fulde navn og en gyldig mail-adresse i felterne ovenfor, ellers vil din kommentar blive fjernet. Du kan se Journalistens regler for kommentarer her.
Tak fordi du deltager i debatten!

keyboard_arrow_up
Tilbage til toppen